Αντιπαραγωγικό για την εφαρμογή μέτρων το έλλειμμα ενημέρωσης για τον Covid 19 στην Θράκη

1 Απριλίου 202012:08

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Στο “απόλυτο σκοτάδι” βρίσκονται όσον αφορά στην ενημέρωση για τον Covid19 οι Θρακιώτες καθώς έχουν διακοπεί και οι μέχρι τώρα ενημερώσεις από τους (διορισμένους και άσχετους ως προς το ιατρικό επάγγελμα) Διοικητές ενώ οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων , με εξαίρεση τον Πρόεδρο Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, έχουν εξαφανισθεί.

Το ίδιο προβληματική καθίσταται και η στάση της ομάδας διαχείρισης για τον κορωνοϊό της ΠΑΜΘ όπως και των αρμοδίων αντιδημάρχων και υπηρεσιών των δήμων στους οποίους δεν έχει συστηθεί καν κάποιο συντονιστικό όργανο αρωγής και συνδρομής στους πολίτες που χρήζουν στήριξης.

Σε αυτές τις παρατηρήσεις πρέπει να αναζητηθεί και η “ανυπακοή” και μη συμμόρφωση των πολιτών που δημιούργησαν τις εικόνες συνωστισμού που όλοι είδαμε.

Από την στιγμή που ο αθηνοκεντρικός σχεδιασμός παρουσιάζει προβλήματα, θα έπρεπε να δημιουργηθεί με ευθύνη των τοπικών δομών ένα αποκεντρωμένο συντονισιτκό όργανο με την συμμετοχή ειδικών, πολιτικών παραγόντων, εκπροσώπους φορέων και στελεχών ΕΔ και ΣΑ.

Η Θράκη έχει ήδη μπει σε κατάσταση συναγερμού απο την στιγμή που οι Δήμοι Ξάνθης και Μϋκης έχουν τεθεί σε υγειονομικό αποκλεισμό ενώ τα κρούσματα αυξάνονται. Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες (χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί) δείχνουν ότι στην Ξάνθη έχουν σημειωθεί συνολικά 18 κρούσματα και 4 νεκροί: 6 καταγράφονται σε στρατιωτικές μονάδες (και επιπλέον δύο φέρεται να έχουν καταγραφεί στη Θεσσαλονίκη), 7 στην ορεινή περιοχή συνολικά και 7 στον αστικό ιστό, δείχνοντας ότι υπάρχει μεγάλη γεωγραφική και πληθυσμιακή διασπορά αλλά και αυξημένοι κίνδυνοι. Αναμένονται τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργήθησαν στους επαναπατρισθέντες.

Οι -επίσης- ανεπίσημες πληροφορίες για τον Έβρο  φέρουν να νοσηλεύονται συνολικά 16 κρούσματα του κορονοϊού – τα 3 από αυτά στην ΜΕΘ στο ΠΓΝΑ. Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση, διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι τέσσερις γιατροί της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Διδυμοτείχου βρίσκονται σε καραντίνα, αφού ήρθαν σε επαφή με έναν 80χρονο από τη Δόξα Μεταξάδων που φέρεται να είναι θετικός στον κορονοϊό.Μάλιστα στο νοσοκομείο έχει γίνει ήδη η προβλεπόμενη απολύμανση.Αξίζει να σημειώσουμε ότι από την Κυριακή που μας πέρασε ο διοικητής του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης σταμάτησε την επίσημη ενημέρωση, χωρίς καμία εξήγηση, που είχε καθιερώσει και ήταν μια πολύ σωστή και θετική ενέργεια ενημέρωσης της κοινής γνώμης.

Στην Ροδόπη δεν υπάρχει απολύτως καμία ενημέρωση και το ένα βεβαιωμένο κρούσμα προέκυψε μετά απο ένα δημοσιογραφικό θρίλλερ το περασμένο σαββατοκύριακο.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πολίτες αυτοοργανώνονται αλλά και γίνονται θύματα μιας ελλειμματικής πολιτικής διαχείρισης μιας πανδημικής κρίσης που μπορεί να έχει δυσμενείς συνέπειες για την εθνικά ζωτική πειροχή της Θράκης.

Αρθρογράφος