Ποιοτικά αναβαθμισμένη η συγκέντρωση της ΤΕΞ στην Ξάνθη – Στοχευμένη η παρουσία των μειονοτικών αιρετών

11 Ιουλίου 202112:22

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Το Σάββατο 11/7/2021 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πορεία 650-800 ατόμων που ανήκουν στον κατευθυνόμενο κύκλο του μειονοτικού παραϊερατείου, υπό την διακριτική παρακολούθηση των Αρχών, με αφορμή την απορριπτική απόφαση του Αρείου Πάγου για την χρήση από τους μειονοτικούς συλλόγους της Θράκης του όρου «τουρκικός/ή» στην ονομασία τους, παρά τα όσα προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης και μετά τις απορριπτικές αποφάσεις των Εφετείων.

Ο “σκηνοθέτης” και ο “αόρατος διοργανωτής” της χθεσινής εκδήλωσης έδωσε έμφαση στο μήνυμα και στην συντεταγμένη εικόνα που μεταδόθηκε σε απευθείας μετάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες πλατφόρμες μετάδοσης ήχου και εικόνας.

Στοιχισμένοι περιπατητές, πανοραμική “οικογενειακή” φωτογραφία, καλογραμμένα πλακάτ με τρίγλωσσα συνθήματα, ομιλίες και συνθήματα με κεντρικό μήνυμα την ΤΕΞ και την “τουρκικότητα” των παρισταμένων, απουσία σε αυτή τη φάση εκπροσώπων του “ριζοσπαστικού σκέλους” αλλά με την παρουσία αιρετών όλων των βαθμίδων, εκπροσώπων επιστημονικών φορέων, του Προέδρου της ΕΟΤΔΘ και της Προέδρου του ΚΙΕΦ δίπλα στους ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΙΣΛΑΜ Αχμέτ Μετέ και Ιμπραήμ Σερήφ, ήταν η πρώτη εικόνα της χθεσινής εκδήλωσης σε αντίθεση με την δυναμική εκδήλωση εθνο-θρησκευτικού φανατισμού της εκδήλωσης της 25/5/2021.

βλ. και Γκρίζοι Λύκοι κι Εθνοϊσλαμιστές απευθύνουν νέο κάλεσμα για επίδειξη δύναμης στην Ξάνθη

Χαρακτηριστική η εικόνα των παιδιών ως “προπομπού” της εκδήλωσης, κάτι που έχουμε δει και σε διαδηλώσεις σε εμπόλεμες ζώνες καθώς θεωρούνται ως το προστατευτικό τείχος σε μία ενδεχόμενη επέμβαση των δυνάμεων πρόληψης και καταστολής βίας.

Όσο κι αν κατεβλήθη απόπειρα να υποβαθμισθεί δημοσιογραφικά η εκδήλωση από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, στόχος των παρισταμένων δεν ήταν το τοπικό κοινό αλλά το υπερκείμενο και κυρίως τα κέντρα ξένων αποφάσεων με τα οποία συνδιαλλέγεται ο μέντορας του μειονοτικού παραϊερατείου.

Ο γράφων εκτιμά ότι ήδη βρισκόμαστε σε μία φάση κατανομής ρόλων στην επόμενη φάση των διεκδικήσεων του μειονοτικού παραϊερατείου και έχει ιδιαίτερη σημασία η παρουσία των νομικών-δικηγόρων Ιλχάν Αχμέτ (βουλευτής ΚΙΝΑΛ) και Οντέρ Μουμίν (Δήμαρχος Ιάσμου) οι οποίοι τον τελευταίο καιρό εμφανίζονται σε κοινές δράσεις κι εκδηλώσεις όπως και η εμφάνιση των περιφερειακών συμβούλων του Χρ. Μέτιου.

Η ελεγχόμενη μαζικότητα που επετεύχθη με την μεταφορά διαδηλωτών από άλλα σημεία της Θράκης παραπέμπει σε ένα αναπτυσσόμενο δίκτυο οργάνωσης που μπορεί να κατευθύνει οπαδούς κατά βούληση ενώ ελέγχεται η επιρροή που έχει στον μειονοτικό πληθυσμό η ηγεσία των κατά τόπους ΔΕΜΠ κι όλων εκείνων που προβάλλονται για την αφοσίωσή τους στις Ελληνικές Αρχές χωρίς όμως καμία ουσιαστική παρεμβατικότητα.

Είναι εμφανές πλέον ότι επιβάλλεται η αναδιοργάνωση των κρατικών μηχανισμών αλλά και της τοπικής κοινωνίας απέναντι στις αναδυόμενες πρακτικές του μειονοτικού παραϊερατείου και των εξωχωρίων κέντρων που κατευθύνουν τις δράσεις του, ενώ πρέπει να αναζητηθεί και ο ρόλος τόσο των τοπικών προβεβλημένων πολιτικών αλλά και της περίφημης Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης.

Επιπλέον, πρέπει να ενισχυθεί άμεσα ο ρόλος των τοποτηρητών Μουφτήδων της Θράκης με αναβάθμιση του Επιτελείου τους και την ενίσχυση του έργου τους ως πρώτο βήμα ανάσχεσης των μηχανισμών του ερντογανικού πολιτικού ισλάμ που απειλεί την ειρήνη και την συνύπαρξη των σύνοικων στοιχείων της Θράκης.

Αρθρογράφος