Η multi-track διπλωματία των ΗΠΑ στην Θράκη του μέλλοντός μας…

8 Δεκεμβρίου 202105:04

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Την ίδια ακριβώς χρονική στιγμή που στην Αλεξανδρούπολη είχαμε την εν εξελίξει εκδήλωση διακεκριμένων επισκεπτών με αφορμή την ανάπτυξη και αναδίπλωση δυνάμεων των ΗΠΑ στο λιμένα Αλεξανδρουπόλεως , διπλωματικό κλιμάκιο της Πρεσβείας των ΗΠΑ από Αθήνα και Θεσσσαλονίκη πραγματοποιούσε επαφές σε Ροδόπη και Ξάνθη με κρατικούς φορείς, θρησκευτικούς λειτουργούς, αυτοδιοικητικούς κι εκπροσώπους της μειονότητας.

Συμμετοχή ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών για την ανάπτυξη και αναδίπλωση δυνάμεων των ΗΠΑ στο λιμένα Αλεξανδρουπόλεως

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Brian Breuhaus*, Διπλωμάτης, στέλεχος της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, με αρμοδιότητα τη μετανάστευση, την παροχή ασύλου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, επικεφαλής διπλωματικού κλιμακίου πραγματοποίησε σειρά επισκέψεων και συναντήσεων κατά το χρονικό διάστημα 30/11-1/12/2021 .Παραθέτουμε ενδεικτικά κάποιες από αυτές:

1.Συνάντηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 30/11/2021 στα γραφεία του ΚΙΕΦ/DEB στην Ξάνθη με τον Αμερικανό διπλωμάτη όπου εκεί η Πρόεδρος του κόμματος κ. Τζιγδέμ Ασάφογλου παρουσίασε “τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις μονομερείς πρακτικές της Ελλάδας”
2. Την επίσκεψη διπλωματικής αποστολής από την Πρεσβεία των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Υπεύθυνο του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Brian Breuhaus, δέχθηκε το πρωί της 1ης Δεκεμβρίου 2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων. Ο Σεβασμιώτατος συζήτησε με τον Αμερικανό διπλωμάτη θέματα κοινού ενδιαφέροντος και χάρισε σε αυτόν και στη συνοδεία του το Λεύκωμα “Τα θρησκευτικά μνημεία της Ξάνθης” καθώς και το ημερολόγιο τσέπης του 2022 σε ανάμνηση της εδώ επισκέψεώς τους.
3. Στον Δήμο Μύκης βρέθηκε την Πέμπτη ο Brian Breuhaus, συνομιλώντας με τον Δήμαρχο. Σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου αναφέρονται τα εξής:
Ενημερώνουμε τους δημότες του Δήμου Μύκης ότι, σήμερα 01 Δεκεμβρίου 2021 ημέρα Τετάρτη επισκέφτηκε το Δήμο μας ο διπλωματικός υπάλληλος του Πολιτικού Τμήματος της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα κ. Brian Breuhaus, Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα ανάμεσα στον κ. Breuhaus, τον Δήμαρχο Μύκης και τους εκπροσώπους του Δήμου μας.Συγκεκριμένα συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις αρμοδιότητες του εκπροσώπου, όπως θέματα μετανάστευσης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικών ελευθεριών. Ειδικότερα, συζητήθηκαν οι ιδιαιτερότητες της περιοχής και του δήμου μας, ο οποίος αποτελείται αμιγώς από μειονοτικό πληθυσμό. Επισημάνθηκε η άψογη συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση και η άμεση ανταπόκριση αυτής σε επείγοντα ζητήματα, ειδικότερα σε αυτά που αφορούν την πανδημία και σε τακτικά θέματα όπως αυτά της συμμετοχής και της ένταξης σε προγράμματα ανάπτυξης. Παράλληλα διατυπώθηκαν τα μειονοτικά ζητήματα που απασχολούν τα μέλη της μειονότητας. Επίσης έγινε αναφορά σε θέματα που αφορούν την παιδία, την ανεργία, την μετανάστευση, τον ιαματικό τουρισμό και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
4. Τη Μουφτεία Ξάνθης επισκέφθηκε αντιπροσωπεία των διπλωματικών Αρχών των ΗΠΑ στη χώρα μας με επικεφαλής το γραμματέα της U.S. EMBASSY ATHENS, κ. Brian Breuhaus.Συζητήθηκαν σε εγκάρδιο και εποικοδομητικό κλίμα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικής ελευθερίας στη Θράκη. Ο Τοποτηρητής Μουφτής, Μπιλάλ Καρά Χαλήλ, προσέφερε στον Αμερικανό αξιωματούχο το βιβλίο “Τα Μουσουλμανικά Μνημεία της Θράκης”

5.Επισκέφθηκε την Περιφερειακή Διεύθυνση Α’/βάθμιας και Β’/βάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Μακ. και Θράκης, όπου και συναντήθηκε με τον Περιφερειακό Διευθυντή Κο Κ. Μπαντίκο και τον Προϊστάμενο του Γραφείου Μειονοτικής Εκπαίδευσης Κο Β. Συμεωνίδη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα Δημόσιας και Μειονοτικής Εκπαίδευσης.

