ΟΗΕ: Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την πρόταση της Ιορδανίας για “ανθρωπιστική εκεχειρία” στη Λωρίδα της Γάζας

28 Οκτωβρίου 202315:52

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε χθες, με συντριπτική πλειοψηφία, να κηρυχθεί αμέσως «ανθρωπιστική εκεχειρία» στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «επεκτείνει» τις χερσαίες επιχειρήσεις του εναντίον της Χαμάς.

Η μη δεσμευτική απόφαση, που καταγγέλθηκε από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ επειδή στο κείμενο δεν αναφέρεται η Χαμάς, εγκρίθηκε με 120 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές. ΗΠΑ και Ισραήλ ήταν μεταξύ των χωρών που την καταψήφισαν.

Η πρόταση, που προωθήθηκε από την Ιορδανία για λογαριασμό των αραβικών χωρών, υποβλήθηκε στη Γενική Συνέλευση αφού το Συμβούλιο Ασφαλείας απέτυχε τέσσερις φορές μέσε σε δύο εβδομάδες να εγκρίνει κάποιο ψήφισμα.

Διπλωματικές πηγές για το ψήφισμα του ΟΗΕ: Η Ελλάδα τηρεί ισόρροπη στάση, σεβόμενη αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου

«Η Ελλάδα παραμένει συνεπής στην εξωτερική πολιτική αρχών και από την πρώτη στιγμή της κρίσης στη Μέση Ανατολή τήρησε ισόρροπη στάση, σεβόμενη τις αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου, ως δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας την υποχρέωση προστασίας των αμάχων και της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρομών», σημειώνουν διπλωματικές πηγές.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «με το σκεπτικό αυτό απείχε από την ψηφοφορία για την έγκριση σχετικού σχεδίου ψηφίσματος αραβικών χωρών στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Σχετικά με την ψηφοφορία, διπλωματικές πηγές, επισημαίνουν τα ακόλουθα:

1. Η αποχή στο πλαίσιο του ΟΗΕ δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με καταψήφιση. Αντιθέτως, είναι δημιουργική, υπό την έννοια ότι η χώρα δεν προσμετράται στους παρόντες και άρα διευκολύνεται η επίτευξη ειδικής πλειοψηφίας των δύο τρίτων.

2. Η Ελλάδα συντάχθηκε με την πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 15 χώρες απείχαν έναντι 8 που υπερψήφισαν και 4 που καταψήφισαν.

3. Η Ελλάδα υπήρξε δημιουργική προτείνοντας στο στάδιο των εσωτερικών διαδικασιών ορισμένες σημειακές παρεμβάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν διευκολύνει την ευρύτερη πλειοψηφία.

4. Η Ελλάδα υπερψήφισε τροπολογία του Καναδά για τη ρητή καταδίκη της τρομοκρατικής δράσης εκ μέρους της της Χαμάς, με την υιοθέτηση της οποίας θα ήταν δυνατόν να περάσει το ψήφισμα από όλες τις χώρες. Τελικά αν και πλειοψήφισε δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (88 υπέρ 55 κατά).

 “Όνειδος” η έγκριση ψηφίσματος από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, δηλώνει ο Ισραηλινός πρεσβευτής Γκιλάντ Ερντάν

«Ντροπή σας»! ήταν η αντίδραση του πρεσβευτή του Ισραήλ στον ΟΗΕ, ο οποίος χαρακτήρισε «όνειδος» το γεγονός ότι η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού ενέκρινε ψήφισμα που ζητά μια «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να αναφέρεται στο κείμενο η Χαμάς.

«Η σημερινή είναι μια ζοφερή ημέρα για τον ΟΗΕ και την ανθρωπότητα» είπε ο Γκιλάντ Ερντάν, διαβεβαιώνοντας ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί «όλα τα μέσα» που έχει στη διάθεσή του «για να απαλλάξει τον κόσμο από το κακό που αντιπροσωπεύει η Χαμάς» και «να φέρει τους ομήρους πίσω στα σπίτια τους».

«Ο μόνος τρόπος για να καταστραφεί η Χαμάς είναι να την ξεριζώσουμε από τις σήραγγες και την υπόγεια πόλη του τρόμου», πρόσθεσε.

Η αποψινή ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση δείχνει ότι η πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας προτιμά να στηρίζει «την υπεράσπιση των ναζιστών τρομοκρατών» αντί για το Ισραήλ, σύμφωνα με τον Ερντάν.

 

Αρθρογράφος