Φράγμα Ιασίου 2001…Φράγμα Ιασίου 2014…πια στο στάδιο της υπερχείλισης – Σε 18 μήνες ολοκληρώνεται…αν υπάρξει σύμβαση και της τελευταίας εργολαβίας – Ν Χαριτόπουλος: Όλοι να συμβάλλουμε (περιφέρεια, Δήμοι, Βουλευτές) για την ολοκλήρωση αυτού του έργου Πνοής

10 Οκτωβρίου 201408:35

Το φράγμα Ιασίου, ένα έργο πνοής -κοντά στους οικισμούς Κίζαρι και Ιάσιο-, του Δήμου Μαρωνείας Σαππών, κατατάσσεται στα μεγάλα έργα και μετράει χρόνια στη Ροδόπη, από το 2001…

Τότε που τον θεμέλιο λίθο του φράγματος έθεσε η τότε αρμόδια υπουργός Βάσω Παπανδρέου, με Δήμαρχο Σαππών το Ντίνο Χαριτόπουλο!

Συναντήσαμε τον επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Μαρωνείας Σαππών πια, Ντίνο Χαριτόπουλο, ο οποίος μας φρέσκαρε τη μνήμη για το χρονοδιάγραμμα και τη σημαντικότητα του συγκεκριμένου έργου.

Το έργο σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2001 ήταν προϋπολογισμού 12 δις δραχμές, με το 75% να είναι ευρωπαϊκή συμμετοχή(9δις δρχ) και τα υπόλοιπα εθνική συμμετοχή(3,5 δις δρχ). Το δε χρονοδιάγραμμα του έργου ήταν 8 έτη! Δηλαδή το 2009 το έργο θα έπρεπε κανονικά να είναι έτοιμο…

Ενώ λοιπόν ξεκίνησε με όλους τους οιωνούς να είναι καλοί, η δυναμική της εξέλιξης των εργασιών σταμάτησε μόλις εξαντλήθηκαν τα ποσά της ευρωπαϊκής συμμετοχής, τα οποία ήταν και τα πλέον σίγουρα…Από κει και μετά όταν ήλθε η ώρα της εθνικής συμμετοχής εκεί δεν προβλεπόταν να τοποθετηθούν κονδύλια ή δεν ήταν αρκετά…Το έργο παρουσίασε μια μεγάλη κοιλιά για 2-3 χρόνια…

Το έργο χαρακτηρίστηκε ως έργο πνοής γιατί μέσω του φράγματος θα επιτευχθεί άρδευση περίπου 25.000 στρεμμάτων, λύνοντας στην κυριολεξία τα χέρια των Αγροτών(σ.σ. σε Σάππες,Λύκειο, Αρριανά, Ιάσιο,Νέα Σάντα) που δεινοπαθούν για να εξασφαλίσουν το νερό για το απαραίτητο πότισμα.

Με την άρδευση θα επιτευχθεί και μια γενικότερη αναβάθμιση του περιβάλλοντος, με την δημιουργία υδροβιότοπου και γιατί όχι υποδομές φιλοξενίας και τουριστικού προορισμού στο επίπεδο της λίμνης Πλαστήρα!

Δεν αποκλείεται βέβαια και η δυνατότητα να δοθεί οριστική λύση και σε χρονίζοντα προβλήματα υδροδότησης των Σαππών, αν μπορέσει και λειτουργήσει η λίμνη σαν το παράδειγμα της λίμνης Μαραθώνα που τροφοδοτεί με νερό τις Σάππες και άλλους οικισμούς.

«Θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες όλοι, νέοι Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι και Βουλευτές, για την εξασφάλιση των κονδυλίων, αλλά και τις συμπληρωματικές μελέτες που θα πρέπει να γίνουν…μια και πέρασαν τόσα χρόνια. Το έργο είναι πρωτίστης σημασίας και σημαντικότητας και πρέπει να ολοκληρωθεί», σημείωσε ο κ. Χαριτόπουλος.

Επιστρέφοντας στο Τώρα, σύμφωνα και με τα όσα μας είπε ο κ. Χαριτόπουλος, βρισκόμαστε στο στάδιο της υπερχείλισης!

Ο δε Γεωλόγος και σύμβουλος του Εργολάβου, Παντελής ΠΑπαδάκης, μας έκανε και μια ξενάγηση στο έργο, δίνοντας μας και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου:

«Ύψος φράγματος 45, 5 μέτρα

Στέψη 400 μέτρα μέτωπο

Χωρητικότητα 22,5 εκ κυβικά μέτρα.

Χείμαρροι που θα τροφοδοτούν το Φράγμα: Αχλαδόρεμα και Ποντικόρεμα.

Δυνατότητα άρδευσης 25.000 μέτρα. Αν όμως συνοδευθεί και με ένα δεύτερο έργο, αξιοποιώντας και ένα άλλο χείμαρρο, θα μπορούν να αρδευθούν 40 ή και 50 χιλιάδες στέμματα.

Αυτό που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί το έργο είναι στην ουσία άλλη μια σύμβαση Εργολάβου, η οποία κοστίζει γύρω στα 2 εκ ευρώ!

Το έργο από τη στιγμή που τρέξει η σύμβαση, μπορεί να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες ή ακόμα και σε 12-14 μήνες. Είναι κάποιες εργασίες που πρέπει να γίνουν με βροχή ή και χωρίς βροχή. Ανάλογα δηλαδή και τι καιρό θα έχουμε», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Παπαδάκης.

fragma1 fragma2 fragma3 fragma4

Βασιλική Μαχαίρα Δημοσιογράφος ΕΡΤ ΟΠΕΝ

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr