Και τα κουνούπια συνωμοτούν κατά του κ. Χρ. Μέτιου…

24 Αυγούστου 201809:00

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

…. Παρακολουθώντας τις δηλώσεις επιφανών, φιλόδοξων, ματαιόδοξων αλλά και κενόδοξων πολιτικών της ΠΑΜΘ (και ειδικά της Περιφερειακής Αναγέννησης) θα είχε κανείς την εντύπωση ότι όλα τα προβλήματα έχουν επιλυθεί και απομένει μόνον ο (δι)ορισμός υποψηφίου Περιφερειάρχη.

Εντύπωση προκαλεί η τοποθέτηση του κ. Χρ. Μέτιου που με δήλωσή του κατήγγειλε τα σκοτεινά σχέδια ακόμη πιο σκοτεινών κύκλων που θέλουν να ανατρέψουν τον ίδιο και να εκτρέψουν την Περιφέρεια από την τροχιά της ανοδικής της πορείας.

Εν τω μεταξύ, κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των θυμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου, καθώς έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μία εβδομάδα, ανεβάζοντας σε 11 τους νεκρούς, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το εβδομαδιαίο δελτίο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, από την αρχή της φετινής περιόδου έως και τις 22 Αυγούστου, έχουν καταγραφεί 107 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Τα 88 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 19 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 71 έτη (εύρος: 11 – 94 ετών).

«Αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και εν όψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας) και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές» σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.


Ας σημειωθεί ότι ΄11 θάνατοι και 107 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί από την αρχή της περιόδου 2018 έως και 22 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά τη φετινή περίοδο 2018, έχει καταγραφεί πρώιμη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη χώρα μας, με την εμφάνιση ανθρώπινων περιστατικών από τα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί κρούσματα σε αρκετούς οικισμούς, στις περιφερειακές ενότητες Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Εύβοιας, Ημαθίας, Πειραιώς και Νήσων, Πέλλας, Κορινθίας, Κιλκίς, Ροδόπης και Ρεθύμνου. «Αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας) και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης από ιό ΔΝ και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές» σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην ΑΜΘ επιβεβαιώθηκε το Σάββατο, με το θάνατο 79χρονης γυναίκας από το Κόσμιο στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής.

Επομένως, ο δήμος Κομοτηνής είναι ο πρώτος από την Περιφέρειά μας που μπαίνει στη λίστα του ΚΕΕΛΠΝΟ, προσθέτοντας άλλο ένα άτομο στα 39 συνολικά, που επηρεάστηκαν από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος μεταδίδεται με διακομιστές (κουνούπια).

Η γυναίκα, που αντιμετώπιζε και άλλα προβλήματα υγείας, διαγνώστηκε με εγκεφαλίτιδα το βράδυ της Παρασκευής και ο θάνατός της επήλθε την επόμενη μέρα.

Να υπενθυμίσουμε ότι η ΠΕ Ροδόπης και ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης είχε εγκαίρως ζητήσει να εκτελεστούν, αμέσως μόλις το επιτρέψουν (ομαλοποιηθούν) οι κλιματολογικές συνθήκες που διασφαλίζουν αποτελεσματικές και ασφαλείς πτήσεις, αεροψεκασμοί σε όλο το εύρος στην Π.Ε Ροδόπης ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του κουνουπιού έγκαιρα.

Με βάση και τις πρόσφατες δειγματοληψίες τα μετεωρολογικά φαινόμενα (επαναλαμβανόμενες βροχοπτώσεις) αλλά και τη σύμφωνη γνώμη των Τοπικών Συντονιστών των Π.Ε, την αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Περιφέρεια μας, καθώς και την εμφάνιση κρουσμάτων του Ιού του Δυτικού Νείλου στην Χώρα , εγκρίθηκε η διενέργεια αεροψεκασμού προνυμφοκτονίας και ακμαιοκτονίας για την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης.

