Και οι λογοθεραπευτές της Ροδόπης αντιδρούν στον «κόφτη» του ΕΟΠΥΥ – Ανάστατες εκατοντάδες οικογένειες

5 Ιανουαρίου 201709:00

Σε μία άνευ προηγουμένου ενέργεια με  δραματικές κοινωνικές προεκτάσεις, ο ΕΟΠΥΥ ενεργοποιεί τον «κόφτη» στην παροχή υπηρεσιών ειδικής αγωγής, όπως λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ειδική αγωγή.

Ήδη από την  Πέμπτη 29/ 12/ 2016 με ομόφωνη απόφαση τους οι Λογοθεραπευτές του νομού Ροδόπης αποφάσισαν να αρνηθούν την υπογραφή των νέων συμβάσεων με τον ΕΟΠΠΥ. Οι επιστήμονες του κλάδου του Νομού Ροδόπης συντάσσονται στις κινητοποιήσεις που έχουν ήδη αναγγείλει οι συνάδελφοί τους σε όλη την Επικράτεια.Την ίδια ημέρα συνεδρίασε και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών – Λογοθεραπευτών καταγγέλλοντας -όπως υποστηρίζει-τη μεθόδευση του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας για προσχηματική διαπραγμάτευση΄.

Η εμπλοκή ανάμεσα στον Οργανισμό και τους επιστήμονες του κλάδου δημιουργεί αβεβαιότητα σε εκατοντάδες  οικογένειες  του Νομού Ροδόπης που ξεκινούν το έτος χωρίς να γνωρίζουν πώς θα πραγματοποιηθούν οι συνεδρίες της ειδικής αγωγής

Σημειώνεται πως υπό την ομπρέλα του κλάδου ειδικής αγωγής βρίσκονται λογοθεραπευτές, λογοπεδικοί, λογοπαιδαγωγοί κα που αντιμετωπίζουν παιδιά και εφήβους με προβλήματα λόγου (π.χ. τραυλισμός, αρθρωτικές διαταραχές),  βαρηκοΐα, προβλήματα κίνησης, αναπτυξιακές δυσκολίες,  αυτισμό και άλλες παθήσεις.

Στη χώρα μας υπάρχουν περί τις 2.000 δομές ειδικής αγωγής, στην πλειονότητά τους ιδιωτικές, και οι επαγγελματίες εκπροσωπούνται από επτά συλλόγους.

Ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε  πως από τις 15 Ιανουαρίου θα δέχεται μόνο ηλεκτρονικές γνωματεύσεις και ηλεκτρονικές υποβολές των δαπανών από τους επαγγελματίες ειδικής αγωγής (σήμερα οι συνεδρίες προπληρώνονται από τους ασφαλισμένους και στη συνέχεια υποβάλλονται  οι  αποδείξεις στις περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ  ώστε οι ασφαλισμένοι χρήστες υπηρεσιών ειδικής αγωγής να αποζημιωθούν). Αυτό προϋποθέτει ότι οι επιστήμονες ειδικής αγωγής  πρέπει να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ ειδάλλως δεν θα γίνονται δεκτές οι γνωματεύσεις και οι υποβολές τους.

Με κοινή ανακοίνωσή τους την Τρίτη οι σύλλογοι Ειδικής Αγωγής (Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών, Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων- Λογοθεραπευτών Ελλάδος, Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοθεραπευτών- Ειδικών Παιδαγωγών, Σωματείο Λογοθεραπευτών-Λογοπεδικών Ελλάδος, Επιστημονικός Σύλλογος Λογοθεραπευτών-Λογοπαιδαγωγών Ελλάδος, Πανελλήνιο Σωματείο Ιδιοκτητών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας για Παιδιά, Εφήβους και Οικογένειες, Σύλλογος Ελλήνων Εργοθεραπευτών) αποφάσισαν την άρνηση της απεχθούς, όπως την χαρακτηρίζουν, σύμβασης που τους πρότεινε ο ΕΟΠΥΥ και την οργάνωση κινητοποιήσεων. Παράλληλα, ζητούν άμεση συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κ. Παύλο Πολάκη.

