ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ: Η ΠΓΔΜ/Β. Μακεδονία (αυτο)οργανώνεται απέναντι στην απειλή του Covid19

2 Απριλίου 202001:43

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Πριν ακόμη η σημαία της ΠΓΔΜ/Β. Μακεδονίας (όπως επισήμως ονομάζεται με την Συνθήκη των Πρεσπών) γίνει το 30ό εθνικό σύμβολο που κυματίζει έξω από το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση των Σκοπίων δήλωσε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα βοηθούσε τη χώρα να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό, συγκεκριμένα χρησιμοποιώντας το Σύστημα Εντολών Εντοπισμού Συμβάντων (Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre – EADRCC) για να συντονίσει το πώς θα ανταποκριθεί στην πρόκληση και να εξασφαλίσει την έγκαιρη ενημέρωση του κοινού.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι χορηγεί ποσό ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ώστε να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την κρίση που προκαλεί η επιδημία Covid-19.

Τα χρήματα αυτά θα καλύψουν άμεσες ανάγκες σε υγειονομικό υλικό και εξοπλισμό, όπως για παράδειγμα αναπνευστήρες, αντιδραστήρια, μάσκες, προστατευτικά γυαλιά, ρόμπες και φόρμες στις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων: την Αλβανία (4 εκατ. ευρώ), τη ΠΓΔΜ/Β. Μακεδονία (4 εκατ.), τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (7 εκατ.), το Μαυροβούνιο (3 εκατ.), το (αποσχισθέν απο΄τη Σερβία) Κόσοβο (5 εκατ.) και τη Σερβία (15 εκατ.). Σχετικές συζητήσεις είχαν ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι, με τον αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις των Σκοπίων Μπουγιάρ Οσμάνι..

Ωστόσο, έκπληξη προκάλεσε η επίθεση που δέχθηκε η ΠΓΔΜ/Β. Μακεδονία από το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών όπου σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι “Η εισδοχή της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ δεν θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια ούτε θα βοηθήσει στην καταπολέμηση των νέων απειλών, συμπεριλαμβανομένου του κορονοϊού, ανέφερε την Τρίτη το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Είναι προφανές ότι το γεγονός ότι τα Σκόπια εντάχθηκαν στη συμμαχία δεν προσθέτει καμία αξία ούτε στην ευρωπαϊκή, ούτε στην περιφερειακή ούτε στην εθνική ασφάλεια. Η κίνηση αυτή σίγουρα δεν θα προωθήσει την ενδυνάμωση των προσπαθειών για αντιμετώπιση των κοινών απειλών και προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας του κορονοϊού. Θα δημιουργήσει μόνο νέες διαχωριστικές γραμμές», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στη δήλωσή του.”Το υπουργείο πρόσθεσε ότι δεν είχε δει καμία εξήγηση ζωτικής σημασίας για την ανάγκη ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.”

Εκτιμάται ότι αυτή η εξέλιξη εξανάγκασε το ΝΑΤΟ να επιταχύνει την ενεργοποίηση των μηχανισμών «πολιτικής προστασίας» που διαθέτει, στην απόπειρα αναχαίτισης της παρέμβασης άλλων κέντρων στην ευρωπαϊκή ήπειρο με εργαλείο την πανδημία και τη χορήγηση ιατροφαρμακευτικής βοήθειας.

Πρόκειται να συσταθεί μια δεκαμελής ομάδα ειδικών που θα την απαρτίζουν ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδά, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Πολωνία, και η «απομονωμένη», κατά την ελληνική κυβέρνηση, Τουρκία

.Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση πρότεινε να συμμετάσχει στην εν λόγω ομάδα και εκπρόσωπος της Ελλάδας, και συγκεκριμένα ο πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αρμόδιος για Πολιτικές και Στρατιωτικές Υποθέσεις Θρ. Σταματόπουλος, αλλά το ΝΑΤΟ επέλεξε τον Τούρκο διπλωμάτη Τ. Ιλντέμ, που θήτευσε ως αναπληρωτής γενικός γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ, αλλά και ως βασικός διπλωμάτης της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα επί Ιμίων.

Ο βόρειος γείτονας της Ελλάδας , όμως, αντιμετωπίζει μία εν εξελίξει σοβαρή κρίση ,καθώς οι υγειονομικές αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ήδη το 9ο θύμα ενώ επιβεβαιώθηκαν 26 νέα κρούσματα του κορονοϊου, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τη νόσο να ανέρχεται στους 354 από 16 πόλεις. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έχουν διενεργηθεί 3. 775 τεστ μέχρι στιγμής, με μέσο όρο τα 257/24ώρες.

info-COVID-19-do-31-mart

Η κορωνοκρίση πλήττει έντονα την οικονομία της χώρας από την διάδοση του κορονοϊού, με την κυβέρνηση να επεξεργάζεται μέτρα,προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις από την κατάρρευση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία τον τελευταίο μήνα παρουσιάζουν υστέρηση της τάξης του 60%.

Ωστόσο, το κύριο μέλημα της ηγεσίας είναι η αντιμετώπιση της πανδημικής νόσου και για αυτό το λόγο, δίνεται προτεραιότητα στην δημιουργία ενός δικτύου διάγνωσης της νόσου με την διενέργεια μαζικών τεστ στον γενικό πληθυσμό. Έχουν ήδη στην πόλη των Σκοπίων δημιουργηθεί 10 σημεία διαγνωστικών τεστ και αναμένεται μέχρι το τέλος τηε εβδομάδας να δημιουργηθούν κι άλλα σημεία ελέγχου.

Παράλληλα στελέχη των ΕΔ της ΠΓΔΜ/Β. Μακεδονίας “έστησαν” ένα κινητό νοσοκομείο με που θα συνδέεται με το Νοσοκομείο Λοιμδών Νόσων διπλασιάζοντας τη δυνατότητα νοσηλείας ασθενών.

Οι διπλωματικές/γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις εν μέσω μιας πανδημικής νόσου, δημιουργούν την εντύπωση ότι η Αθήνα θα επιλέξει μία στάση πιο κοντά στην σχολή της «ρεάλ πολιτίκ», η οποία επιτάσσει να αξιοποιηθούν οι όποιες θετικές της πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών ώστε η Άγκυρα να μην έχει πηγή διείσδυσης στα Βαλκάνια αξιοποιώντας (και) τις εξελίξεις γύρω από το Covid19..

Αρθρογράφος