6.Τον Μουφτή Κομοτηνής , επίσης επισκέφθηκε ο κ. Brian Breuhaus,με τις συνεργάτιδες του κα Ξένη Κοσμίδου και κα. Χριστίνα Ρουνγκέρη κατά την διάρκεια της  οποίας συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την θρησκευτική ελευθερία στην περιοχή μας.Να επισημανθεί ότι τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δεν έδωσαν ιδιαίτερη διάσταση στη συνάντηση αυτή του κ.Brian Breuhaus με τον κ. Τζιχάντ Χαλήλ ενώ αντιθέτως υπερτονίσθηκε η επίσκεψη του κ. Breuhaus στην ΔΕΜΠ Κομοτηνής. Οφείλουμε να επισημάνουμε ακόμη μία φορά την σημαντική συμμετοχή του Σοφολογιωτάτου Τοποτηρητή Μουφτή Κομοτηνής κ. Τζιχάτ Χαλήλ  στην προώθηση του εμβολιασμού κατά της COVID-19.

 

7. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη Διοίκηση της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας, από την οποία -όπως έγινε γνωστό- ενημερώθηκε για ζητήματα θρησκευτικών ελευθεριών στη Θράκη κι όπως τονίσθηκε σε σχετική ανάρτηση της ΔΕΜΠ Κομοτηνής “Σειρά επαφών είχε στην Κομοτηνή την Πέμπτη ο κ. Brian Breuhaus, Διπλωμάτης του Πολιτικού Τμήματος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, και οι συνεργάτιδες του κ.κ. Ξένη Κοσμίδου και Χριστίνα Ρουνγκέρη.Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τα γραφεία της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής όπου συζήτησε με το ΔΣ σε εγκάρδιο και εποικοδομητικό κλίμα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικής ελευθερίας στη Θράκη. Ο Πρόεδρος της ΔΕΜΠΚ, Ισά Σελήμ, προσέφερε στον αμερικάνο αξιωματούχο το περιοδικό «Εκτελεσθέντα έργα υπό της Δ.Ε.Μ.Π. Κομοτηνής» και αναμνηστικά δώρα.”

8. Συνάντηση του κ. Brian Breuhaus με εκπροσώπους του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας στην Κομοτηνή όπου σύμφωνα με ανακοίνωση της BTAYTD συζητήθηκαν τα τρέχοντα προβλήματα της “Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης “καθώς και θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανταλλάχθηκαν ιδέες με το διοικητικό συμβούλιο.
9.Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΙΜΜΚ “Τό πρωΐ τῆς Πέμπτης, 2ας Δεκεμβρίου 2021, ὁ Διπλωμάτης τοῦ Πολιτικοῦ Τμήματος τῆς Πρεσβεῖας τῶν ΗΠΑ στήν Ἀθήνα (Political Officer U.S. Embassy Athens) κ. Brian Breuhaus εὑρισκόμενος εἰς τήν Θράκην, ἐπεσκέφθη τόν Σεβασμιώτατον εἰς τά Γραφεῖα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως.Ὁ Σεβασμιώτατος εὐχαρίστησε τόν κ. Διπλωμάτην διά τήν τιμητικήν ἐπίσκεψίν του, τόν ἐνημέρωσε διά τό ὅλον ἔργον τῆς ἀκριτικῆς καί εὐαισθήτου Ἱερᾶς Μητροπόλεως καί τοῦ εὐχήθηκε ἐπιτυχίαν εἰς τό εὐθυνοφόρον ἔργον του.Ἀκολούθως, ὁ κ. Breuhaus εὐχαρίστησε τόν Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην μας διά τήν ὑποδοχήν καί ἀνέπτυξε μετ’ αὐτοῦ ἐποικοδομητικήν συζήτησιν.”

Ανεξάρτητα το πώς αντιλαμβάνεται τα παραπάνω η κοινή γνώμη, για τους διπλωματικούς αναλυτές η  επίσκεψη εντάσσεται στα πλαίσια της multi-track διπλωματίας που αναπτύσσει συγκεκριμένους βραχίονες δράσης και είχε ως έναν από τους κυρίως ενδιάμεσους στόχους την συμβολική καθιέρωση του ΚΙΕΦ ώς έναν κύριο πολιτικό δίαυλο με συντονιστικό ρόλο του μειονοτικού παραϊερατείου.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την πρώτη ημέρα της τριήμερης παραμονής του κ. Brian Breuhaus στην Θράκη πραγματοποιήθηκε η σχετική συνάντηση.

