Καθ. Β. Παπαευαγγέλου: Συνεχίζονται οι τοπικές επιδημικές εξάρσεις – Οι εμβολιασμοί παραμένουν το βασικό μας όπλο

7 Μαΐου 202121:22

Ευχαριστώ πολύ. Χριστός Ανέστη, χρόνια πολλά. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε σήμερα 2.691 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανέρχεται στους 749. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, 63 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η παρακολούθηση της πορείας της πανδημίας στη χώρα μας βασίζεται στους πιο σκληρούς δείκτες, που είναι οι εισαγωγές στα Νοσοκομεία, οι νέες διασωληνώσεις ασθενών και βέβαια οι θάνατοι των συνανθρώπων μας που έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό.

Και αυτό, γιατί ο αριθμός των τεστ που διενεργήθηκαν αυτές τις άγιες μέρες σε δομές Υγείας ήταν σημαντικά μειωμένος και έτσι ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αντιπροσωπεύει την πραγματική εικόνα των νέων μολύνσεων και της διασποράς του ιού.

Σημαντικό όμως είναι ότι τόσο χθες, όσο και σήμερα που επιστρέψαμε στον υψηλό αριθμό ημερησίων τεστ, το ποσοστό θετικότητας παρέμεινε το ίδιο σταθερό με αυτό της Μεγάλης Εβδομάδας, στο 4,3%.

Το επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει μία πτωτική πορεία σε όλες σχεδόν τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, ενώ ο συνολικός αριθμός των γνωστών ενεργών κρουσμάτων έπεσε κάτω από τις 20.000 ενεργά κρούσματα για πρώτη φορά μετά από 2 μήνες.

Σημαντικό αριθμό ενεργών κρουσμάτων έχουμε στην Αττική, στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και στη Θεσσαλία. Ακόμα βέβαια δεν έχουμε δει τις επιπτώσεις που είναι πιθανόν να είχαμε λόγω του Πάσχα.

Αναμένουμε τοπικές επιδημίες και ήδη έχουμε κάποιες τέτοιες ενδείξεις, καθώς τόσο οι μετακινήσεις κάποιων από τις μεγάλες πόλεις σε περιοχές με μικρό επιδημιολογικό φορτίο, όσο και οι οικογενειακές και φιλικές συναθροίσεις που όλοι απολαύσαμε αυτές τις μέρες, ενδέχεται να έχουν αυξήσει τη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παρακολουθείται στενά σε συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, του ΕΟΔΥ, της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και των Επιδημιολόγων της Επιτροπής μας. Τα περισσότερα νέα κρούσματα αφορούν σε ανθρώπους 20 με 60 ετών, που εμφανίζουν μεγάλη κινητικότητα, ενώ μόνο πολύ πρόσφατα ξεκίνησαν να εμβολιάζονται οι συνάνθρωποί μας που είναι μεταξύ 30 και 60 ετών.

Ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα Νοσοκομεία της επικράτειας εμφανίζει σταθερά πτωτική πορεία για τέταρτη εβδομάδα, με το μέσο όρο του εφταημέρου να είναι στις 391 νέες εισαγωγές τη μέρα. Για πρώτη φορά τη Μεγάλη Εβδομάδα, είδαμε τον αριθμό των νέων εισαγωγών να είναι μικρότερος από τον αριθμό των ασθενών που εξέρχονται και πηγαίνουν σπίτι τους. Παρόλα αυτά, ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών στην επικράτεια συνεχίζει να είναι υψηλός και ανέρχεται ακόμα στους 4.900 ασθενείς.

Καθημερινά επιβεβαιώνεται πως όσοι εμβολιάστηκαν, όχι μόνο κινδυνεύουν λιγότερο να κολλήσουν ακόμα και όταν εκτεθούν στον ιό, αλλά ακόμα και να αρρωστήσουν έχουν σαφώς μικρότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά και να χρειαστεί να νοσηλευτούν.

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρούμε σημαντική μείωση στις νέες νοσηλείες των ηλικιακών ομάδων που έχουν εμβολιαστεί. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς Covid εμφανίζουν σταθερά υψηλό ποσοστό κάλυψης ,82% σε όλη την επικράτεια.

Όμως και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, προφανώς λόγω του εμβολιασμού, βλέπουμε τη θέση των υπερηλίκων ανθρώπων άνω των 75 ετών να καταλαμβάνουν νέοι συνάνθρωποί μας 35-55 ετών, που σήμερα αποτελούν το 1/4 περίπου των νοσηλευόμενων στις απλές κλίνες Covid (εκ παραδρομής αναφέρθηκε ότι αποτελούν το 1/4 των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ).

Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί για μια ακόμη φορά ότι οι νοσηλευόμενοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανεμβολίαστοι.

Ο εμβολιασμός μειώνει αποτελεσματικά την πιθανότητα σοβαρής νόσησης, νοσηλείας και θανάτου. Για δεύτερη εβδομάδα παρατηρούμε τις αποσωληνώσεις να είναι περισσότερες από τις νέες διασωληνώσεις και έτσι ελπίζουμε ότι σύντομα θα ξεκινήσει και μια αποκλιμάκωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε όλη τη χώρα.

Η σταδιακή αποκλιμάκωση αυτής, λοιπόν, της πανδημίας επέτρεψε και περαιτέρω άνοιγμα δραστηριοτήτων και έτσι σήμερα η χώρα μας έχει αλλάξει πια εικόνα. Ο καλός καιρός, αλλά και το άνοιγμα πολλών δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα της εστίασης, έφερε αισιοδοξία και χαμόγελα. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι εδώ φτάσαμε μετά από πολλές θυσίες.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ακολούθησε τις οδηγίες της Επιτροπής μας και έτσι μετά από μία συλλογική και επώδυνη προσπάθεια πολλών εβδομάδων, παρακολουθούμε σήμερα αυτή την πολύ ευχάριστη μείωση των κρουσμάτων.