Ζητήθηκε να δοθεί προτεραιότητα σε μεγάλες εκτάσεις στάσιμου νερού κοντά σε κατοικημένες περιοχές, προκειμένου να αναχαιτιστεί το φαινόμενο που βρίσκεται σε έξαρση.

Οσον αφορά στην ενημέρωση των πολιτών, ο Δήμος Κομοτηνής εξέδωσε μία ανακοίνωση ενημερωτικού χαρακτήρα ενώ από πλευράς ΑΜΘ ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της ΠΑΜΘ Λουκάς Γεωργίου, σημείωσε ότι η Περιφέρεια και οι διευθύνσεις δημόσιας υγείας βρίσκονται ήδη σε επιφυλακή, έχοντας ήδη εμπειρία και ετοιμότητα, λόγω της έξαρσης του φαινομένου που είχε παρουσιαστεί στο πρόσφατο παρελθόν. Τόνισε δε, ότι «έχουν εντατικοποιηθεί οι ενέργειες ψεκασμών και το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, άντεξε και μπόρεσε να ανταποκριθεί».

Λουκάς Γεωργίου, διευθυντής Υγείας ΑΜΘ: «Αρνητικά όλα τα ύποπτα κρούσματα για τον ιό του δυτικού Νείλου»

«Αρνητικά όλα τα ύποπτα κρούσματα για τον ιό του δυτικού Νείλου». Αυτό τόνισε μιλώντας στο Δίκτυο ΕΡΤ της ΑΜ-Θ, ο Δ/ντης Υγείας για την ΑΜ-Θ, Λουκάς Γεωργίου.

Ο κ. Γεωργίου υπογράμμισε πως ήταν άμεση η κινητοποίηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, όταν υπήρξε σύνδεση του θανάτου της 79χρονης από το Κόσμιο της Ροδόπης, με τον ιό του δυτικού Νείλου. Σημειώνεται πως η ηλικιωμένη είχε βεβαρυμένο ιστορικό υγείας.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδεικνύεται από τους πολίτες που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, οι οποίοι λόγω του βεβαρυμένου ιστορικού Υγείας, αν προσβληθούν από τον ιό, παρουσιάζουν εμπλοκές στην εξέλιξη της υγείας του και υπάρχει και πιθανότητα να χάσουν και τη ζωή τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν ανιχνευθεί ύποπτος πληθυσμός κουνουπιών για τον ιό του δυτικού Νείλου, σε όλη την ΑΜ-Θ, ωστόσο στον οικισμό του Κοσμίου, ήταν από τους πιο χαμηλούς.
«Ένα από τα χαρακτηριστικά του θέματος είναι πως τα κρούσματα είναι διάσπαρτα και όχι σε ένα συγκεκριμένο μέρος.Τα μέτρα ατομικής προστασίας είναι ο κανόνας που όλοι οι πολίτες και ιδίως όσοι ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Γεωργίου.

Επι πλέον ψεκασμοί στο Κόσμιο

Μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα μόλις πάψουν να πνέουν ισχυροί άνεμοι, η Περιφέρεια ΑΜ-Θ θα προχωρήσει σε ενισχυμένους προληπτικούς ψεκασμούς στον οικισμό του Κοσμίου, μετά το θάνατο 79χρονης ηλικιωμένης γυναίκας, από τον ιό του δυτικού Νείλου, την περασμένη εβδομάδα.
Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Αναπληρωτής Δ/ντης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης ΑΜ-Θ, Νίκος Κολάτσος.

Ειδικά για το Κόσμιο θα είναι διαφοροποιημένος ο ψεκασμός και θα είναι τύπου αεροζόλ. Για την διενέργεια του ειδικού αυτού ψεκασμού, οι κάτοικοι του οικισμού θα ενημερωθούν εγκαίρως, καθώς κατά την ώρα του ψεκασμού, η οποία θα γίνει βραδυνές ώρες, θα πρέπει να έχουν κλείσει τις πόρτες και τα παράθυρα και να αποφύγουν τις εξόδους από τα σπίτια τους για 2-3 ώρες περίπου.
Το φάρμακο είναι απολύτως ασφαλές, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Κολάτσος.

