Π. Τσακλόγλου: Ο εκσυγχρονισμός του ΕΦΚΑ εξυπηρετεί τον πολίτη

17 Φεβρουαρίου 202205:40

Η ρύθμιση για την παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας για ένα χρόνο χωρίς προϋποθέσεις σε ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων περιλαμβάνεται -μεταξύ άλλων- στις τροπολογίες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ. Ταυτόχρονα, διευκολύνεται η χορήγηση του επιδόματος ανεργίας σε εποχιακές επιχειρήσεις και επιλύονται οργανωτικά ζητήματα του ΝΑΤ, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας του. 

Πιο συγκεκριμένα οι κυριότερες τροπολογίες έχουν ως εξής:

Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας για ένα χρόνο χωρίς προϋποθέσεις για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες 

Την 1η Μαρτίου ανανεώνεται η ασφαλιστική ικανότητα, δηλαδή η πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όσων κατά το προηγούμενο έτος είχαν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 50 ημέρες (ή δύο μήνες) ασφάλισης. Με την προτεινόμενη ρύθμιση όμως παρατείνεται χωρίς προϋποθέσεις για ένα χρόνο η ασφαλιστική ικανότητα των ασφαλισμένων (και των μελών των οικογενειών τους),  για τους οποίους η ασφαλιστική ικανότητα ανανεωνόταν με ειδικές διατάξεις μέχρι και το 2020. Σε αυτούς περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, οι μακροχρόνια άνεργοι ηλικίας 29-55 ετών και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες. Επιπροσθέτως, με την ίδια διάταξη παρατείνεται η ασφαλιστική κάλυψη εργαζομένων οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος συνέχισαν να υφίστανται τις επιπτώσεις της πανδημίας και έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού από το Υπουργείο Εργασίας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 2 μηνών (όπως επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, εποχικά εργαζόμενοι κλπ). 

Παράταση συμβάσεων προσωπικού σε προνοιακές δομές για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού 

Παρατείνονται έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022 οι συμβάσεις επικουρικού ιατρικού, νοσηλευτικού, λοιπού βοηθητικού και πάσης φύσεως προσωπικού που συνήφθησαν στο πλαίσιο της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Παρά τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού των φιλοξενουμένων στις εν λόγω προνοιακές δομές καθώς και των εργαζομένων σε αυτές, οι κίνδυνοι από την πανδημία δεν έχουν εξαλειφθεί και με δεδομένο ότι οι φιλοξενούμενοι στις προνοιακές δομές συμπεριλαμβάνονται στις πλέον ευάλωτες ομάδες, επιβάλλεται η μέγιστη δυνατή προστασία τους, την οποία εγγυάται -μεταξύ άλλων- και το προσωπικό που έχει προσληφθεί για τον σκοπό αυτό. 

 

Διεύρυνση της έννοιας της εποχικότητας των επιχειρήσεων για την επιδότηση ανεργίας ειδικά για το 2021 

Ειδικά για το έτος 2021, για τον προσδιορισμό μιας εργασίας ως εποχιακής, τίθεται ως προϋπόθεση ότι για το χρονικό διάστημα του ημερολογιακού έτους κατά το οποίο δε λειτουργεί, δεν απασχολεί προσωπικό που υπερβαίνει το 27% του μέσου όρου του προσωπικού, το οποίο απασχολεί κατά την περίοδο αιχμής της δραστηριότητας της (αντί για 25% που είναι η γενική διάταξη). Η τροποποίηση αυτή θεσπίζεται κατ’ εξαίρεση για το έτος 2021, καθώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες και ιδίως ο παγετός που έλαβε χώρα πέρυσι την άνοιξη επέφερε την έλλειψη πρώτων υλών σε εποχικές επιχειρήσεις, όπως αυτές που σχετίζονται με την κονσερβοποίηση, μεταποίηση, συσκευασία και διαλογή αγροτικών προϊόντων κλπ, με αποτέλεσμα να απασχολήσουν λιγότερο εποχικό προσωπικό σε σχέση με τα προηγούμενα έτη και να κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι να μην καταστούν δικαιούχοι επιδότησης ανεργίας, καθώς δεν υπερβαίνουν τόσο το μόνιμο προσωπικό που απασχολείται σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις. 

