Διχασμένοι οι συνταγματολόγοι για συλλήψεις και κάλπες!

30 Σεπτεμβρίου 201314:40

Διαφορετικές προσεγγίσεις έκαναν συνταγματολόγοι και νομικοί με αφορμή τη σύλληψη του ηγετικού πυρήνα της Χρυσής Αυγής αλλά και για το τι πρέπει να γίνει την επόμενη ημέρα. «Σύμφωνη με το Σύνταγμα, διότι τα κακουργήματα για τα οποία κατηγορούνται θεωρούνται αυτόφωρα», χαρακτηρίζουν τη σύλληψη των βουλευτών οι συνταγματολόγοι Γιώργος Σωτηρέλλης και Χαράλαμπος Ανθόπουλος, ενώ αντίθετα ο Κώστας Χρυσόγονος σχολιάζει ότι «οι ενέργειες των αρμόδιων εισαγγελικών Αρχών βρίσκονται οριακά εντός της συνταγματικής νομιμότητας», προσθέτοντας ότι «θα ήταν πολιτικά και συνταγματικά πιο ορθόδοξο να ζητηθεί πρώτα η άδεια της Βουλής».

Οσον αφορά την επόμενη μέρα, οι συνταγματολόγοι εξηγούν ότι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής διατηρούν τη βουλευτική τους ιδιότητα ώσπου να καταδικαστούν σε στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων ή να παραιτηθούν, οπότε και αν παραιτηθούν και οι αναπληρωματικοί του κόμματος θα διεξαχθούν εκλογές στις συγκεκριμένες περιφέρειες.

Αν παραιτηθούν

Ο κ. Γιώργος Σωτηρέλλης υποστήριξε ότι στην περίπτωση παραίτησης από το αξίωμά τους, όπως απειλούν, και εάν παραιτηθούν και όλοι οι αναπληρωματικοί υποψήφιοι, ο εκλογικός νόμος προβλέπει αναπληρωματικές εκλογές στις επιμέρους εκλογικές περιφέρειες. Αντιθέτως δεν υπάρχει πρόβλεψη για την παραίτηση βουλευτή Επικρατείας και άρα η έδρα αυτή, κατά την άποψή του, θα παραμείνει κενή, κάτι που δεν αποκλείει το άρθρο 53 του Συντάγματος.

Πέρα από τα παραπάνω, «θα ήταν καλό ο νομοθέτης να ρυθμίσει το θέμα της αναπλήρωσης κατά διαφορετικό τρόπο όταν πρόκειται για τέτοιες καταχρηστικές παραιτήσεις, με πρωτοβουλία κόμματος, ώστε σε τέτοια περίπτωση να μην προβλέπεται αναπλήρωση» κατέληξε.

Σύμφωνη

Ο Χαράλαμπος Ανθόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο ΕΑΠ, υποστήριξε από τη μεριά του ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι απολύτως σύμφωνη με το Σύνταγμα και αποτελεσματική.

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση γενικών εκλογών έπειτα από μαζικές παραιτήσεις βουλευτών της Χρυσής Αυγής, διαβεβαίωσε ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος.

Ο γνωστός συνταγματολόγος επιβεβαίωσε ότι υπάρχει νομικό κενό στην περίπτωση της αντικατάστασης του βουλευτή Επικρατείας, καθώς ο νόμος προβλέπει επαναληπτικές εκλογές στις εκλογικές περιφέρειες.

Μάλιστα, ο κ. Αλιβιζάτος υποστήριξε ότι βάσει του Συντάγματος μπορεί η Βουλή να λειτουργήσει και με λιγότερους από 300 βουλευτές (το Σύνταγμα κάνει λόγο για 200-300 έδρες), άρα είναι πιθανό η συγκεκριμένη έδρα να μείνει κενή.

Τέλος, ο συνταγματολόγος πρότεινε, αν η Χρυσή Αυγή πραγματοποιήσει τις «απειλές» της για συνεχόμενες επαναληπτικές εκλογές, να περάσει στη Βουλή νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει ότι σε περίπτωση καταχρηστικών παραιτήσεων βουλευτών δεν θα γίνονται επαναληπτικές εκλογές.

Νίκος Ελευθερόγλου www.dimokratianews.gr/

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr