Η «μάχη» του Έβρου βγάζει το διάδοχο του Ερντογάν

15 Απριλίου 202012:59

Του Γιώργου Ξ. Πρωτόπαπα*

Το παρασκήνιο της παραίτησης του τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και η απόρριψη της από το Ταγίπ Ερντογάν, προκάλεσε μια σεναριολογία που τον εμφανίζει ως επίδοξο διάδοχο του τούρκου προέδρου.

Η σεναριολογία θεωρείται απόρροια πολιτικής ίντριγκας, εξαιτίας της «βεντέτας» του εθνικιστή Σοϊλού με τον γαμπρό του Ερντογάν και υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ για επικράτηση και της στήριξής του από τον ηγέτη του Κινήματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) και σύμμαχο του Ερντογάν Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Το εθνικιστικό προφίλ του Σουλεϊμάν Σοϊλού ενισχύθηκε ιδαίτερα από τη «μάχη» στην ελληνοτουρκική μεθόριο του Έβρου, καθώς συντόνιζε τις προσπάθειες των τουρκικών αρχών ασφαλείας, με στόχο την προώθηση χιλιάδων μεταναστών στο ελληνικό έδαφος. Ο Σοϊλού συντηρούσε σε υψηλά επίπεδα, κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης, την τουρκική προπαγάνδα εναντίον της Ελλάδας με συχνές δηλώσεις του.

Παρασκήνιο

H απόρριψη της παραίτησης Σοϊλού από τον Ταγίπ Ερντογάν, παραπέμπει σε έντονο παρασκήνιο για τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση του καθώς και για τις κινήσεις του.

Το πρώτο σενάριο, σχετίζεται με τον υπερόπτη υπουργό Οικονομίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, με τον Ερντογάν να επιχειρεί να ελέγξει τις ηγετικές του φιλοδοξίες. Διάφορα σενάρια μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, εμφάνιζαν τον Αλμπαϊράκ ως διάδοχο του πεθερού του, σε πιθανολογούμενη ομαλή μετάβαση εξουσίας. Το γεγονός ότι είχε παρευρεθεί και στη συζήτηση του Ερντογάν με το Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, έδωσε στον Αλμπαϊράκ εφήμερη ώθηση.

Το δεύτερο σενάριο, αφορά το ρολό του Ταγίπ Ερντογάν στον «πόλεμο» εξουσίας, μεταξύ του Σουλεϊμάν Σοϊλού και του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, και τις κινήσεις που προτίθεται να κάνει. Ο Ερντογάν ενδεχομένως να αφήσει να εξελιχθεί η διαμάχη, με σκοπό την εξουθένωση των δυο αντιπάλων ή να δείξει σε κάποια στιγμή την προτίμησή του, αν διαπιστώσει ότι δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τις εξελίξεις.

Το τρίτο σενάριο, παραπέμπει στην ισχυροποίηση του Σουλεϊμάν Σοϊλού στην ισλαμιστική κυβέρνηση του ισλαμιστικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και εντός του κόμματος του οποίου είναι και αντιπρόεδρος. Ο Σοϊλού παρέμεινε στην κυβέρνηση αν και στην παραίτησή του, επικαλέστηκε το χάος και τον πανικό που προκλήθηκε στις πόλεις, από την ξαφνική απόφαση του Ερντογάν για καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας. Θεωρήθηκε αιχμή για την καθυστερημένη πολιτική που ακολούθησε ο τούρκος πρόεδρος στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Η ανάδειξή του Σοϊλου ως εν δυνάμει διαδόχου του Ερντογάν ενδέχεται να προωθείται και από ένα παράλληλο κράτος εθνικιστών. Ο υπουργός εξωτερικών διακατέχεται από έντονο απολυταρχισμό και χαρακτηρίζεται αδυσώπητος διώκτης του κουρδικού κινήματος.

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πιστεύεται ότι έχει καταφέρει να τοποθετήσει εθνικιστές σε θέσεις επιρροής στον κρατικό μηχανισμό, των οποίων η ιδεολογία ταυτίζεται με του Σοϊλού. Άλλωστε, ο Μπαχτσελί σύμμαχος του Ερντογάν, δέχτηκε με ικανοποίηση την παραμονή του Σουλεϊμάν Σοϊλου στην κυβέρνηση και με δήλωσή του, χαρακτήρισε τον υπουργό Εσωτερικών «μαχητική προσωπικότητα» και επιτυχημένο σε «μια πολύ ευαίσθητη περίοδο».

*Διεθνολόγου – Στρατηγικού Αναλυτή

(πηγή: Θρακικό Πρακτορείο Ειδήσεων)

Αρθρογράφος