Με την σειρά του το ΚΙΕΦ/DEB φαίνεται ότι διεκδικεί μία ισότιμη θέση στον πολιτικό χάρτη της Χώρας, με την ενθάρρυνση του διεθνούς παράγοντα και την ανοχή ή την αναγκαστική υποχώρηση της Ελληνικής Συντεταγμένης Πολιτείας χωρίς , όμως, να καταστεί σαφές ότι υποχρεούται το μειονοτικό παραϊερατείο να σέβεται την ελληνική έννομη τάξη και να μην προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες.

Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται ότι είναι και τα πορίσματα των κομμάτων της Ελληνικής Βουλής (πλην ΚΙΝΑΛ) που φαίνεται ότι αποδέχονται ως παγιωμένη την κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνική Θράκη παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη έθεσε ως προτεραιότητα την Θράκη (από την Μάχη του Έβρου μέχρι την Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης).

Εκ των ανωτέρω καθίσταται εμφανές ότι η διπλωματική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ δεν πραγματοποίησε ούτε μία απλή εθιμοτυπική επίσκεψη ούτε μόνον μία αποστολή συλλογής πληροφοριών ή συμπλήρωσης κάποιων ερωτηματολογίων ενώ πρέπει να τονισθεί ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη έγινε υπό καθεστώς πίεσης και χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία της κοινής γνώμης. Έχουμε άλλωστε επισημάνει και στο παρεθόν το ΑΓΧΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ

Το άγχος των ΗΠΑ και η Θράκη

Επιπλέον η συγκεκριμένη επίσκεψησυμπίπτει με τις αιτιάσεις που δέχεται η Ελληνική Κυβέρνηση από το μειονοτικό παραϊερατείο και την υποκινούμενη τουρκική προπαγάνδα για “καταπάτηση δικαιωμάτων και ελευθεριών” και η ελλιπής έως λανθασμένη επικοινωνιακή διαχείριση της παρουσίας του Αμερικανού Διπλωμάτη δημιουργεί λάθος εντυπώσεις σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Επιπλέον η συγκεκριμένη επίσκεψη συνδέεται και με την ενορχηστρωμένη τουρκική προπαγάνδα που σκοπίμως παρουσιάζει την αμερικανική παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη ως μία (υπερμεγενθυμένη) απειλή για τα τουρκικά συμφέροντα ενώ δεν σταματάει να βάλλει κατά του Δ’ΣΣ και να δημιουργεί σύγχυση στα σύνοικα στοιχεία θεωρώντας την παρουσία του Ελληνικού Στρατού εντός της Επικρατείας ως απειλή για τα “τουρκικά (πομακο)χώρια”.

Ισλαμιστές, ρατσιστές και παιδεραστές κατασυκοφαντούν τον Ελληνικό Στρατό και απειλούν τους Θρακιώτες – Θα αντιδράσει κανείς;

Δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής μας και η ,σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, προβοκατόρικη είδηση ότι “σε ορισμένα χωριά στην Δυτική Θράκη, και συγκεκριμένα στα περίχωρα της Κομοτηνής ρίχθηκαν στους δρόμους φυλλάδια της οργάνωσης PKK/YPG υπέρ του ΡΚΚ” τα οποία ανέφεραν “Ας καταστρέψουμε τον τουρκικό φασισμό και σταθείτε στο πλευρό του αντάρτικου. Μέχρι κάθε γυναίκα να νιώσει ελεύθερη, ζήτω ο πόλεμος στη Βόρεια Συρία”, έχοντας το λογότυπο της κουρδικής οργάνωσης Rojava.

Η Ελληνική Διπλωματία οφείλει ν’αντιμετωπίσει με ενεργητικά αντίμετρα την απόπειρα προσβολής της Συνθήκης της Λωζάνης, να καταστήσει σαφείς τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, να διασφαλίσει την αρμονική συμβίωση των σύνοικων στοιχείων στην Θράκη και να εναρμονισθεί με τις βασικές αρχές Εθνικής και Κρατικής Ασφάλειας χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες και ληξιπρόθεσμα αφηγήματα.

*Ο κ. Brian Breuhaus ανήκει στο πολιτικό προσωπικό της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα με αρμοδιότητα τη μετανάστευση, την παροχή ασύλου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα εστιάζοντας στα θέματα της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Έχει προϋπηρεσία στη Μανίλα, την Σεούλ, το Ιράν ενώ πριν ενταχθεί στο State Dept εργαζόταν ως δημοσιογράφος επί μία 15ετία στις εφημεδίες Newsday (Νέα Υόρκη) και Joong Ang Daily (Ν. Κορέα)

Αρθρογράφος