Ολοκλήρωση επίσκεψης ΥΦΕΘΑ Ιωάννη Κεφαλογιάννη στον Έβρο

7 Απριλίου 202419:38

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, βρέθηκε, χθες Πέμπτη 04 Απριλίου 2024, στον Έβρο, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του σε Σχηματισμούς, Μονάδες και Επιτηρητικά Φυλάκια του Στρατού Ξηράς, στην περιοχή ευθύνης του Δ´ Σώματος Στρατού.

O κ. Κεφαλογιάννης, συνοδευόμενος από τον Διοικητή του Δ΄ ΣΣ Αντιστράτηγο Σταύρο Παπασταθόπουλο, επισκέφθηκε την έδρα του Στρατηγείου της XVI Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, στο Διδυμότειχο, όπου τον υποδέχτηκε ο Διοικητής Υποστράτηγος Ιωάννης Κωστούλας και ενημερώθηκε για την οργάνωση, τη δομή και την αποστολή του Σχηματισμού.

Στη συνέχεια, βρέθηκε στο Βρεφονηπιακό Σταθμό (ΒΝΣ) Διδυμοτείχου, καθώς και στο 219 Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ), όπου ενημερώθηκε για τη στελέχωση και τη λειτουργία τους. Παράλληλα, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με Εθνοφύλακες των Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΤΕΦ) της Μεραρχίας, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς (ΛΑΦ) Διδυμοτείχου, τους οποίους ευχαρίστησε θερμά για τη συνεισφορά τους στην πατρίδα.

Ακολούθως, μετέβη διαδοχικά στα ΕΦ «ΔΙΛΟΦΟΥ», «1», «5» και «ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΠΟΡΤΑΣ», όπου μεταξύ άλλων επιθεώρησε το αποτρεπτικό εμπόδιο, στα ΕΦ «126», «ΠΛΑΓΙΩΝ», καθώς και την περιοχή του νέου αποτρεπτικού εμποδίου Ψαθάδων – Μανίτσας, όπου και ενημερώθηκε για την εξέλιξη των έργων κατασκευής. Συνομίλησε με τις περιπόλους των φυλακίων και συνεχάρη το προσωπικό για το έργο που επιτελεί στην προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας. Τον υποδέχθηκαν κατά περίπτωση οι Διοικητές ΤΔ 21 Μ/Κ ΣΠ Συνταγματάρχης (ΠΖ) Πέτρος Σκουφάκης, 3 Μ/Κ ΤΑΞ Ταξίαρχος Βαρδής Χαρκιανάκης, 50 Μ/Κ ΤΑΞ Ταξίαρχος Νικόλαος Παπαγεωργίου και 7 Μ/Κ ΤΑΞ Ταξίαρχος Στυλιανός Τίτανας.

Ο κ. Υφυπουργός, επισκέφθηκε την έδρα του Ενιαίου Κέντρου Ελέγχου – Επιτήρησης Συνόρων (ΕΚΕΕΣ) στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας, όπου τον υποδέχθηκε ο Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδας Αθανάσιος Μανταρλής και ενημερώθηκε για τις ενέργειες, τις διαδικασίες και τα μέσα επιτήρησης των συνόρων μας.

Επιπρόσθετα, βρέθηκε στο Περιφερειακό Κέντρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων Μετανάστευσης (ΠΕ.ΚΟ.ΔΙ.Σ.ΜΕ), όπου τον υποδέχθηκε ο Αστυνομικός Διευθυντής Αλεξανδρούπολης Ταξίαρχος Λάμπρος Τσιάρας και ενημερώθηκε για το ρόλο του στην παρακολούθηση και ανάλυση των μεταναστευτικών ροών.

Τέλος, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνό.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης μετά το πέρας της διήμερης επίσκεψης στον Έβρο προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Με ιδιαίτερη τιμή ολοκλήρωσα τη διήμερη επίσκεψή μου στον Έβρο, την προμετωπίδα της Εθνικής Άμυνας της Πατρίδας μας. Καθ’ όλη τη διάρκεια των επισκέψεών μου σε Σχηματισμούς, Μονάδες και Επιτηρητικά Φυλάκια του Στρατού Ξηράς, στην περιοχή ευθύνης του Δ´ Σώματος Στρατού, διαπίστωσα ότι η ετοιμότητα, το ηθικό και ο επαγγελματισμός των γυναικών και των ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και των στρατευμένων νέων και των Εθνοφυλάκων της Πατρίδας μας, είναι παραδειγματικός. Τα φυλάκια και οι Μονάδες είναι απόλυτα εξοπλισμένες και αναβαθμισμένες, ενώ η επέκταση του φράχτη στον Έβρο συνεχίζεται καθώς και η ενίσχυση της επιτήρησης με τεχνολογικά μέσα.

Συγχαίρω το προσωπικό για την αρτιότητα με την οποία τελεί το καθήκον της προάσπισης της εθνικής κυριαρχίας και των δικαίων της Ελλάδας. Θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι θα είμαστε αρωγοί σε ό,τι απαιτηθεί για την περαιτέρω ενίσχυση της αποστολής τους. Για το λόγο αυτό, μεταξύ άλλων, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, οι οποίες σκοπό έχουν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των στελεχών μας.

Την εμβληματικότερη αποτελεί, αναμφισβήτητα, το μεγαλύτερο οικιστικό πρόγραμμα στην ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων, την υλοποίηση του οποίου προχωράμε με γοργούς ρυθμούς, με την πρώτη φάση να ξεκινάει τους επόμενους μήνες και την ολοκλήρωσή της να αναμένεται το καλοκαίρι του 2027.

