Γ. Βεζυργιαννίδης: Το ΔΠΘ πρέπει να έχει αμφίδρομη σχέση με τους φορείς και τους πολίτες

15 Νοεμβρίου 202223:46

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Το αναρτηθέν κείμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του μηχανολόγου-μηχανικού κ. Γιάννη Βεζυργιαννίδη, μέλους της ΠΕ της ΝΔ, αναφορικά με την υποψηφιότητά του ως εξωτερικού μέλους στo Συμβούλιο Διοίκησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, είδαμε ότι δημιούργησε πολλές θετικές αντιδράσεις και έτυχες θερμής υποδοχής από ένα ευρύ κοινό.

Όπως είναι γνωστό, με το νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ θεσμοθετείται το Συμβούλιο Διοίκησης το οποίο κι ευθυγραμμίζει το πανεπιστημιακό μοντέλο διοίκησης με διεθνείς καλές πρακτικές, καθώς πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού διαθέτουν δομή συλλογικό ανώτατο όργανο διοίκησης αντίστοιχο του ΣΔ, στο οποίο είναι μέλος και ο Πρύτανης.

Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας για τη θέση εξωτερικού μέλους στο Συμβούλιο Διοίκησης έχει κάθε φυσικό πρόσωπο με την ιδιότητα Καθηγητή Πανεπιστημίου της αλλοδαπής ή Ομότιμου Καθηγητή ή αφυπηρετήσαντος μέλους Δ.Ε.Π. άλλου Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, καθώς και φυσικά πρόσωπα με ευρεία αναγνώριση ή συμβολή στον πολιτισμό, τις τέχνες, τα γράμματα ή τις επιστήμες, την οικονομία ή την κοινωνία, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών ή κοινωνικών εταίρων. Ο αριθμός των Ομότιμων Καθηγητών ή αφυπηρετησάντων μελών Δ.Ε.Π. που μπορούν να επιλεγούν δεν υπερβαίνει τον έναν (1) σύμφωνα με την .παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 4957/2022. Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη θέση εξωτερικού μέλους Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου (επωνυμία) θα πρέπει να διαθέτουν αυξημένα τυπικά προσόντα, και σε κάθε περίπτωση είναι κατ’ ελάχιστον κάτοχοι πτυχίου Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

«Νέοι Ορίζοντες» στα ΑΕΙ: Ερωτήσεις και απαντήσεις για το σχέδιο νόμου-πλαισίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

Σε σχετική ερώτηση που απευθύναμε στον κ. Γιάννη Βεζυργιαννίδη (Γιατί επιλέξατε να συμμετάσχετε στην διαδικασία υποβάλλοντας την υποψηφιότητά σας;) πήραμε την ακόλουθη απάντηση:

Η υποψηφιότητά μου, ως εξωτερικό μέλος στo Συμβούλιο Διοίκησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, είχε ως στόχο την ανάδειξη της σπουδαιότητας σύνδεσής του με την τοπική κοινωνία. Για την περιοχή μας, για τη Θράκη είναι μείζονος σημασίας το ΔΠΘ να έχει αμφίδρομη σχέση με τους φορείς και τους πολίτες, καθώς η ανάπτυξή του έχει μόνο θετικά να προσφέρει σε οικονομικό, εθνικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Η σημασία της διασύνδεσης, ιδιαίτερα των πανεπιστημίων της επαρχίας, με τις τοπικές κοινωνίες, αναδεικνύεται άλλωστε και με την συμβολική (αν κι ανακληθείσα λόγω ασυμβιβάστου) υποψηφιότητα του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας ως εξωτερικό μέλος στο Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στην Θράκη και στην Ροδόπη υποστηρίζουμε ότι το ΔΠΘ αλλά και το Πανεπιστήμο είναι μία δομή στρατηγικής σημασίας αλλά εκτός της δικής μου υποψηφιότητας δεν είδαμε άλλους υποψηφίους από την τοπική κοινωνία για το Συμβούλιο Διοίκησης.

Σίγουρα τα υποψήφια εξωτερικά μέλη είναι εξαίρετοι επιστήμονες, με πλούσια βιογραφικά, αλλά η δική μου συμμετοχή συμβολίζει την επαγρύπνηση που πρέπει να δείχνουμε σε θέματα ανάπτυξης της Θράκης και της πολιτιστικής, οικονομικής και κοινωνικής της θωράκισης

Το ΔΠΘ είναι κάτι παραπάνω από την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας ή την ζωντανή διαφήμιση της περιοχής. Είναι, κατά τη γνώμη μου, το κύτταρο της μελλοντικής ανάπτυξης της περιοχής”

σσ: στη φωτό ο κ. Γιάννης Βεζυργιαννίδης στο περίπτερο του Δ.Π.Θ. συνομίλησε με τις Πρυτανικές Αρχές καθώς και με φοιτητές της ομάδας του Democritus Racing Team

Αρθρογράφος