Λαμία: 13χρονος έπεσε από ύψος πέντε μέτρων όταν υποχώρησε κάγκελο στο σχολείο – Τι αναφέρει το πόρισμα

26 Σεπτεμβρίου 202307:48

Σοβαρό ατύχημα με 13χρονο σημειώθηκε σε Γυμνάσιο της Λαμίας. Ο μαθητής έπεσε από ύψος πέντε μέτρων όταν επιχείρησε να στηριχθεί σε κάγκελο το οποίο υποχώρησε. 

Το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία στις 17:30 της Δευτέρας με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Βρίσκεται στα επείγοντα και υποβάλλεται σε εξετάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει τραυματιστεί σοβαρά, ωστόσο επικοινωνεί με το περιβάλλον.

Όπως έχει γίνει γνωστό προς το παρόν, φέρει κυρίως ορθοπεδικής φύσεως τραύματα στα κάτω άκρα και μώλωπες σε πρόσωπο και σώμα από την πτώση και θα νοσηλευτεί σε κλινική του νοσοκομείου.

Τι ακριβώς συνέβη

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια του διαλείμματος ο 13χρονος προσπάθησε να στηριχθεί με την πλάτη σε κάγκελο του σχολείου το οποίο υποχώρησε με αποτέλεσμα το παιδί να βρεθεί στο κενό, πέφτοντας από ύψος σχεδόν 5 μέτρων.

Οι εκπαιδευτικοί έσπευσαν να βοηθήσουν το παιδί και ειδοποιήθηκε άμεσα το ΕΚΑΒ το οποίο, κατόπιν, παρέλαβε τον μαθητή και τον μετέφερε στο νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας

Το Υπουργείο Παιδείας διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το περιστατικό.

Επί τόπου βρέθηκε στο σημείο ο ΓΓ του Υπουργείου Παιδείας Γιάννης Κατσαρός, ενώ η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον δήμαρχο Λαμίας καθώς οι υποδομές των σχολείων είναι αρμοδιότητα των δήμων.

Όπως έγινε επιπλέον γνωστό, δεδομένου ότι το περιστατικό εξελίχθηκε μπροστά σε συμμαθητές του παιδιού, θα υπάρχουν ψυχολόγοι όλη την εβδομάδα στο σχολείο για την στήριξή τους

Λαμία: Το πόρισμα για τον μαθητή που έπεσε από ύψος 5 μέτρων στο σχολείο – «Δέχτηκε μεγάλη ώθηση»

Λαμία: Το πόρισμα για τον μαθητή που έπεσε από ύψος 5 μέτρων στο σχολείο – «Δέχτηκε μεγάλη ώθηση»

Σοκ έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Λαμίας η πτώση μαθητή από ύψος στο 3ο γυμνάσιο και ο τραυματισμός του παιδιού.

Ο 13χρονος έπεσε από ύψος 5 μέτρων όταν υποχώρησε κάγκελο στην ταράτσα του σχολείου, στο οποίο στηρίχτηκε.

Όπως αναφέρει το πόρισμα του δήμου Λαμιέων, σύμφωνα με το lamiareport.gr, «από την περίφραξη αποκολλήθηκε το εσωτερικό-κεντρικό πλέγμα ενός τμήματος, που στηρίζεται σε πλαίσιο σιδερογωνιάς. Η μεταλλική κατασκευή στο σύνολο της δεν παρουσιάζει κάποια φθορά παρά μόνο επιφανειακή οξείδωση, η οποία όμως δεν καθιστά την μεταλλική κατασκευή αποσαθρωμένη και μη λειτουργική».

«Το εσωτερικό πλέγμα της μεταλλικής κατασκευής δέχτηκε μεγάλη ώθηση με αποτέλεσμα να στραβώσει η σιδερογωνιά στο πάνω μέρος».

Αναλυτικά το πόρισμα του δήμου Λαμιέων για την πτώση του μαθητή
«Σε σχέση με το περιστατικό που συνέβη σήμερα στο 3ο Γυμνάσιο Λαμίας στον Αφανό, και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό μαθητή, σημειώνουμε τα παρακάτω:

1.- Με εντολή του Δήμαρχου, αμέσως μετά το περιστατικό και για να μην υπάρξει η οποιαδήποτε αλλοίωση των στοιχείων, διετάχθη έρευνα από την Διεύθυνση Υποδομών και Τεχνικών Εργων του Δήμου, στο συγκεκριμένο σημείο που έγινε το ατύχημα και για την κατάσταση της περίφραξης, σε αυτό το σημείο.

2. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, εκδόθηκε πόρισμα και με εντολή του Δημάρχου, διαβιβάζεται στην Αστυνομική Αρχή, στα πλαίσια της προκαταρκτικής έρευνας που είναι σε εξέλιξη για τα αίτια του ατυχήματος.