Συνέντευξη ΥΦΕΘΑ Ιωάννη Κεφαλογιάννη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Δέλτα Τηλεόραση και στον δημοσιογράφο Σάκη Σταυρίδη

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης σε χθεσινή του συνέντευξη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Δέλτα Τηλεόραση και στον δημοσιογράφο Σάκη Σταυρίδη, ανέφερε μεταξύ άλλων:

Για την επίσκεψή του στον Έβρο

Ο Έβρος, μαζί με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αποτελούν την προμετωπίδα της Εθνικής Άμυνας της Πατρίδας μας. Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Ενικής Άμυνας θέτει στο επίκεντρο τις ανάγκες των στελεχών που υπηρετούν κυρίως στις ακριτικές περιοχές. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε ζητήματα προς όφελος και της τοπικής κοινωνίας.

Η ετοιμότητα, το ηθικό και ο επαγγελματισμός των γυναικών και των ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων είναι παραδειγματικός. Τα φυλάκια και οι Μονάδες είναι απόλυτα εξοπλισμένες και αναβαθμισμένες.

Για το μεγάλο οικιστικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Βασική προτεραιότητα, όπως έχει ανακοινώσει και ο Υπουργός κ. Δένδιας, αποτελεί η ενίσχυση του ανθρώπινου παράγοντα. Για το λόγο αυτό, μεταξύ άλλων, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες οι οποίες σκοπό έχουν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των στελεχών μας.

Η πρώτη φάση ξεκινάει τους επόμενους μήνες και όπως έχει ανακοινώσει και ο Υπουργός κ. Δένδιας, θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2027. Προχωράμε με γοργούς ρυθμούς στην υλοποίηση του μεγαλύτερου οικιστικού προγράμματος στην ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Για την εθελοντική στράτευση γυναικών

Όπως έχει αναφέρει και ο κ. Δένδιας, σε μια πρώτη φάση σκεπτόμαστε να αξιοποιήσουμε εθελοντικά τις ικανότητες, τις γνώσεις και τα προσόντα που διαθέτουν πάρα πολλές από τις συμπολίτισσές μας, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Δηλαδή, να μπορούν εθελοντικά να προσέρχονται στο στρατό, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, κυρίως σε συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία, τα οποία είναι χρήσιμα και στα οποία θα εξειδικευτούν. Η δυνατότητα αυτή θα δοθεί το επόμενο διάστημα μέσω μιας νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα έρθει προς ψήφιση.

Για τις αλλαγές στη στρατιωτική θητεία

Στόχευση του Υπουργείου αποτελεί η αύξηση της μαχητικής ικανότητας των νέων που υπηρετούν στο στράτευμα. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζονται δυο κατευθύνσεις. Το αμιγώς στρατιωτικό σκέλος, το λεγόμενο «φιλανδικό μοντέλο», που μετατρέπει τον πολίτη σε οπλίτη, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα από μια στοχευμένη εκπαίδευση. Η δεύτερη κατεύθυνση, για να γίνει η θητεία πιο ελκυστική, είναι ότι σκοπεύουμε να παρέχουμε μια σειρά από δεξιότητες, οι οποίες θα είναι πιστοποιημένες μέσα από τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, με παροχή πιστοποιητικού για χρήση τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Θα αφορά μια σειρά από πρακτικές ειδικότητες, οι οποίες θα έχουν άμεση απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Για παράδειγμα, χειριστές μηχανημάτων, ναυαγοσώστες, μάγειρες, οδηγοί, ειδικότητες σχετικές με τις πρώτες βοήθειες και την πολιτική προστασία. Πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία, διότι στο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα φέρουμε προς ψήφιση, δεν θα προσδιορίζονται συγκεκριμένα οι ειδικότητες, αλλά θα προσαρμόζονται από τα επιτελεία, ανάλογα και με τις ανάγκες στην αγορά εργασίας.

Για την ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική

Οι Ευρωπαίοι εταίροι το τελευταίο διάστημα, ίσως και λόγω των διδαγμάτων του πολέμου στην Ουκρανία, αντιλήφθηκαν ότι η άμυνα επιβάλλεται να αποτελέσει έναν από τους κεντρικούς τομείς πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην επόμενη προγραμματική περίοδο προβλέπονται αυξημένα κονδύλια στην άμυνα, επομένως μέσα από αυτή τη διαδικασία η χώρα μας θα μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη. Αυτή την περίοδο εκκινεί μία διαδικασία, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κοινά προγράμματα για την άμυνα σε έρευνα και τεχνολογία. Παράλληλα, υπάρχει το ενδεχόμενο ακόμη και για κοινούς εξοπλισμούς, μέσα από την έκδοση κάποιου ευρωομολόγου, γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα μας θα μπορεί να αντλήσει πόρους ώστε να υπάρξει ελάφρυνση και του κρατικού προϋπολογισμού. Σίγουρα αυτό που διαφαίνεται ότι θα υπάρχει είναι ένας κοινός προϋπολογισμός, ο οποίος θα αυξηθεί έτι περαιτέρω, όσον αφορά την έρευνα και την τεχνολογία σε προγράμματα. Ήδη υπάρχουν υπό τη στενή έννοια ορισμένα «υβρίδια» ευρωστρατού, δηλαδή κάποιες μονάδες στις οποίες τα κράτη-μέλη συνεργάζονται σε κάποια σώματα, αλλά ενδεχομένως στο επόμενο χρονικό διάστημα να δούμε πιο θεσμοθετημένα αυτή τη διαδικασία.

Αρθρογράφος