Μολλά Ισά Ριτβάν: Ο υμνητής του Ρ.Τ.Ερντογάν που θέλει χρίσμα από τον Νίκo Ανδρουλάκη

23 Απριλίου 202206:00

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Μετά τα ανεκδιήγητα συμβάντα στην Ξάνθη με την “μαγική εικόνα” των τουρκικών εθνικών συμβόλων σε Ιφτάρ που συμμετείχε και ο βουλευτής Ξάνθης ΚΙΝΑΛ κ. Μπουρχάν Μπαράν, έχουμε ακόμη ένα -λιγότερο επώδυνο περιστατικό- στην Ροδόπη που εκθέτει τα τοπικά στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ. αλλα και τον ίδιο τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη.

Την ίδια στιγμή που ο Πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. Ν. Ανδρουλακης κατέθετε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τις απαράδεκτες εικόνες του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγιάς Σοφιάς αιτούμενος την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε η Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της σχετικά με την προστασία και το καθεστώς αυτού του μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και συμβόλου της Ορθοδοξίας, στην Ροδόπη ο κ. Μολλά Ισά Ριτβάν  σε συνέντευξη στην Gundem φέρεται ν’αποδέχεται τον όρο της “Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης” και να εξυμνεί το καθεστώς Ρ.Τ. Ερντογάν.

Ερώτηση Νίκου Ανδρουλάκη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Αγία Σοφία

Ο κ Μολλά Ισά Ριτβάν, συνεντευξιασθείς στην  GUNDEM,   αυτοπροβάλλεται ως (αυτο)χρισθείς υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. για το Ν. Ροδόπης και μάλιστα ως μία αυτονόητη εξέλιξη της πολιτικής του ανέλιξης στον πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και βεβαίως της υποστήριξης που παρέσχε προεκλογικώς στον κ. Ν. Ανδρουλάκη εναρμονιζόμενος με την γραμμή Γ. Πετρίδη – Γ. Γκαράνη.

Ο κ. Μολλά Ισά Ριτβάν σε μία απόπειρα να εκφέρει πολιτική άποψη για τα προβλήματα της μειονότητας αμφισβήτησε ευθέως την ουσία του Πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης και δεν είχε την στοιχειώδη πολιτική ευφυΐα να κάνει τουλάχιστον μία επεξεργασμένη αναπαραγωγή των θέσεων του κόμματός του στην Ελληνική Βουλή έτσι όπως εκφράσθηκαν τόσο από τον νυν βουλευτή ΚΙΝ.ΑΛ. Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ όσο και από τον κ. Μιχ. Κατρίνη που ουσιαστικά κάλυψε τις θέσεις του βουλευτή Ροδόπης.

Χαρακτηριστική ,όμως, των αντιλήψεων από τις οποίες εμφορείται ο κ. Μολλά Ισά Ριτβάν, θεωρούμε ότι είναι η τελευταία ΜΝΗΜΕΙΩΔΗΣ απάντησή του σύμφωνα με την οποία “η ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη δεν έχει καν βουλευτές διότι υπάρχει μία ισχυρή κυβέρνηση στην Τουρκία που τους τα παρέχει όλα” σε αντίθεση -προφανώς- με την Ελληνική Κυβέρνηση που -κατά την άποψή του- δεν ασχολείται , δεν μεριμνά για τα προβλήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη.

Ο κ. Μολλά Ισά Ριτβάν δεν αποκαλύφθηκε τώρα στην τοπική κοινή γνώμη. Για όσους παρακολουθούν την τοπική πολιτική σκηνή , γνωρίζουν ότι βρισκόταν πάντοτε σε σχέσεις συνδιαλλαγής με τους εκπροσώπους της τουρκικής διπλωματίας εκφράζοντας τις πλέον συντηρητικές απόψεις στην μειονότητα, κάτι που δικαιολογείται από την εκπαίδευση και την μόρφωση που έχει λάβει τόσο ως απόφοιτος του Ιμάμ Χατίπ Ραιδεστού όσο και ως απόφοιτος τουρκικών πανεπιστημίων.