Επι πλέον πρόσθεσε πως οι κάτοικοι όλων των περιοχών θα πρέπει να γνωρίζουν πως αν νοσήσει άνθρωπος από τον ιό του δυτικού Νείλου, δεν τον μεταδίδει σε άλλο άνθρωπο.
Υπενθυμίζεται πως η νόσος μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα πτηνά αποδημητικά ή οικόσιτα, μέσω τσιμπήματος δύο ειδών κουνουπιών του Κούλεξ και του κουνουπιού άϊντες αλμποπίκτους, υπό συνθήκες αυξημένης υγρασίας και θερμότητας και χαμηλού ανοσοποιητικού του ανθρώπου.

Συνεπώς στα μέτρα της ατομικής προστασίας θα πρέπει να συμπεριληφθεί και ειδική μέριμνα για τα οικόσιτα, ως προς την στέγασή τους την τροφή και το νερό τους.

Επερώτηση από την «Κοινωνική Συμμαχία» για το θέμα
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου «Κοινωνική Συμμαχία», Φώτης Καραλίδης, υπέβαλλε Επερώτηση προς τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, ζητώντας πληροφόρηση αναφορικά με τους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί ανά περιφερειακή ενότητα.

Αναλυτικά η Επερώτηση:

«Μετά τα δημοσιεύματα σχετικά με θάνατο που προήλθε από τον ιό του Δυτικού Νείλου, και επανερχόμενοι στην από 13/7/2018 επερώτησή μας σχετικά με αιμοληψίες δειγμάτων κατά μολυσματικών ασθενειών (π.χ. ιός Δυτικού Νείλου, ελονοσία, κ.λπ.), σας ζητούμε να μας απαντήσετε:

  • Ποιος είναι ο αριθμός των δειγμάτων που έχουν σταλεί για έλεγχο ανά Περιφερειακή Ενότητα κατά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο, και Αύγουστο του 2018, και ποια τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων;
  • Να μας παραθέσετε συγκριτικό πίνακα για τους ελέγχους του 2017 στα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα ανά Περιφερειακή Ενότητα».

Τα αναπάντητα ερωτήματα

Καθώς έχουμε δηλωμένο θανατηφόρο κρούσμα από τον ιό του δυτικού Νείλου, οι αρμόδιες αρχές πρέπει να προχωρήσουν σε ενημέρωση του πληθυσμού και ταυτόχρονα να απαντήσουν στα ακόλουθα ενδεικτικά ερωτήματα:

  • Ποια χρονική περίοδο έγιναν οι ψεκασμοί και πότε ολοκληρώθηκαν;
  • Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και όχι αργότερα, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, γιατί θα είναι αναποτελεσματικοί.
  • Πόσα χρήματα διατέθηκαν για τους ψεκασμούς και πως κατανεμήθηκαν στην Ροδόπη;
  • Ελέγχεται η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων που εφαρμόζονται στην Αττική, από εξειδικευμένους επιστήμονες;
  • Προηγήθηκε, όπως έπρεπε, σχολαστική χαρτογράφηση όλων των εστιών πολλαπλασιασμού των κουνουπιών, δηλαδή ρέματα, πάρκα, φρεάτια και όπου υπάρχουν στάσιμα νερά, κυρίως εντός των αστικών ιστών;
  • Έχει μεριμνήσει η ΠΑΜΘ για τεχνικά κλιμάκια τα οποία θα ελέγχουν την πορεία των ψεκασμών και θα επαναπροσδιορίζουν τις παραμέτρους έτσι ώστε να είναι στοχευμένη η αντιμετώπιση του προβλήματος;

Αρθρογράφος