Μαθητές από ευπαθείς ομάδες εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας

22 Ιανουαρίου 202108:33

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας αφήνει εκτός εκπαίδευσης εκατοντάδες παιδιά, που τα ίδια ή πρόσωπα του στενού τους περιβάλλοντος αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο, καθώς η λειτουργία διαδικτυακών τμημάτων προϋποθέτει την παρουσία 15 τουλάχιστον ατόμων.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου εστάλη εγκύκλιος στα σχολεία σύμφωνα με την οποία η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση (διαδικτυακά τμήματα) παρέχεται μεταξύ άλλων σε μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή κοντινά τους συγγενικά πρόσωπα νοσούν από Covid-19. Ωστόσο, ο σχηματισμός τέτοιων διαδικτυακών τμημάτων προϋποθέτει την ύπαρξη τουλάχιστον 15 μαθητών, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει τεράστιο κώλυμα σε πολλές περιοχές της χώρας, με παιδιά να αποκλείονται πρακτικά από την εκπαιδευτική διαδικασία.

_eisigisis_iep_syghroni-ex-apostaseos-ekp

Σχετικές ερωτήσεις για το ζήτημα έχουν καταθέσει στη Βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Χάρης Μαμουλάκης, ερώτηση την οποία συνυπογράφουν ακόμη 44 βουλευτές του κόμματος καθώς και η Χαρά Κεφαλίδου, τομεάρχης Παιδείας και βουλευτής Δράμας του Κινήματος Αλλαγής.

Το πρόβλημα αυτό απασχόλησε έντονα και την ΔΑΔΑΑ Ν. Ροδόπης της οποίας το ΔΣ έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών προς φορείς κι ενώσεις καθώς και πολιτικούς της περιοχής.

Όπως επισημαίνει και το μέλος του ΔΣ της ΔΑΔΑΑ κ. Δημήτρης Αναστασόπουλος….πρόκειται για ωμό εκβιασμό! Σε περίπτωση που κάποιο παιδί ενταχθεί σε διαδικτυακό τμήμα -αν κι εφόσον- σε επίπεδο νομού, δεν μπορεί να επιστρέψει στη διά ζώσης διδασκαλία  όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, οπότε χάνεται και η παράλληλη στήριξη, και η ενισχυτική διδασκαλία και η δυνατότητα κοινωνικοποίησης του παιδιού. Το πρόβλημα καθίσταται ιδιαιτέρως έντονο και σε περιοχές με έντονες δημογραφικές διαφοροποιήσεις”

Η Υπουργός Παιδείας και η Κυβέρνηση καλούνται να αντιμετωπίσουν με οποιοδήποτε κόστος το ζήτημα που έχει προκύψει καθώς είναι κάτι που θα το βρει η Ελληνική Κοινωνία μπροστά της !

Το ζήτημα δεν είναι  τα “ανοιχτά σχολεία”… Το ζητούμενο πρέπει να είναι “εκπαίδευση ανοιχτή σε όλους”!

 

Αρθρογράφος