Ερώτηση του κ. Δημ. Χαρίτου για την ίδρυση και λειτουργία παραρτήματος του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Κομοτηνής στον Ιάσμο της Π.Ε. Ροδόπης 

21 Σεπτεμβρίου 201909:04

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατέθεσε στις 20 Σεπτεμβρίου, ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου, για την δημιουργία παραρτήματος Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στον Ίασμο της Π.Ε. Ροδόπης.

Στο κείμενο της ερώτησης ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου επισημαίνει την αναγκαιότητα δημιουργίας παραρτήματος ΣΔΕ στον Ίασμο, υπογραμμίζοντας τον σημαντικό  ρόλο που μπορεί αυτό να επιτελέσει στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της δια βίου εκπαίδευσης, παρέχοντας ένα ευέλικτο πρόγραμμα εκπαίδευσης ενηλίκων που άφησαν για οποιοδήποτε λόγο το σχολείο πριν ακόμη ολοκληρώσουν τα 9 χρόνια υποχρεωτικής φοίτησης σε αυτό.

Ο βουλευτής στην ερώτηση, τονίζει με έμφαση  το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας, που προκύπτει και από τις 74  αιτήσεις εγγραφής πολιτών του Δήμου Ιάσμου για φοίτηση στην παραπάνω εκπαιδευτική δομή. Κάνει λόγο για μια περιοχή, που είναι κυρίως αγροτική, με συνθήκες που προκαλούν τη μη ολοκλήρωση σπουδών της υποχρεωτικής εκπαίδευσης με υψηλά ποσοστά μαθητικής διαρροής. Όπως επίσης και την ετοιμότητα της Δημοτικής Αρχής να διαθέσει τους αναγκαίους χώρους για την λειτουργία του ΣΔΕ στον Ίασμο.

Τέλος ο βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου ζητά από την κυβέρνηση να αναγνωρίσει την αναγκαιότητα  του αιτήματος και να προχωρήσει άμεσα στην ικανοποίηση του ώστε από την φετινή χρόνια να ξεκινήσει η λειτουργία του παραρτήματος της ΣΔΕ Κομοτηνής στον Ίασμο.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ: Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: Ίδρυση και λειτουργία παραρτήματος του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Κομοτηνής στον Ιάσμο της Π.Ε. Ροδόπης

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας είναι ένα καινοτόμο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης διαφέρει από το αντίστοιχο της τυπικής εκπαίδευσης ως προς το περιεχόμενο, τη διδακτική μεθοδολογία και την αξιολόγηση των εκπαιδευομένων. Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στοχεύει στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού καθώς επίσης και την μετέπειτα ενίσχυση της δια βίου εκπαίδευσης, παρέχοντας ένα ευέλικτο πρόγραμμα εκπαίδευσης ενηλίκων που άφησαν για οποιοδήποτε λόγο το σχολείο πριν ακόμη ολοκληρώσουν τα 9 χρόνια υποχρεωτικής φοίτησης σε αυτό.

Στον Δήμο Ιάσμου της Π.Ε. Ροδόπης από την περυσινή χρονιά κατατέθηκε αίτημα για την δημιουργία στον Ίασμο παραρτήματος του ΣΔΕ Κομοτηνής, αίτημα που συνοδεύτηκε από 74 υπογραφές δημοτών, οι οποίοι εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για την λειτουργία της παραπάνω εκπαιδευτικής δομής δια βίου εκπαίδευσης. Η ύπαρξη της παραπάνω ζήτησης οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι η περιοχή του Ιάσμου είναι κυρίως αγροτική, με συνθήκες που προκαλούν τη μη ολοκλήρωση σπουδών της υποχρεωτικής εκπαίδευσης εκ μέρους τους. Επίσης η απόσταση που πρέπει να διανύσουν οι παραπάνω δημότες του Ιάσμου μέχρι την Κομοτηνή για να φοιτήσουν στο ΣΔΕ, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι περισσότεροι εξ αυτών είναι εργαζόμενοι, αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα στην ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Κύρια Υπουργέ,

Επειδή υπάρχει η θετική απόκριση του Δήμου, ο οποίος σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, έχει εκφράσει την πλήρη ετοιμότητα του να διαθέσει κατά τις απογευματινές ώρες τις απαιτούμενες αίθουσες του Γυμνασίου Ιάσμου, καλύπτοντας ταυτόχρονα τις ανάγκες θέρμανσης και καθαριότητας

Επειδή ένα κοινωνικό κράτος και ένα δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, όπως της χώρας μας οφείλει να ανταποκρίνεται σε αιτήματα πολιτών για μια Δεύτερη Ευκαιρία στη γνώση, όταν βέβαια συντρέχουν οι προϋποθέσεις όπως στο αίτημα των πολιτών του Δήμου Ιάσμου.

Ερωτάται η κα Υπουργός:

Προτίθεστε να προβείτε στην ίδρυση και λειτουργία παρατήματος του ΣΔΕ Κομοτηνής στον Δήμο Ιάσμου, ώστε αυτό να λειτουργήσει άμεσα από τον προσεχή Οκτώβριο, για να μην χαθεί η παρούσα σχολική χρονιά;

Θα ανταποκριθείτε στο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από τους δημότες του συγκεκριμένου δήμου της Π.Ε. Ροδόπης για φοίτηση σε Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτρης Χαρίτου, Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ

Αρθρογράφος