«Από την Αρμενική Γενοκτονία στον νεοοθωμανικό αναθεωρητισμό»

30 Απριλίου 201817:05

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση του Εθνικού Αρμενικού Συμβουλίου στην Αν. Μακεδονία και Θράκη στην Καβάλα ήταν το Σάββατο ο Επ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, πρώην Υπουργός και τ. Βουλευτής Ροδόπης Δρ. Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης, επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων απο την Ανεξαρτησία της Αρμενίας και των 103 χρόνων απο την Αρμενική Γενοκτονία.

Τον Θρακιώτη πολιτικό προλόγισαν η Πρόξενος της Αρμενίας στην Ελλάδα κ. Αννα Αβακιάν, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος, η Δήμαρχος Καβάλας κ. Δήμητρα Τσανάκα και η πρόεδρος της Αρμενικής Οργανωτικής Επιτροπής κ. Μαρία Καλατζιάν.

Ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων χαιρέτισε ο Βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μορφίδης. Μουσικά θέματα παρουσίασε η ορχήστρα του Δημου Καβάλας.

Παρόντες ήταν εκπρόσωποι της Αρμενικής και της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, οι πρώην Υπουργοί και Βουλευτές κκ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Καλατζής, ο Αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Κ. Αντωνιάδης, εκπρόσωποι του Ελληνικού Στρατού, οι πρόεδροι των Αρμενικών Κοινοτήτων της Β. Ελλάδας και πλήθος κόσμου Αρμενίων και Ελλήνων.

Η ομιλία του Ε. Στυλιανίδης είχε ως θέμα: «Από την Αρμενική Γενοκτονία στον νεοοθωμανικό αναθεωρητισμό».

Ο ομιλητής διαφώτισε για τις πτυχές της ιστορίας, ανέλυσε παλιές και σύγχρονες πολιτικές και συγκίνησε το κοινό τονίζοντας: ” Οι εθνομηδενιστές του σήμερα έχουν την ψευδαίσθησή ότι όταν ξεχνάς ή διαστρευλώνεις την ιστορία διορθώνεις τον Κόσμο. Η ιστορία ούτε ξεχνιέται, ούτε αλλοιώνεται….Το στέρεο θεμέλιο πάνω στο οποίο οφείλουμε να χτίσουμε τον Κόσμο που έρχεται για να είναι καλύτερος, είναι το Δίκαιο και το υλικό που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε είναι η ιστορική Αλήθεια….

Κάποτε απάντησα σε ένα Τούρκο δημοσιογράφο που με ρώτησε για τη Γενοκτονία: Ηγέτης στα αλήθεια είναι αυτός που δεν φοβάται να κοιτάξει κατάματα την ιστορία και να αναμετρηθεί μαζί της, να την ξεπεράσει με τη συμπεριφορά του.Όταν ο Γερμανός καγκελάριος  Χέλμουτ Κολ ήλθε στην Κρήτη, γονάτισε μπροστά στο Μνημείο των πεσόντων της Μάχης της Κρήτης και ζήτησε συγνώμη από τις Έλληνίδες και τους Έλληνες για τα στυγερά  Εγκλήματα των ΝΑΖΙ. Το ίδιο έκανε και ο Καγκελάριος  Βιλλυ Μπραντ  για το τραγικό Ολοκαύτωμα των Εβραίων.Έτσι ξεπέρασαν την ιστορία, ελαφρύνοντας κάπως τη σύγχρονη Γερμανία από το άγος και το στίγμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό ακριβώς οφείλει να κάνει φίλες και φίλοι και ο Τ.Ερντογάν. Να αναγνωρίσει τις Γενοκτονίες των Αρμενίων και των Ελλήνων”.

 

Αρθρογράφος