Ο Πέτρος Ίμβριος τραγούδησε στο Πανιμβριακό Πανηγύρι στα Αγρίδια

16 Αυγούστου 202223:53

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Τα Αγρίδια (Tepeköy στα Τούρκικα που μεταφράζεται ως το «χωριό του βουνού»), είναι το μοναδικό χωριό της Ίμβρου με καθαρά ελληνικό πληθυσμό. Αυτή τη στιγμή έχει 20 μόνιμους κατοίκους αλλά και επιπλέον 80 συνταξιούχους κυρίως από την Ελλάδα που μένουν για τουλάχιστον έξι μήνες, την καλοκαιρινή κυρίως περίοδο.

Το χωριό είναι χτισμένο στην πλάγια του βουνού του Άγιου Δημήτριου στο βόρειο τμήμα του νησιού. Η γη των Αγριδίων είναι πετρώδης, άγονη αλλά με πολλές πηγές και τρεχούμενα νερά. Τα σπίτια τυπικά παραδοσιακά ρωμαίικα, χτισμένα με πέτρα και πυλό. Το χωριό έχει χαρακτηριστεί από το Τουρκικό κράτος ως διατηρητέο.

Το μεγάλο πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου με τον Πανιμβριακό του χαρακτήρα , έλκει όλο και περισσότερους ξενιτεμένους Ίμβριους – όχι μόνο- όπως και τα παλιά χρόνια. Ο ναός των Αγριδίων, είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου αλλά γιορτάζει το Δεκαπενταύγουστο.

Στο πανηγύρι αυτό εντάσσονται τα πανάρχαια έθιμα της ομαδικής θυσίας των βοδιών , η δωρεάν διανομή της «κουρκούτας» σε όλους τους προσκυνητές. Τα αλληλοκεράσματα (γλυκίσματα και φρούτα) πάνω από τους οικογενειακούς τάφους, απομεινάρια κατά πολλούς των Καβείριων μυστηρίων και των αρχαίων νεκρόδειπνων. Μέρος του εορτασμού είναι και το ολονύκτιο γλέντι στην πλατειά του χωριού, το Οκουμά (Κουμά).

Το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου ήταν εκείνο, που μετά την δεκαετία του ‘80 συνέβαλε τα μέγιστα στην επιστροφή των Ιμβρίων στο νησί.

Φέτος, ιδιαίτερη στιγμή για το πανηγύρι ήταν η καλλιτεχνική παρουσία του τραγουδιστή Πέτρου Ίμβριου. Όπως διαβάζουμε σε δελτίο τύπου της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας Θράκης “Ο κ. Παρασκευάς Μπρίγκος και ο τραγουδιστής Πέτρος Ίμβριος ευχαριστούν θερμά τις αρχές του τόπου Καιμακάμη Dr. Serhat Doğan για την άδεια του παραδοσιακού μας πανηγυριού,το Δήμαρχο sayın Ünal Çetin για την παραχώρηση τραπεζιών και καρεκλών στην εκδηλώση. Τη χωροφυλακή για την τήρηση της τάξης, καθώς και τον πρόεδρο του χωριού κ. Δημήτρη Ψαρό για τη συνεργασία του για την επιτυχία του πανηγυριού εφέτος στα Αγρίδια παρά τις αντιδράσεις ορισμένων. Ευγνώμονες στους Νεολαίους μας για τη πρόθυμη βοήθεια και οργάνωση, που με τη ζωντάνια και αθρόα συμμετοχή τους αποθέωσαν το πανηγύρι. Και του χρόνου με υγεία!”

 

Σε ανάρτησή του ο κ. Πέτρος Ίμβριος που έλκει την καταγωγή του από την μαρτυρική Ίμβρο σημειώνει:

Πολλά χρόνια ήθελα να βρεθώ στην πατρίδα των προγόνων μου την Ίμβρο και φέτος χάρη στον φίλο μου τον Παρασκευά Μπρίγκο τα κατάφερα
Είμαι πολύ χαρούμενος που ο ελληνισμός εδώ με αγκάλιασε τόσο μα τόσο ζεστά και που η Ελλάδα εξακολουθεί να ζει εδώ αναλοίωτη !!!
Χρόνια πολλά
 

 

Θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ έγινε η παρ’ολίγον ακύρωση του πανηγυριού για το 15Αύγουστο στην Ίμβρο.Σχετική ανακοίνωση έσπευσε να εκδώσει και το γραφείο του τοπικού επάρχου διευκρινίζοντας ότι «για την εν λόγω διοργάνωση δεν υπήρξε δική μας απόφαση ακύρωσης».Ενώ σύμφωνα με τους ίδιους τους διοργανωτές, όπως σημειώνουν τοπικά μμε η απόφαση τους για ακύρωση ελήφθη μετά από κάποιες αντιρρήσεις για την εκδήλωση, όπου θα καταβάλλονταν αντίτιμο εισόδου και πως η γιορτή θα πραγματοποιηθεί ξανά τις επόμενες χρονιές με παραδοσιακό τρόπο.Ο Εκπαιδευτικός και Μορφωτικός Σύνδεσμος Ίμβρου στην ανακοίνωση του ανέφερε πως “είμαστε εναντίον της εμπορευματοποίησης της εκδήλωσης το οποίο πραγματοποιείται συλλογικά εδώ και εκατοντάδες χρόνια”.

Αρθρογράφος