Ρυθμίσεις για το ΝΑΤ  

Με σκοπό την απλοποίηση των διαδικασιών και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) εντάσσεται σε αυτό ο  Ειδικός Λογαριασμός Οικογενειακών  Επιδομάτων Ναυτικών (ΕΛΟΕΝ), που έχει ως αντικείμενο τη χορήγηση οικογενειακών επιδομάτων στους Έλληνες ναυτικούς, που είναι ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ. Καθώς τα ποσά που αφορούν στα οικογενειακά επιδόματα συνεισπράττονται μέσω των ναυτολογίων από το ΝΑΤ και αποδίδονται στη συνέχεια στον Ε.Λ.Ο.Ε.Ν., κρίθηκε σκόπιμη και λειτουργικά επιβεβλημένη η ένταξη του ΕΛΟΕΝ στο ΝΑΤ και η συνέχιση της λειτουργίας του μέσα σε αυτό με πλήρη οικονομική, λογιστική και περιουσιακή αυτοτέλεια. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις ορίζονται οι αναγκαίες τεχνικές και διαδικαστικές παράμετροι της ένταξης, με τρόπο που θα διασφαλίσει την λειτουργική συνέχεια και την κανονική καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων στους δικαιούχους. Ρητά δε ξεκαθαρίζεται ότι θα εξακολουθήσει να ισχύει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις λήψης του οικογενειακού επιδόματος και τους δικαιούχους αυτού, που  παραμένουν αμετάβλητοι. 

Τέλος, επικαιροποιείται το πλαίσιο των οργάνων διοίκησης του ΝΑΤ και καθίσταται πιο ευέλικτο, προσπάθεια που θα συνεχιστεί με την κωδικοποίηση της πολυδιασπασμένης νομοθεσίας του Ταμείου. 

Τοποθέτηση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον ΕΦΚΑ στην Ολομέλεια της Βουλής

 

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η προσπάθεια εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ κινείται σε πολλούς άξονες με επίκεντρο τη βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης του πολίτη, που κατά γενική ομολογία σε πολλές περιπτώσεις δεν βρίσκεται ακόμα σε ικανοποιητικό επίπεδο». Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της σημερινής του ομιλίας στη Bουλής, στην συζήτηση του νομοσχεδίου με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις για την κοινωνική ασφάλιση».

«Με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο», ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου, «πραγματοποιείται ένα ακόμα βήμα σ’ αυτή την κατεύθυνση, την αναβάθμιση του Οργανισμού και των παρεχόμενων υπηρεσιών: επιδιώκεται αφενός ο οργανωτικός εκσυγχρονισμός, μέσω της αναβάθμισης του στελεχιακού δυναμικού, με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη υλοποίηση της αποστολής του ΕΦΚΑ και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και αφετέρου ο λειτουργικός εκσυγχρονισμός του Φορέα με την εισαγωγή στοιχείων επιβράβευσης και λογοδοσίας, μέσω της μέτρησης της απόδοσης και μηχανισμών ελέγχου».

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων – και στην Κυβέρνηση συνολικά – καταβάλλεται εργώδης προσπάθεια σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα προκειμένου ο ΕΦΚΑ να μετασχηματιστεί από αργοκίνητο γίγαντα σε ψηφιακή μηχανή».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ότι «τα προβλήματα που καλούμαστε σήμερα να διαχειριστούμε δεν είναι καινούρια ούτε εμφανίστηκαν ξαφνικά. Σχετίζονται με τον τρόπο που οικοδομήθηκε ο ΕΦΚΑ. Η οργανωτική ενοποίηση δεν συνοδεύτηκε από ενοποίηση κανόνων και παροχών. Πρόκειται για μια μεταρρυθμιστική παρέμβαση στον ΕΦΚΑ προκειμένου:

  • να ανταποκριθεί στις ανάγκες, αλλά και τις απαιτήσεις των πολιτών για υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση και ταχεία απονομή των συντάξεων,
  • να αποκτήσει περισσότερη ευελιξία και διοικητική αυτονομία για άμεση λήψη αποφάσεων,
  • να απλοποιήσει τη λειτουργία προμηθειών.
  • να διαχειριστεί καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό, επιβραβεύοντας τους εργατικούς υπαλλήλους και εντείνοντας τον έλεγχο σε όσους δεν ανταποκρίνονται στα εργασιακά τους καθήκοντα, αλλά και αξιοποιώντας ανθρώπινους πόρους και από τον ιδιωτικό τομέα.
  • να αξιοποιήσει πιο αποδοτικά για το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των ασφαλισμένων τη σημαντική ακίνητη περιουσία που διαθέτει».

«Ολόκληρος ο ΕΦΚΑ πρέπει να τεθεί στην υπηρεσία των πολιτών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακλόγλου, για να συμπληρώσει ότι «είναι χρέος της Πολιτείας να παράσχει τα μέσα και τους ανθρώπινους πόρους για να αναβαθμιστεί ο Φορέας στα μάτια όλων των Ελλήνων πολιτών.

Και οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ αξίζουν καλύτερες συνθήκες αλλά και οι πολίτες αυτής της χώρας αξίζουν καλύτερες υπηρεσίες. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς σ’ αυτή την αίθουσα που διαφωνεί με αυτό. Το παρόν νομοσχέδιο παρέχει τα εφόδια για να γίνει ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

moneyreview.gr, komotinipress

Αρθρογράφος