Τι θα ισχύσει με τα παλαιά παραπεμπτικά

 

Ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε πως  η απόδοση της δαπάνης για Θεραπείες Ειδικής Αγωγής θα γίνεται  στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ καθώς και στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, εφόσον τα σχετικά παραπεμπτικά και γνωματεύσεις έχουν εκδοθεί έως και την 31η Δεκεμβρίου 2016 και βρίσκονται σε ισχύ.

Για  όσα  παραπεμπτικά  και  γνωματεύσεις  εκδοθούν  από 1 έως  και  15 Ιανουαρίου  2017,  θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με τα ισχύοντα για το 2016.

Οι εκτελέσεις γνωματεύσεων που θα πραγματοποιηθούν μετά τις 16 Ιανουαρίου 2017, καθώς και η υποβολή των δαπανών αυτών, θα διενεργείται μόνο μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών υποβολών και μόνο από συμβεβλημένους παρόχους και όχι από τους ασφαλισμένους.

Πρόταση ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση των δαπανών

Με βάση το προτεινόμενο μοντέλο του ΕΟΠΥΥ για την   πληρωμή των δαπανών προς τους φορείς παροχής υπηρεσιών ειδικής αγωγής και ψυχικής υγείας, που επιχορηγούνται από τον κρατικό μηχανισμό η διαδικασία θα έχει ως εξής:

Ο Οργανισμός (ΕΟΠΥΥ) μπορεί να μειώσει την τιμή του «νοσηλίου» (κόστους θεραπείας) με αναδρομική ισχύ, με αποτέλεσμα τα έσοδα από τα «νοσήλια» να καθυστερούν να καταβληθούν ή να καταβάλλονται «κουρεμένα».

Οι πρακτικές είναι δύο. Αν τα ετήσια ΕΣΟΔΑ από τις ασφαλιστικές εισφορές είναι λιγότερα από το αναμενόμενο, ο Οργανισμός κόβει αναδρομικά και αναλογικά από τους φορείς που υπέβαλλαν δαπάνες για πληρωμή («κούρεμα» οριζοντίως από όλους τους συμβεβλημένους φορείς). Αν τα ΕΞΟΔΑ του Οργανισμού είναι μεγάλα, γιατί έγιναν πανελλαδικά περισσότερες θεραπείες από όσες υπολόγιζε Οργανισμός, επίσης αναδρομικά, μειώνει τα χρήματα που επιστρέφει ανά θεραπεία κατά περίπτωση («επιβολή έκπτωσης» στους φορείς που έκαναν περισσότερες θεραπείες από τον μέσο όρο).

Για να επιτευχθούν οι δύο αυτές «ασφαλιστικές δικλείδες» ο Οργανισμός περιμένει να δει πόσα θα πάρει για να αποφασίσει πόσα θα ξοδέψει, επομένως καθυστερεί τις πληρωμές για μήνες από την ημέρα που έγιναν (πληρώθηκαν από τον ιδιώτη).

Πιο αναλυτικά, το «clawback» (επανάκτηση) σημαίνει ότι ο Οργανισμός δεν καταβάλει χρήματα για παροχές που έχουν δοθεί παραπάνω από τον προϋπολογισμό των δαπανών για ειδικές θεραπείες, λόγω ειδικών συνθηκών, όπως τα μειωμένα έσοδα του Οργανισμού από τις ασφαλιστικές εισφορές. Το «rebate» ή καλύτερα «deduction» (επιβολή έκπτωσης) αναφέρεται στην αναγκαστική μείωση των οφειλών προς τους φορείς που έχουν σύμβαση με τον Οργανισμό, όταν το συνολικό απαιτούμενο κόστος των θεραπειών (δαπανών), κατά κεφαλήν ανά ωφελούμενο στο σύνολο των φορέων που έχουν σύμβαση με τον Οργανισμό, ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο όριο (πλαφόν) που καθορίζει τις μέγιστες επιτρεπόμενες δαπάνες του Οργανισμού για τις δαπάνες για άτομα με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Αρθρογράφος