Οδηγίες της 4ης ΥΠΕ για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο διασποράς της COVID-19

25 Δεκεμβρίου 202107:05
Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης
 
Οι εορταστικές ημέρες που ακολουθούν είναι παραδοσιακά μια περίοδος συνάντησης ανθρώπων όλων των ηλικιών σε οικογενειακές συγκεντρώσεις ή συναντήσεις με φίλους. Είναι, επίσης, μια εποχή που πολλοί άνθρωποι σχεδιάζουν να ταξιδέψουν, είτε εντός των χωρών τους, είτε διεθνώς. Ωστόσο, δυστυχώς, η πανδημία απέχει πολύ από το να τελειώσει και όλοι πρέπει, ακόμα, να είμαστε πολύ προσεκτικοί.
 
Για    δεύτερο χειμώνα, καλούμαστε να ζήσουμε με την COVID-19 και τα ταξίδια και οι περισσότερες κοινωνικές συναναστροφές σε εσωτερικούς χώρους δημιουργούν τον πραγματικό κίνδυνο για σημαντική αύξηση της μετάδοσης του ιού. Η κατάσταση εξελίσσεται πιο ανησυχητική φέτος,καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Delta κυριαρχεί στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ και, επιπρόσθετα, αντιμετωπίζουμε την απειλή μιας νέας παραλλαγής, της Omicron, που θα επικρατήσει – με αβέβαιες ακόμη επιπτώσεις.
 
Η ελαχιστοποίηση των κινδύνων διασποράς της COVID-19 δεν είναι θέμα τύχης, είναι θέμα επιλογής.
 
Εφαρμόζοντας τις 5 συμβουλές του ΠΟΥ, μπορούμε όλοι να διανύσουμε έναν ασφαλέστερο και απολαυστικό χειμώνα.
 
 

Από τα στοιχεία της παρούσης περιόδου σταχυολογούμε τα εξής:

  • Για τις 24/12/2021 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσηε 7.665 νέα κρούσματα και 94 θανάτους. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.064.243 και των θυμάτων σε 20.292. Παραμένουν διασωληνωμένοι 624 συμπολίτες μας, ενώ 3.708 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Έχουν ελεγχθεί συνολικά 7.998.015 κλινικά δείγματα PCR και 36.729.487 δείγματα Rapid Ag. Η θνητότητα επί των 1.056.583 αναγνωρισμένων κρουσμάτων είναι 1,91% (σταθερή) ενώ η θνησιμότητα στον πληθυσμό αυξήθηκε σε 188,4 θανάτους / 100.000 κατοίκους.Αν και ποσοστιαία οι θάνατοι είναι μειωμένοι, ο πολύ μεγάλος αριθμός μολυσμένων και ασθενών οδηγεί τελικά σε αυξημένο απόλυτο αριθμό διασωληνωμένων και θανάτων, στα επίπεδα των προηγούμενων επιδημικών εξάρσεων. Σε σύγκριση με τα προηγούμενα πανδημικά κύματα έχουμε ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ (σύμφωνα με τους ειδικούς) του ικανού αριθμού των αρχικώς «πλήρως εμβολιασμένων» (2 δόσεων και μονοδοσικών εμβολίων) που έχουν ξεπεράσει τα 6,89 εκατομμύρια) και όσων έχουν ανοσία από τη νόσο (σχεδόν 980.000). Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης τις περιπτώσεις με συμπτώματα και βλάβες επιμένουσες για καιρό μετά την ανάρρωση, ακόμα και ελαφρών περιπτώσεων («long covid»).
  • Το τελευταίο 24ωρο, στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης έφυγαν από τη ζωή, από επιπλοκές του κορωνοϊού, 3 ακόμα άνθρωποι, 8 βρίσκονταν νωρίς το πρωί στη ΜΕΘ, άλλοι 28 στις απλές κλίνες covid. Στις 23/12 είχαμε δύο εξόδους ασθενών από τη ΜΕΘ, οι οποίοι αποσωληνώθηκαν και συνεχίζουν τη νοσηλεία τους σε απλές κλίνες, σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για έναν 58χρονο άνδρα και μία 71 ετών γυναίκα, από τον βόρειο Έβρο και οι δύο. Δυστυχώς, υπήρξε και μία απώλεια ασθενούς που έφυγε από τη ζωή από επιπλοκές του κορωνοϊού. Νωρίς το πρωί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας βρίσκονταν 7 ασθενείς και άλλοι 31 στις απλές κλίνες covid.Στις 22/12 τρεις ασθενείς με κορωνοϊό, που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, έφυγαν από τη ζωή το τελευταίο 24ωρο. Νωρίς το πρωί, στη ΜΕΘ βρίσκονταν 9 άτομα, άλλα 27 νοσηλεύονταν στις απλές κλίνες covid.
  • Να υπενθυμίσουμε ότι την εβδομάδα 13-19 Δεκεμβρίου, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 8.355, αποτελώντας το 27% (4% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων.Οι εισαγωγές νέων ασθενών με Covid-19, την εβδομάδα 13-19 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ, ήταν 2.344, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.310. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,01.Το ποσοστό θετικότητας ήταν 1,33% σε σύνολο 2.324.134 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0,25% σε σύνολο 3.967.270 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 0,60%.
  • Στο Ν. Ροδόπης έφυγαν από την ζωή λόγω επιπλοκών κορονοιού δύο συνάνθρωποί μας , νεότατοι σε ηλικία, που όμως δεν είχαν εμβολιασθεί. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται τα κρούσματα στην κοινότητα και με αυξημένα ποσοστά στις μικρές ηλικίες. Αναβλήθηκε και παιδική παράσταση λόγω κορονοιού στην Κομοτηνή. Κρούσματα πριν τις διακοπές των εορτών είχαν εμφανισθεί και σε παιδικό σταθμό και σε σχολεία της πόλης.
  • ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ από κανέναν φορέα του Δήμου ή της ΠΑΜΘ.λ.χ. Ποιά η κατανομή ασθενών στα νοσοκομεία της ΠΑΜΘ; Στοιχεία θανάτων; Σε ποιόν βαθμό και που υπάρχει υποστελέχωση σε δομές υγείας στην περιοχή; Πώς εξελίσσεται η ΠΦΥ και πότε θα επαναλειτουργήσουν περιφερειακά ιατρεία; Πώς θα ανατραπεί το κλίμα ανασφάλειας και δυσπιστίας στους πολίτες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα εμβολιασμού στην περιοχή; Υπάρχει επιδημιολογική επιτήρηση;
  • Μία σχετική ενημέρωση έχουμε από τον Δήμο Μαρωνείας- Σαπών, που σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Σαπών και την 4η ΥΠΕ συμμετέχει ενεργά στην αντιμετώπιση κατά του covid-19 με την υλοποίηση του προγράμματος «Εμβολιασμός κατ’ οίκον». Από τις αρχές υλοποίησης του προγράμματος μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 100 εμβολιασμοί κατ’ οίκον τουλάχιστον με την πρώτη δόση, σε δημότες του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, όπως ενημερώνει η δημοτική αρχή. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει ο Δήμος 49 άτομα συνολικά εμβολιάστηκαν στη Δημοτική Ενότητα Σαπών με την πρώτη δόση, εκ των οποίων με τη δεύτερη δόση 16 άτομα. Στη Δημοτική Ενότητα Μαρώνειας εμβολιάστηκαν επίσης 49 άτομα με την πρώτη δόση, εκ των οποίων τα 7 άτομα και με τη δεύτερη δόση του εμβολίου.
  • Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΙΣΡ δρ Κωνσταντίνο Χαριτόπουλο , σήμερα η πανδημία στη Ροδόπη είναι σταθεροποιημένη, και παρά τα σχετικά υψηλά επίπεδα, τουλάχιστον δεν έχουμε αύξηση των καθημερινών περιστατικών, τόνισε ο κ. Χαριτόπουλος. Αυτό όμως που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι η επέλαση της λεγόμενης μετάλλαξης Ο, η οποία έχει ανησυχήσει Βόρεια Αμερική και Ευρώπη, γιατί δεν ξέρουμε με ακρίβεια αυτή τη στιγμή τι προκαλεί και πόσο θα πιέσει τα συστήματα υγείας όλων των χωρών, κατά συνέπεια και της χώρας μας. Η μετάλλαξη θα αρχίσει να φαίνεται σε σημαντικό αριθμό κρουσμάτων σε περίπου 1-2 εβδομάδες, και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως είναι πάρα πολύ μολυσματική, με μολυσματικότητα 25 φορές περισσότερη από την Δ, που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι ταχύτατα θα διαδοθεί σε πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, και αυτό που είναι κρίσιμο, σύμφωνα με τον κ. Χαριτόπουλο, είναι πόσο επιπλέον θα πιεστεί το σύστημα υγείας της Ελλάδας, που ήδη έχει να διαχειριστεί υψηλό αριθμό περιστατικών. Πηγή : www.paratiritis-news.gr [ https://www.paratiritis-news.gr/koinonia/ti-prepei-na-prosexoume-enopsei-tis-neas-metallaxis-tou-koronoiou/?fbclid=IwAR21H0QdN5KDai84zOoZvo2KW7jbljphw8u6qFwJP2xfURed29JwJ-CW6p8 ]
  • Να μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με τους ειδικούς η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού μπορεί να διαφύγει σε σημαντικό βαθμό από την ανοσιακή προστασία που προσφέρουν είτε τα εμβόλια, είτε η προηγούμενη νόσηση είτε τα μονοκλωνικά αντισώματα, επιβεβαιώνουν πέντε νέες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Nature».Όσοι έκαναν τρίτη δόση με mRNA εμβόλιο (Pfizer/BioNTech ή Moderna), είναι καλύτερα προστατευμένοι σε σχέση με όσους έχουν κάνει δύο δόσεις, αλλά και στη δική τους περίπτωση τα αντισώματα μετά την ενισχυτική δόση έχουν μειωμένη εξουδετερωτική ικανότητα έναντι της Όμικρον. https://www.nature.com/articles/d41586-021-03826-3
  • Σχετικά με την long-covid sύμφωνα με pre print του NIH , το long covid οφείλεται σε παραμονή του ιού σε πολλά όργανα του ανθρώπινου σώματος, ακόμη και μετά ασυμπτωματική λοίμωξη. Σύμφωνα με τους συγγραφείς και τα ευρήματα του, μπορεί να υπάρξει ιαιμία και διασπορά του ιού σε όλο το σώμα, ακόμη και αιματοεγκεφαλικό φραγμό. https://assets.researchsquare.com/files/rs-1139035/v1_covered.pdf?c=1640020576&fbclid=IwAR2HTb2h8hJQpJSzGUb3fFYevztfSG9zV2qdOwr-ACdjTPf3uVVwQa-NGGU
  • Σχετικά με τις μάσκες, τα λέγαμε και παλαιότερα:
    Οι μάσκες FFP1 για παράδειγμα είναι πιο ενισχυμένες αλλά δεν προσφέρουν την κατάλληλη προστασία από τους ιούς. Προορίζονται περισσότερο για τεχνίτες που θέλουν να προστατευθούν από τη σκόνη, όπως για παράδειγμα οι ξυλουργοί ή οι οικοδόμοι.
    Οι μάσκες FFP2 χρησιμοποιούνται περισσότερο στα γηροκομεία και στα νοσοκομεία. Προσφέρουν σημαντική ασφάλεια στην προστασία από τους ιούς, ωστόσο δεν πρέπει να τις φοράει κανείς όταν έρχεται σε επαφή με ασθενείς με κορωνοϊό και υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.Οι μάσκες FFP2 που προκρίνονται ως αποτελεσματικότερες είναι όμως μόνο υπό την προυπόθεση ότι κάποιος θα τη φοράει σωστά. Οι μάσκες αυτές έχουν στην πραγματικότητα προβλεφθεί να τις φοράει κανείς μόνο μια φορά και μετά να τις πετάει. Λόγω όμως της πανδημίας και των έκτακτων καταστάσεων μπορεί κανείς να τις βάλει στο φούρνο στους 80 βαθμούς Κελσίου για μισή ώρα και να τις επαναχρησιμοποιήσει.Σύμφωνα όμως με τους κανόνες που ισχύουν στη Γερμανία για την προστασία των εργαζομένων, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να φοράνε τη μάσκα μόνο για 75 λεπτά συνεχόμενα. Μετά θα πρέπει να κάνουν μια διακοπή 30 λεπτών.
    Μόνο οι μάσκες FFP3 προσφέρουν την ανώτατη δυνατή προστασία από αεροσωματίδια, ιούς, βακτήρια και για το λόγο αυτό προτιμούνται από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό όταν έρχονται σε επαφή με ασθενείς με υψηλό ιικό φορτίο. Από μόνες τους φυσικά δεν αρκούν και θα πρέπει αυτοί που τις φορούν να τηρούν και άλλα μέτρα όπως για παράδειγμα αυστηρά μέτρα καθαριότητας, ειδικά προστατευτικά γυαλιά, γάντια, ποδονάρια και ειδικές προστατευτικές ποδιές. Αυτές τις μάσκες τις φοράνε για παράδειγμα στα τμήματα καραντίνας.

 

Αρθρογράφος