Γλώσσα και Εθνική Ταυτότητα, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος:

1 Δεκεμβρίου 201408:02

Τήν Παρασκευή τό πρωΐ, 28η Νοεμβρίου 2014, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας καί Κομοτηνῆς κ. Παντελεήμων ἐπευλόγησε τήν ἔναρξιν τῆς ἐκδηλώσεως τοῦ Πολιτιστικοῦ Σωματείου γιά τήν προαγωγή καί διάδοση τοῦ Ἑλληνικοῦ Λόγου μέ θέμα: Γλῶσσα καί Ἐθνική Ταυτότητα, ἡ ὁποία έλαβε χώρα στό Μέγαρο Μουσικῆς Κομοτηνῆς. Ἀκολουθεῖ ἡ προσφώνησις τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος:

‘’Η γλώσσα μας υπήρξε διαχρονικά πρώτιστος και κύριος παράγοντας εθνικής ενότητος. Μια γλώσσα ζωντανή και εξελισσόμενη από τα χρόνια του Ομήρου και από την ύστερη εποχή του χαλκού ως και τις μέρες μας, που υπήρξε το όχημα και το εργαλείο για τη δημιουργία του θεάτρου, της φιλοσοφίας και της επιστήμης, αλλά και που δάνεισε τον πλούτο της για την διατύπωση των δογμάτων του Χριστιανισμού και για την καλλιέργεια του θησαυρού της Θείας λατρείας.

Την γλώσσα αυτή υπηρετεί η «Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά», ένα σπουδαίο πολιτιστικό σωματείο για την προαγωγή και διάδοση του Ελληνικό λόγου. Και στα πλαίσια των δράσεών του, διοργανώνεται και στην Κομοτηνή, την πρωτεύουσα της ελληνικής Θράκης μας, το παρόν συνέδριο, με ομιλητές εκλεκτούς και διακεκριμένους, ακαδημαϊκούς, καθηγητές πανεπιστημίων, στοχαστές, διανοητές και ερευνητές, που στόχο έχει την ανάδειξη του ρόλου της γλώσσας ενός ενοποιητικού και συνεκτικού δεσμού του Έθνους.

Είναι σπουδαίο το έργο που επιτελείται με παρόμοιες επιστημονικές εκδηλώσεις, δεδομένου ότι στις μέρες μας αλλότριες και οθνείες τάσεις, ετεροδιδασκαλίες και φυγόκεντρες δυνάμεις προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιτύχουν τη χαλάρωση της συνοχής του Γένους, τη διάσπαση, τον κατακερματισμό και τον χωρισμό μας. Κάτω από τις κρίσιμες και επικίνδυνες σημερινές συνθήκες, η ανάδειξη όσων μάς ενώνουν και μάς συνέχουν είναι ασφαλώς αποφασιστική και η γλώσσα, μαζί με την Ελληνορθόδοξη παράδοσή μας, κατέχει βεβαίως την πρώτη θέση ανάμεσά τους.

Ευχής έργο αποτελεί ότι σήμερα η πόλη μας φιλοξενεί και άλλη μια παρόμοια εκδήλωση, την ημερίδα για τον ζωγράφο και αγιογράφο Γιάννη Μητράκα, που διοργανώνει το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου μας. Και τούτο επειδή το έργο του Θρακιώτη Γιάννη Μητράκα αποτελεί την εικαστική μαρτυρία και αναζήτηση αυτής ακριβώς της ενότητας, που εδράζεται στην παράδοση του Γένους μας και στην πολιτισμική μας διαχρονία.

Ως ποιμενάρχης και Επίσκοπος της ακριτικής Θρακικής Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής χαιρετίζουμε και επευλογούμε πατρικώς την διοργάνωση και την πραγματοποίηση του παρόντος συνεδρίου στην πόλη μας. Κοινή ελπίδα όλων είναι να αναδείξει το συνέδριο αυτό όλα εκείνα που μάς ενώνουν, συμβάλλοντας ταυτοχρόνως στην ανάπτυξη γλωσσικής συνείδησης, ώστε να πάψουμε να αλλοιώνουμε και να κακοποιούμε τη γλωσσική κληρονομιά μας, αυτήν που διεθνώς απολαμβάνει σεβασμού, χωρίς δυστυχώς να συμβαίνει πάντα το ίδιο και στον τόπο μας.

Παιδεία και γλώσσα, ιστορία και παράδοση αποτελούν βασικούς πυλώνες για την οικοδόμηση της ενότητας και τη συγκρότηση της πολιτισμικής και πνευματικής μας ταυτότητας. Συνεκτικός δε δεσμός και σύνδεσμος όλων η γλώσσα, την οποία μάς «έδωσαν ελληνικήν» και ως τέτοια οφείλουμε να την διατηρήσουμε, να τη σεβαστούμε και να την περάσουμε στα παιδιά και τους απογόνους μας.

Εύχομαι ολοκαρδίως το συνέδριό σας να είναι Θεοφώτιστο, παραγωγικό και απολύτως επιτυχές, ώστε να εκπληρώσει τις προσδοκίες διοργανωτών και παρακολουθούντων. Το έχουμε ως κοινωνία και ως Γένος ανάγκη, γι’ αυτό και ευχόμεθα ο Κύριός μας να φωτίσει τις διάνοιες όλων μας, για να κατανοήσουμε ότι η γλώσσα μας αποτελεί αδαπάνητο εθνικό θησαυρό, και αναλόγως να την καλλιεργήσουμε και να την προβάλουμε’’.

 

Αρθρογράφος