Να τονίσουμε ότι τα σχολεία Ιμάμ Χατίπ είναι ιδιωτικά ισλαμικά-φονταμενταλιστικά γυμνάσια που διδάσκουν την ενότητα κράτους – Ισλάμ (din-ü-devlet) και προωθούν την φονταμενταλιστική ιδεολογία. Ο πρώην πρωθυπουργός Γιλμάζ είχε προβεί σε μεταρρύθμιση του σχολικού συστήματος προκειμένου να επιτύχει την κατάργηση των εν λόγω σχολείων. Εν τούτοις, ο Ρ.Τ.Ερντογάν εμφάνισε την τάση να επιστρέψει στις ιδέες του Ερμπακάν. Τον Μάιο του 2004 ψηφίστηκε νόμος που αναβαθμίζει τα σχολεία Ιμάμ Χατίπ και ανατρέπει τα μέτρα που ελήφθησαν υπό το καθεστώς Γιλμάζ.

“Φεστιβάλ Επιστήμης” στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής

Αντλώντας την στήριξη και την όποια δημοφιλία του από τους μηχανισμούς του αναδυόμενου πολιτικού ισλάμ στην Θράκη και από τις σχέσεις του με Τούρκους Προξένους εξελίχθηκε σε ενδιαφέροντα πόλο έλξης τόσο για το μειονοτικό παραϊερατείο του κ. Χαλήτ Χαμπίπογλου όσο και για τον τοπικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ και ειδικά από τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Πετρίδη, ο οποίος και καλυπτε πολλαπλώς τις δραστηριότητες του πολιτικού του συνεργάτη.

Αυτό κατέστη , ιδιαιτέρως, αντιληπτό το 2011 όταν στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής η Παράταξη Πολιτών ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ έθεσε ως θέμα συζήτησης την συμμετοχή του κ. Μολλά Ισά Ριτβάν σε εκδήλωση του γνωστού αλυτρωτικού συλλόγου BTTDD στην οποία φωτογραφήθηκε με την σημαία της “Ανεξάρτητης Θράκης”.

Η υπόθεση έλαβε μεγάλες διαστάσεις πανελληνίως ενώ υπεβλήθη και σχετική ερώτηση στην Ελληνική Βουλή από τον κ. Ηλία Πολατίδη (ΛΑΟΣ) κι ακολούθησε μία ΜΝΗΜΕΙΏΔΗΣ απάντηση του τότε Δημάρχου Κομοτηνής κ. Γιώργου Πετρίδη, στο γνωστό ύφος αλαζονείας κι έπαρσης του παλιού ΠΑΣΟΚ. Παρατίθενται ακολούθως και τα δύο κείμενα από το αρχείο της Ελληνικής Βουλής.

7433795

7421593

Αυτό που ίσως διαλάθει της προσοχής του κ. Μολλά Ισά Ριτβάν (αλλά κι άλλων επωνύμων εντός κι εκτός Θράκης) και των υποβολέων του είναι ότι στην τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία η Ελληνική Κυβέρνηση υποστηριζόμενη κι από το ΚΙΝ.ΑΛ. εξασφάλισε -δεν ξερουμε για πόσο- την λεκτική -έστω- στήριξη της αμερικανικής διπλωματίας σε μία σειρά από ζητήματα εθνικού ενδιαφέροντος κι αυτό φαίνεται κι από την Έκθεση Πρακτικών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα 2021, η οποία “…. δεν εξετάζει τα προβλήματα στους τομείς του αυτοπροσδιορισμού, της δημογραφικής δομής, της εκπαίδευσης και της θρησκείας της ‘’τουρκικής κοινωνίας’’ της Δυτικής Θράκης ενώ χρησιμοποιεί τον ορισμό της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη” όπως επισημαίνουν και τούρκοι αναλυτές.

Ιδιαίτερη έμφαση είχαμε δώσει, στο  Komotinipress,  στην προπαρασκευαστική φάση αυτής της Έκθεσης αναφερόμενοι στην multi-track διπλωματία των ΗΠΑ (και) στην Θράκη.

Εκ των ανωτέρω ερωτάται ο μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στην Θράκη τί ακριβώς σκοπεύει να πράξει; Θα επιλέξει ως εκπροσώπους του πειθήνια όργανα του νεοϊσλαμικού αυτοκρατορικού μεγαλείου του ερντογανικού παρακράτους ή θα προωθήσει μία πολιτική κουλτούρα που προσεγγίζει τα (υπαρκτά) προβλήματα της Θράκης με το βλέμμα στην Ευρώπη και όχι στην Οθωμανική Ανατολία και τις ανατρεπτικές ομάδες που απειλούν την εσωτερική κοινωνική συνοχή της Θράκης;

Αρθρογράφος