ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος από τον “Ψηλό Στάλο”: Οι Ένοπλες Δυνάμεις διασφαλίζουν την εδαφική ανεξαρτησία και προασπίζονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα (photo+videos)

29 Σεπτεμβρίου 202120:02

Την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021 και στο πλαίσιο της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης Μεγάλης Κλίμακας «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2021», πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Χαρδαλιά και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου η κύρια Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV-Day) της ΤΑΜΣ «ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ», στο Πεδίο Βολής-Ασκήσεων «ΨΗΛΟΣ ΣΤΑΛΟΣ» στο Διδυμότειχο.

Η ΤΑΜΣ «ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ» είναι Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων μεσαίας κλίμακας και διευθύνεται από το Δ΄ Σώμα Στρατού με την συμμετοχή μονάδων από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ (ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ), Σχηματισμών και Μονάδων της 1ης Στρατιάς, Ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού και Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ).

Σύμφωνα με το υποθετικό σενάριο της Άσκησης, ο εχθρός ο οποίος έχει εξαπολύσει επιθετική ενέργεια εντός της Ελληνικής επικράτειας, εφελκύεται σε προσχεδιασμένο χώρο καταστροφής στην αμυντική τοποθεσία της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας. Οι φίλιες δυνάμεις έχοντας δημιουργήσει τακτικό πλεονέκτημα, εκτελούν αντεπίθεση και στην συνέχεια εκμεταλλευόμενες την σύμπτυξή των εχθρικών εκτελούν επιθετική ενέργεια για την δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών με σκοπό την ολοκληρωτική εξουδετέρωση του, με την ενέργεια να υποστηρίζεται από πυρά Πυροβολικού, Επιθετικά Ελικόπτερα και Αεροσκάφη της ΠΑ.

Στο πλαίσιο της Άσκησης εκτελέστηκαν τα ακόλουθα αντικείμενα:

  • Πτήσεις Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAV).
  • Βολές πυροβολικού, αρμάτων και όλμων.
  • Εκτέλεση πυρών από αεροσκάφη της ΠΑ με κατάδειξη από προσωπικό των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ (JTAC).
  • Αντικείμενα Άμυνας – Αναδιάταξης, Υπέρβασης – Αντεπίθεσης και Εξάλειψης Αεροπρογεφυρώματος.
  • Ρίψη αλεξιπτωτιστών.

Την DV-Day παρακολούθησαν επίσης ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας καθώς και μέλη αυτής, ο κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης Βουλευτής Έβρου, η κ. Αναστασία Γκαρά Βουλευτής Έβρου, ο κ.κ. Δαμασκηνός Μητροπολίτης Διδυμότειχου Ορεστιάδας και Σουφλίου, ο κ. Χρήστος Μέτιος Περιφερειάρχης Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο κ. Δημήτριος Πέτροβιτς Αντιπεριφερειάρχης Ν. Έβρου, ο κ. Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου Δήμαρχος Διδυμότειχου, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνιος Οικονόμου, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο κ. Θάνος Ντόκος Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, ο κ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος Γενικός Διευθυντής της ΓΔΠΕΑΔΣ του ΥΠΕΘΑ, Ακόλουθοι Άμυνας και Στρατιωτικοί Ακόλουθοι ξένων Χωρών στην Ελλάδα, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των Στρατιωτικών Αρχών, των Σωμάτων Ασφαλείας και διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μετά το πέρας της Άσκησης, συνεχάρη το προσωπικό που συμμετείχε σε αυτήν για την άψογη προετοιμασία, την άρτια οργάνωση και την άριστη εκτέλεση των ενεργειών, εκφράζοντας την πλήρη ικανοποίηση του για το υψηλό επίπεδο του επαγγελματισμού και την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα, την απόλυτη εξοικείωσή του με τα οπλικά του συστήματα αλλά και το υψηλότατο ηθικό του.

