Ιστορικό ρεκόρ κουνουποκτονιών στην ΠΕ Ροδόπης – Περιμένοντας την ΕΠΙΣΗΜΗ ενημέρωση των αρμοδίων από Δήμο Κομοτηνής και ΠΑΜΘ

25 Αυγούστου 201808:55

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Έντεκα θάνατοι και 107 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί από την αρχή της περιόδου 2018 έως και τις 22 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) το οποίο εντάσσει και τον Δήμο Κομοτηνής στις ΕΠΗΡΕΑΖΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.

Ως επηρεαζόμενη περιοχή από τον Ιό του Δυτικού Νείλου ορίζεται κάθε Καλλικρατικός Δήμος με τουλάχιστον ένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον ιό σε άνθρωπο

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα προειδοποιεί τους αμερικανούς πολίτες για τους κινδύνους που εγκυμονεί ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Από τα επιστημονικά δεδομένα φαίνεται πως α) η κυκλοφορία του Ιού είναι απρόβλεπτη, β) η μετάδοσή του γίνεται μόνο από κουνούπια που έχουν τσιμπήσει άγρια πτηνά, γ) η εμφάνιση της νόσου αφορά κυρίως τα άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα, και δ) απαιτείται η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας

Αρκετοί δήμοι στην Ελλάδα είχαν εγκαίρως εντάξει προγράμματα καταπολέμησης εστιών κουνουπιών συμπεριλαμβάνοντας τόσο επίγειες όσο και εναέριες δράσεις οι οποίες εκτελούνται από δύο διαφορετικούς ιδιώτες αναδόχους (επίγειο και εναέριο), στους οποίους κατακυρώθηκε το έργο που προκηρύχθηκε σε διεθνή ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό.

Οι ενέργειες του Δήμου Κομοτηνής

Από το ενημερωτικό σημείωμα του Δήμου Κομοτηνής δεν προκύπτει αν ο Δήμος Κομοτηνής σε συνεργασία με εξειδικευμένο συνεργείο Απεντομώσεων έχει ξεκινήσει εφαρμογές κουνουποκτονίας που αποσκοπούν στην ελάττωση του πληθυσμού των κουνουπιών καθώς και στην μείωση των κρουσμάτων μόλυνσης από μεταδιδόμενα από τα κουνούπια προς στον άνθρωπο νοσήματα.

Η ενημέρωση από τον Δήμο Κομοτηνής που περιορίσθηκε σε ένα copy paste δελτίο τύπου χωρίς να υπάρχει σαφές πλαίσιο αναφοράς σε δράσεις προ και μετά της εμφανίσεως του κροόυσματος στο Κόσμιο: αν υπήρχε δηλαδή συγκεκριμένο πρόγραμμα κουνουποκτονίας και αν θα υπάρξουν έκτακτες δράσεις ενημέρωσης του κοινού σε όλο τον Δήμο, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις.

Στα πλαίσια των προαναφερθέντων, απομένει να δούμε για το αν ο Δήμος σε συνεργασία με εξειδικευμένο συνεργείο Απεντομώσεων εφαρμόζει εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ακμαιοκτόνα (cypermethrin 10%) και προνυμφοκτόνα (Diflubenzuron 15%) σκευάσματα στα επίμαχα σημεία που προαναφέρθηκαν με στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση των κουνουπιών στον Δήμο μας.

Επίσης, σε επίπεδο πρόληψης αναμένουμε ενημέρωση για το αν είχαν εφαρμοσθεί δράσεις κουνουποκτονίας  σε χώρους υψηλού συνωστισμού όπως είναι τα πάρκα, οι παιδικές χαρές, οι πλατείες και τα άλση του Δήμου μας και εάν είχαν ληφθεί στοιχειώδη μέτρα πρόληψης όπως λ.χ. το άδειασμα των συντριβανιών…

Οι ενέργειες της ΠΕ Ροδόπης

Από την ανεπίσημη ενημέρωση που έχουμε από την ΠΕ Ροδόπης προκύπτουν τα εξής εντυπωσιακά στοιχεία: Έχουν διενεργηθεί 120% των υπολειμματική ακμαιοκτονιών,  90.000 στρ. προνυμφοκτονίας και 120.000 στρ. Ακμαιοκτονίας που αποτελούν ιστορικό ρεκόρ για τη Ροδόπη και συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα οι ψεκασμοί στην περιοχή του Κοσμίου.

Σε επικοινωνία που είχε το Komotinipress με στελέχη από τη Διεύθυνση Υγείας της ΠΑΜΘ τονίσθηκαν τα ακόλουθα: «Οι προνύμφες των κουνουπιών ζουν και αναπτύσσονται στα στάσιμα νερά και δυστυχώς όχι μόνο τον Μάρτιο και τον Απρίλιο όπως λανθασμένα διαδίδεται. Μπορούν να αναπτύσσονται σχεδόν όλες τις εποχές εφόσον επικρατούν ζεστές θερμοκρασίες και ταυτόχρονα υπάρχουν διαθέσιμες υδάτινες συλλογές με στάσιμα νερά (ακαλλιέργητες εκτάσεις, στραγγιστικά κανάλια, αποχετευτικά συστήματα ομβρίων υδάτων, ανοιχτοί βόθρους, λάστιχα οχημάτων που παγιδεύτηκε νερό, βουλωμένα φρεάτια κλπ).

Επειδή λοιπόν οι εστίες βρίσκονται τόσο εντός όσο και εκτός οικισμών και επειδή το μέγεθος των εστιών ποικίλει, δεν είναι δυνατόν όλες να καταπολεμηθούν με αεροψεκασμούς τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Για το λόγο αυτό μάλιστα, το πρόγραμμα καταπολέμησης περιλαμβάνει τόσο επίγειες όσο και εναέριες δράσεις οι οποίες εκτελούνται από δύο διαφορετικούς ιδιώτες αναδόχους (επίγειο και εναέριο), στους οποίους κατακυρώθηκε το έργο που προκηρύχθηκε σε διεθνή ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό.

Με βάση τα ανωτέρω έχουν διενεργηθεί 120% των υπολειμματική ακμαιοκτονιών,  90.000 στρ. προνυμφοκτονίας και 120.000 στρ. Ακμαιοκτονίας που αποτελούν ιστορικό ρεκόρ για τη Ροδόπη

Η άγονη αντιπολίτευση της ΚΕΔΕ ή απόπειρα μετάθεσης ευθυνών;

Ένα εθνικό σχέδιο δράσης «για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης από τον ιό του Δυτικού Νείλου», ζητεί ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γιώργος Πατούλης, τονίζοντας ότι «η δημόσια υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο». Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, «τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, καταρρίπτουν «τα επιχειρήματα της Περιφέρειας Αττικής και του υπουργείου Υγείας ότι ενήργησαν σωστά, αποτελεσματικά και άμεσα.»

Με νωπές τις αναμνήσεις από την τραγωδία στο Μάτι όπου η ευθύνες των Δημάρχων Μαραθώνα και Ραφήνα διερευνώνται δεν υπάρχει περιθώριο για να μετατίθενται οι ευθύνες των Δήμων στα όργανα των Περιφερειών.

Οι Δημοτικές Αρχές θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αρχίσουν να ασχολούνται με το πραγματικό έργο τους που δεν είναι μόνον τα πανηγύρια και τα φεστιβάλ.

   

Αρθρογράφος