3. Όπως, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται στο εν λόγω πόρισμα :

«[….] Από την περίφραξη αποκολλήθηκε το εσωτερικό-κεντρικό πλέγμα ενός τμήματος, που στηρίζεται σε πλαίσιο σιδερογωνιάς. Η μεταλλική κατασκευή στο σύνολο της δεν παρουσιάζει κάποια φθορά παρά μόνο επιφανειακή οξείδωση, η οποία όμως δεν καθιστά την μεταλλική κατασκευή αποσαθρωμένη και μη λειτουργική.

Το εσωτερικό πλέγμα της μεταλλικής κατασκευής δέχτηκε μεγάλη ώθηση με αποτέλεσμα να στραβώσει η σιδερογωνιά στο πάνω μέρος όπως φαίνεται και στις επισυναπτόμενες Εικόνες 4 και 5 και να υποχωρήσει.

Το εσωτερικό πλέγμα της μεταλλικής κατασκευής που υποχώρησε

Σημειώνουμε ότι στους ετήσιους τακτικούς ελέγχους της Υπηρεσίας μας ουδέποτε διαπιστώθηκε επικινδυνότητα στην περίφραξη του 3ου Γυμνασίου, αλλά ούτε έχουν υπάρξει και αιτήματα του σχολείου για τον έλεγχο της συγκεκριμένης περίφραξης [….]»

4.- Ως Δήμος Λαμιέων εκφράζουμε την λύπη μας για αυτή την εξέλιξη, ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στον 13χρονο μαθητή και θεωρούμε ότι πρέπει να πέσει άπλετο φως για τα αίτια του ατυχήματος.

Ο Δήμαρχος Θύμιος Καραΐσκος επισκέφτηκε το 3ο Γυμνάσιο Λαμίας, αλλά και το Νοσοκομείο Λαμίας και συνομίλησε με υπηρεσιακούς παράγοντες της εκπαίδευσης και τους γονείς του μαθητή, στους οποίους και εξέφρασε την πλήρη στήριξη του Δήμου σε όλα τα επίπεδα. Παράλληλα ενημέρωσε και τον Υπουργό Παιδείας κ. Κυριάκο Πιερρακάκη.

Προς πλήρη ενημέρωσή σας, σας κοινοποιούμε και το πόρισμα της αρμόδιας αρχής, το οποίο διαβιβάζεται στην δικαιοσύνη.

Το κάγκελο που υποχώρησε

Πόρισμα αυτοψίας για περίφραξη 3ου Γυμνασίου
Σήμερα στις 25 Σεπτεμβρίου 2023, στη Λαμία έπειτα από περιστατικό πτώσης μαθητή στο 3ο Γυμνάσιο Λαμίας μεταβήκαμε στο χώρο του σχολείου και διαπιστώσαμε τα εξής:

Ο χώρος όπου τελέστηκε το ατύχημα δεν αφορά χώρο του κυρίως προαυλίου του σχολείου. Συγκεκριμένα πρόκειται για εξωτερικό χώρο που βρίσκεται σε μεγαλύτερο ύψος 3,00 μ. περίπου σε σχέση με το κυρίως προαύλιο του σχολείου και είναι περιφραγμένος με μεταλλικά πλαίσια με πλέγμα που έχουν ύψους περί το 1,50 μ. Ο χώρος εσωτερικά και γύρω από την περίφραξη είναι φυτεμένος σε απόσταση 2

,00 μέτρων περίπου και προκειμένου να μπορέσει να πλησιάσει κάποιος το σημείο αυτό θα πρέπει να ανέβει δύο βαθμίδες μεγάλες ύψους περίπου 80 εκατοστών. (βλ. Εικόνα 1 και 2).

Από την περίφραξη αποκολλήθηκε το εσωτερικό-κεντρικό πλέγμα ενός τμήματος, που στηρίζεται σε πλαίσιο σιδερογωνιάς. Η μεταλλική κατασκευή στο σύνολο της δεν παρουσιάζει κάποια φθορά παρά μόνο επιφανειακή οξείδωση, η οποία όμως δεν καθιστά την μεταλλική κατασκευή αποσαθρωμένη και μη λειτουργική. (βλ. Εικόνα 3).

Το εσωτερικό πλέγμα της μεταλλικής κατασκευής δέχτηκε μεγάλη ώθηση με αποτέλεσμα να στραβώσει η σιδερογωνιά στο πάνω μέρος όπως φαίνεται και στις επισυναπτόμενες Εικόνες 4 και 5 και να υποχωρήσει.

Σημειώνουμε ότι στους ετήσιους τακτικούς ελέγχους της Υπηρεσίας μας ουδέποτε διαπιστώθηκε επικινδυνότητα στην περίφραξη του 3ου Γυμνασίου, αλλά ούτε έχουν υπάρξει και αιτήματα του σχολείου για τον έλεγχο της συγκεκριμένης περίφραξης».

Σημειώνουμε ότι το πόρισμα υπογράφει η Αναπλ. Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υποδομών & Τεχνικών Έργων Αφροδίτη Πολιτοπούλου. 

 

 πηγή: in.gr,ertnews, lamiareport

Αρθρογράφος