Για τις 10 Μαΐου διεκόπη η δίκη των δύο κατασκόπων από την Ροδόπη

9 Απριλίου 202406:51

Διεκόπη για μετά το Πάσχα η συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου, το οποίο και εκδικάζει τις εφέσεις που έχουν ασκήσει, ο 39χρονος πρώην γενικός γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και ο 56χρονος μάγειρας πλοίου, που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται σε υπόθεση κατασκοπείας που είχε εξιχνιαστεί τον Δεκέμβριο του 2020, στο νησί της Ρόδου σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι δύο άνδρες κατηγορούνται για κατασκοπεία από κοινού κατ’ εξακολούθηση με κοινό ενιαίο σκοπό χρήσης για διαβίβαση κρατικών απορρήτων σε άλλον με σκοπό πρόκλησης κινδύνου στα συμφέροντα του κράτους και η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με ενστάσεις που κατέθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισής τους, για τον 39χρονο οι κ.κ. Ηλίας Αναγνωστόπουλος, Αλέξανδρος Τσαγκαλίδης και Τίνα Χατζηκωνσταντίνου και για τον 56χρονο, ο δικηγόρος κ. Στέλιος Αλεξανδρής, τη Δευτέρα 1η Απριλίου και ολοκληρώθηκε με την εξέταση δύο μαρτύρων κατηγορίας.

Παρέμβαση των Αρχών προκάλεσε η αντιδιπλωματική στάση της τουρκάλας υποπροξένου στην Ρόδο

Η δίκη συνεχίστηκε την 5 Απριλίου το μεσημέρι και κατά τη διάρκειά της, εξετάστηκαν όλοι οι υπόλοιποι μάρτυρες, ενώ αργά το απόγευμα το δικαστήριο διέκοψε για τις 10 Μαΐου 2024.

Υπενθυμίζεται, πως τον Δεκέμβριο του 2021, οι δύο άνδρες είχαν δικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου (πρωτοβάθμιο δικαστήριο), το οποίο, μετά από μία μακρά ακροαματική διαδικασία που ξεκίνησε τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου το πρωί και ολοκληρώθηκε δύο ημέρες αργότερα, είχε κρίνει ομόφωνα αθώους τους δύο κατηγορούμενους για τις κατηγορίες:

– Υποστήριξη της πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

– Παραβίαση μυστικών της πολιτείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.
και ένοχους μόνο για το αδίκημα της κατασκοπείας, αναγνωρίζοντάς τους ομόφωνα, το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και επέβαλε ποινή κάθειρξης 5 ετών, με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη στον 39χρονο πρώην γραμματέα και φυλάκιση 4 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη στον 56χρονο μάγειρα.

Η απόφαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα, ο μεν μάγειρας να αφεθεί ελεύθερος, αφού άσκησε έφεση κατά της απόφασης τού πρωτόδικου δικαστηρίου, και ο 39χρονος πρώην γραμματέας, ο οποίος επίσης άσκησε έφεση, να οδηγηθεί στη φυλακή.

Λίγο καιρό αργότερα, ο πρώην γραμματέας, κατέθεσε αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής που του είχε επιβληθεί από το πρωτόδικο δικαστήριο, η οποία εξετάστηκε στις 6 Ιουνίου 2022 από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου.

Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα, με τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισής του κάθε πρώτη και 15η του μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και της καταβολής εγγυοδοσίας ποσού 2.000 ευρώ.

Μετά την εξέλιξη αυτή ο 39χρονος πρώην γραμματέας αφέθηκε ελεύθερος, έως την εκδίκαση της υπόθεσής τους από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο (Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου) και την έκδοση οριστικής απόφασης από αυτό.

Όπως είναι γνωστό, η εξιχνίαση της υπόθεσης είχε γίνει την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020, από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε στενή συνεργασία με την Ε.Υ.Π. και τη σημαντική συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου.

Οι δύο άνδρες είχαν «κλειδωθεί» στο στόχαστρο των αστυνομικών και παρακολουθούνταν διακριτικά από το τέλος του καλοκαιριού. Σχεδόν ταυτόχρονες ήταν οι συλλήψεις των δύο εμπλεκομένων στην υπόθεση.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο 56χρονος μάγειρας, μετά τις αποκαλύψεις για την υπόθεση αυτή, απολύθηκε από την πλοιοκτήτρια εταιρεία που εργαζόταν και μετέβη στη Ροδόπη. Εκεί, στις 18 Δεκεμβρίου 2020 λίγο πριν το μεσημέρι εντοπίστηκε από αστυνομικούς της Κομοτηνής, συνελήφθη, το βράδυ μεταφέρθηκε στην Αθήνα και την επόμενη ημέρα το πρωί έγινε η μεταγωγή του στη Ρόδο.

Σ’ ό,τι αφορά τον 39χρονο πρώην γενικό γραμματέα του τουρκικού προξενείου, εκείνος εμφανίστηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 το πρωί, προκειμένου να καταθέσει τις γραπτές εξηγήσεις που όφειλε να δώσει στο πλαίσιο της προανακριτικής διαδικασίας που τηρήθηκε από τους αστυνομικούς για τον σχηματισμό της δικογραφίας και καθώς ήδη είχε γίνει η έκδοση των ενταλμάτων, ο Έλληνας μουσουλμάνος συνελήφθη προς εκτέλεση αυτού.

Ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου όπου βρέθηκαν για να απολογηθούν, οι δύο άνδρες αρνήθηκαν ότι έχουν διαπράξει το αδίκημα της κατασκοπείας ή κάποιο άλλο από αυτά που τους έχουν ασκηθεί, καθώς, όπως και οι δύο φέρονται να ισχυρίστηκαν «οι πληροφορίες για τις οποίες κατηγορούνται ότι «συνέλεγαν» ήταν πληροφορίες απλές και γνωστές σε οποιονδήποτε τύγχανε να βρίσκεται στην περιοχή και σε καμία περίπτωση απόρρητες».

Οι ισχυρισμοί τους ωστόσο αυτοί, είχαν ως αποτέλεσμα, την κατά αντιπαράσταση εξέταση των δύο κατηγορουμένων, έτσι ώστε οι δικαστικοί λειτουργοί και κυρίως η ανακρίτρια Ρόδου, να έχει πλήρη εικόνα για την υπόθεση.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, με σύμφωνη γνώμη και της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ρόδου, τόσο ο 39χρονος γενικός γραμματέας του τουρκικού προξενείου όσο και ο 56χρονος μάγειρας, είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι και πήραν τον δρόμο για τις φυλακές.

Καταδικάστηκαν για προδοτική κατασκοπεία ο “Ράφτης του Παναμά” και ο “Επίμονος Μάγειρας” από την Ροδόπη

Οι “παράλληλες δομές” και οι Εγκάθετοι στην υπηρεσία της ΜΙΤ

«Απογευματινή»: Επαφές Ζεϋμπέκ-Φερχάτ με τουρκικό δίκτυο κατασκοπείας

πηγή: komotinipress, ροδιακή

Αρθρογράφος