Όμως όλοι μας στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων είμαστε ανήσυχοι. Είμαστε ανήσυχοι καθώς βρισκόμαστε σε μία μεταβατική περίοδο, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι υψηλός, υπενθυμίζοντας σε όλους μας ότι ο ιός είναι εδώ και κυκλοφορεί ανάμεσά μας.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε και δεν πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα χαλάρωσης των μέτρων, ούτε καν σε αυτούς που έχουν ήδη εμβολιαστεί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τι συνέβη μόλις πριν λίγους μήνες, στις αρχές του χρόνου, όταν η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων είχε σαν αποτέλεσμα να έχουμε σημαντική επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου.

Και, ναι, τώρα έχουμε καλύτερο καιρό, είμαστε στο καλοκαίρι. Ναι, έχουμε ήδη εμβολιάσει 3.000.000 Ελλήνων. Αλλά αυτά σήμερα στην Ελλάδα δεν αρκούν για να ελέγξουμε την πανδημία. Βλέπουμε τοπικές επιδημικές εξάρσεις, ακόμα και σε περιοχές που έχουν εμβολιαστική κάλυψη της τάξεως του 25%.

Και συνεπώς ο στόχος του καθενός μας πρέπει να είναι επικεντρωμένος στο να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους αγαπημένους μας, συμβάλλοντας έτσι δευτερευόντως και στη μείωση της διασποράς στην κοινότητα.

Ο καθένας από εμάς έχει πια μάθει, έχει συνειδητοποιήσει ότι αποτελεί ο κάθε ένας μας σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της ασφάλειας και της ευημερίας.

Σε ατομικό επίπεδο, ο καθένας από εμάς κατανοεί ότι αν και ήρθε η ώρα να βγούμε έξω, να κάνουμε αυτά που μας αρέσουν και μας ευχαριστούν, να δούμε τους αγαπημένους μας, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πρέπει ακόμα να φοράμε τις μάσκες μας, να τις φοράμε σωστά, να αποφεύγουμε το συγχρωτισμό και, κυρίως, ότι πρέπει να πάμε να εμβολιαστούμε.

Στεναχωριέμαι πολύ όταν ακόμα και σήμερα, διάφοροι ανεξάρτητα την ηλικία, το φύλο ή την εκπαίδευσή τους, με ρωτάνε αν θα πρέπει να εμβολιαστούν.

Ο εμβολιασμός αποτελεί ξεκάθαρα το πιο σημαντικό μας όπλο. Όσοι λοιπόν ανήκουν σε ηλικιακές ομάδες που έχουν κληθεί, θα πρέπει να προγραμματίζουν το ραντεβού τους και να προσέρχονται στο εμβολιαστικό κέντρο. Όσοι δεν εμβολιάζονται θέτουν σε άσκοπο κίνδυνο τον εαυτό τους, αλλά και τους οικείους τους.

Τέλος, γνωρίζουμε ότι όσο ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα, είναι φυσιολογικό να εμφανίζονται κάθε μέρα και νέες μεταλλάξεις. Έχουμε λοιπόν έναν αγώνα δρόμου να προλάβουμε να εμβολιαστούμε πριν την ανάπτυξη και πιο επικίνδυνων μεταλλάξεων.

Όπως βλέπετε, οι εισηγήσεις της Επιτροπής μας είναι πολύ προσεκτικές. Παρόλο που είναι κατανοητό ότι όλοι θέλουμε να επιστρέψουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται σε αυτή την κανονικότητα, έτσι όπως έχουμε μάθει να τη λέμε, στην Επιτροπή προσπαθούμε να ζυγίζουμε κάθε απόφασή μας με κύριο μέλημα τη Δημόσια Υγεία, την αποφυγή απώλειας ανθρώπινων ζωών.

Αυτό φαίνεται και από τις σημερινές εισηγήσεις μας για το σταδιακό και προσεκτικό άνοιγμα του αθλητισμού και του πολιτισμού, στις οποίες θα αναφερθεί ο Υπουργός.

Στην Επιτροπή μας συζητήθηκε η συμμετοχή σε περισσότερες δραστηριότητες όσων επιλέξουν να εμβολιαστούν. Όπως γνωρίζετε, αναβλήθηκε το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών για μια εβδομάδα και έτσι οι σταθμοί θα ανοίξουν τη Δευτέρα 17 Μαΐου.

Η απόφαση αυτή βασίστηκε στην επιφύλαξή μας να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες μαζί και έτσι περιοριστήκαμε αρχικά στο να ξεκινήσει η υποχρεωτική εκπαίδευση. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι τα βρέφη και τα μικρά παιδιά κάτω των 4 ετών δεν φοράνε μάσκα.

Τέλος, πιστεύουμε ότι η τήρηση του ραντεβού στο λιανεμπόριο προς το παρόν είναι σημαντική, καθώς θεωρούμε ότι αυτό το μέτρο μειώνει αποτελεσματικά το συγχρωτισμό.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επαναλάβω ότι το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας μας μειώνεται και αυτό είναι εξαιρετικά ευχάριστο, αλλά με το άνοιγμα πολλών δραστηριοτήτων μέσα στις επόμενες εβδομάδες και πάντως μέχρι να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού ικανοποιητικά, θα χρειαστεί όλοι μας να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, προκειμένου να αποφύγουμε μια νέα επιδημική έξαρση της πανδημίας.

Σας ευχαριστώ πολύ και θα είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.

Αρθρογράφος