ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ: Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα στα Βαλκάνια;

28 Μαρτίου 202023:54

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Είχε εγκαίρως επισημανθεί η αναθεώρηση των σχεδίων του ΝΑΤΟ για την παρουσία του στο ευρωπαϊκό ανάγλυφο κάτω από την πίεση που δέχονται χώρες μέλη της Συμμαχίας λόγω του Covid 19.

Σύμφωνα με την τρέχουσα ειδησεογραφία είκοσι (20) στρατιώτες του ΝΑΤΟ που υπηρετούν στη Λιθουανία βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του πολυεθνικού τάγματος στο οποίο ανήκουν.

Ανάλογες πληροφορίες εντοπίζονται και από το Ιράκ όπου φαίνεται πως ήδη απο τον Ιανουάριο είχαν εντοπισθεί κρούσματα Covid 19 και έκτοτε σταδιακά αποσύρονται δυνάμεις ΗΠΑ, Γαλλίας, Μ. Βρετανίας, Τσεχίας κ.α.

Η πανδημία που κορυφώνεται και προκαλεί σεισμικές αλλάγες στο εσωτερικών των κρατών μελών της Συμμαχίας, απειλώντας την προσωπική ασφάλεια και την οικονομική ευημερία εκατομμυρίων πολιτών θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αναθεώρηση της αντίληψής μας για την διαβάθμιση των σύγχρονων απειλών ασφαλείας με την τρομοκρατία και την ρωσική απειλή να μπαίνουν σε άλλο επίπεδο. Επιπλέον, το “νατοϊκο life-style” με την γεωγραφική του εξάπλωση , θα σταματήσει, αναπόφευκτα, να υφίσταται με τα σημερινά του δεδομένα.

Εκτιμάται ότι τα “ιδρυτικά μέλη “της Συμμαχίας θα αποπειραθούν να επιτύχουν μια σαφή ισορροπία μεταξύ των εκστρατευτικών επιχειρήσεων και των εσωτερικών αποστολών προκειμένου να εκπληρωθούν τελέσφορα αποστολές για την ενίσχυση ανθρωπιστικής βοήθειας / αποστολές βοήθειας σε καταστροφές, καθώς και τη βελτίωση της εσωτερικής ασφάλειας και της προστασίας της ξηράς και των θαλασσίων συνόρων, εστιάζοντας και στην καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης καθώς πλέον οι προσφυγικές ροές συνδέονται με την μεταδικότητα της πανδημικής νόσου και άλλων νόσων.

Την άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη από τον στρατό των ΗΠΑ διαδέχθηκε η εσπευσμένη ένταξη της ΠΓΔΜ/Β.Μακεδονίας (σύμφωνα με τη Συνθήκη των Πρεσπών) την ίδια στιγμή που Ρωσία και Κίνα προσπαθούν κι αυτές στα πλαίσια της γεωπολιτκής του κορωνοϊού να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά σε Ιταλία, Τουρκία , Σερβία , Σερβική Δημοκρατία κοκ απειλώντας τα ζωτικά συμφέροντα της Συμμαχίας. Να επισημανθεί ότι σε αυτή την κρίσιμη φάση όπου εκτός από την πανδημία έχουμε και μία επικίνδυνη κλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και μία διαφαινόμενη αστάθεια στο Κοσσυφοπέδιο με την Αλβανία να μην μπορεί ακόμη να συνέλθει από την δοκιμασία του μεγάλου σεισμού στο Δυρράχιο.

Η ένταξη της ΠΓΔΜ/Β.Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ (οι ΕΔ των Σκοπίων συμμετέχουν πλέον των 15 ετών σε εξωχώριες ειρηνευτικές αποστολες της Συμμαχίας) και η έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών στην ΕΕ  , με την απόλυτη συναίνεση των Αθηνών, είναι μάλλον το προοίμιο μιας νέας εποχής με την ΠΓΔΜ/Β.Μακεδονία (σύμφωνα με τη Συνθήκη των Πρεσπών).

Η έγκαιρη “εξομάλυνση”των ελληνοσκοπιανών σχέσεων δημιούργησε επιπροσθέτως και το νέο πλαίσιο για την συμμετοχή των Σκοπίων στην “ανανέωση” των συντελεστών ισχύος του “νέου διεθνούς συστήματος” με έμφαση στην οικονομία, ενέργεια, επιχειρηματικότητα, κοινωνική ασφάλεια, βελτίωση ανθρωπίνου δυναμικού και την “καλή γειτνίαση” (με Ελλάδα, Βουλγαρία,Μαυροβούνιο, Αλβανία) που ίσως αποτελέσει πόλο έλξης και για την Σερβία η οποία θα πρέπει να επιλέξει “στρατόπεδο” ανάμεσα στο “σταθερό μπλοκ” της Δύσης και τη Ρωσία..

Δεν αποκλείεται οι σχεδιαστές του νέου διεθνούς συστήματος να επιφυλάσσουν για τα Σκόπια έναν νέο αναβαθμισμένο ρόλο και στα πλαίσια της νέας αντίληψης περί βιοασφάλειας και βιοάμυνας της Συμμαχίας κάτι που πρέπει να απασχολήσει την Αθήνα άμεσα και ιδιαίτερα το ΥΠ.ΕΞ. το οποίο φαίνεται ότι παρακολουθεί με “χρονοκαθυστέρηση” τις εξελίξεις που αφορούν στα Εθνικά μας Συμφέροντα…

Η Ελλάδα καλείται άμεσα να αντιμετωπίσει με όρους εθνικής εγρήγορσης κι όχι επικοινωνιακής διαχείρισης την απειλή της πανδημικής νόσου!

Αρθρογράφος