Αναφερόμενος δε στην Εθνική Διακλαδική Άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-21», την χαρακτήρισε ως το επιστέγασμα των καθημερινών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του στρατιωτικού προσωπικού που ουσιαστικά δεν σταματούν ποτέ, διατηρώντας τη μαχητική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) στο μέγιστο δυνατό επίπεδο.

Επίσης τόνισε για τις Ελληνικές ΕΔ ότι εκτελούν με απόλυτη επιτυχία την αποστολή τους, δείχνοντας με συνέπεια και αξιοπιστία τις ισχυρές επιχειρησιακές τους δυνατότητες σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, τόσο εντός του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στο πλαίσιο διμερών και πολυμερών σχημάτων στρατιωτικής συνεργασίας με φίλους, εταίρους και συμμάχους.

Επεσήμανε πρωτίστως ότι η ισχύς των ΕΔ απηχεί στο προσωπικό τους και ότι η ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων θα συνεχίσει να υλοποιείται σύμφωνα με το σχεδιασμό σε όλα τα επίπεδα με αποφασιστικότητα και σύνεση, συνεισφέροντας στην εδραίωση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή μας, καθώς και στην ευημερία της Χώρας και στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών.

Κλείνοντας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, καθώς και όλους όσοι συνετέλεσαν στην επιτυχή σχεδίαση και εκτέλεση της Άσκησης.

Καθόλη τη διάρκεια της DV-DAY τηρήθηκαν όλα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποφυγή και περιορισμό της διάδοσης της πανδημίας COVID-19.

Μετά την τελική φάση της ασκήσεως «ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ ‘21» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ΤΑΜΣ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ», σήμερα Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση προς τους εκπρόσωπους του Τύπου, από το Πεδίο Βολής «Ψηλός Στάλος» του Έβρου:

«Ολοκληρώθηκε η κλιμάκωση της μεγάλης Τακτικής Μετά Στρατευμάτων Άσκησης «Παρμενίων 2021» και μόλις παρακολουθήσαμε την τελική φάση της. Θεωρώ ότι ήταν μια εξαιρετική επίδειξη ισχύος πυρός, συνδυασμού μέσων επιγείων και πτητικών μέσων, ελικοπτέρων, αεροσκαφών και των συνολικών ικανοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Ήταν μια επίδειξη που πέρυσι δεν είχαμε την ευκαιρία να τη δούμε μέσω… αφού δεν είχε διοργανωθεί, φέτος όμως επανήλθε μ’ αυτό τον εξαιρετικό τρόπο ώστε να καταδειχθεί πέρα από κάθε αμφιβολία, η φοβερή συνολική δυνατότητα και τελικά το αποτρεπτικό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους συντελεστές για την επιτυχή έκβαση αυτής της Άσκησης.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι παρούσες ολοένα και πιο ισχυρές για να διασφαλίζουν έναντι κάθε απειλής, κάθε επιβουλέα, την εδαφική ανεξαρτησία και να προασπίζονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Δηλώνω ευτυχής που αποτελώ μέρος της προσπάθειας για την επαύξηση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, είτε μέσω της Αμυντικής Διπλωματίας που ασκείται εντατικότατα και παράγει αποτελέσματα, είτε μέσω της επίσης εντατικής προσπάθειας να εξοπλιστούν οι Ένοπλες Δυνάμεις με τα πλέον σύγχρονα και άρτια οπλικά συστήματα σε θάλασσα, αέρα και ξηρά, είτε μέρος αυτής της προσπάθειας για την αναβάθμιση και των συνολικών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων σε προσωπικό, πάντα σε αγαστή συνεργασία με τη Στρατιωτική Ηγεσία η οποία βέβαια συμβάλλει με το σχεδιασμό της, κατά τρόπο καταλυτικό, στη συνολική αυτή προσπάθεια.

Συγχαρητήρια στους διοργανωτές, στους σχεδιαστές και τους εκτελεστές της φετινής άσκησης «Παρμενίων 2021».

Σας ευχαριστώ».

Αρθρογράφος