Μνήμες Εχίνου ξυπνούν τα Αρριανά – Δοκιμάζονται τα αντανακλαστικά της Διοίκησης και των υγειονομικών αρχών

2 Ιανουαρίου 202110:39

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σε πρόσφατο σημείωμά μας είχαμε επισημάνει ότι “…και στην Θράκη ο ιός λειτουργεί με αστραπιαία ταχύτητα και δεν μπορεί κανείς να τον υπολογίσει. Η πανδημία είναι μπροστά μας, δεν είναι πίσω μας” τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι χωριά της Ροδόπης “βράζουν” από κρούσματα!

Επίσης είχαμε τονίσει έντονα ΤΗΝ ΑΣΤΟΧΙΑ ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ Η ΘΡΑΚΗ την ίδια στιγμή που ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης Δρ. Κ.Χ. Χαριτόπουλος  ΚΡΟΥΕΙ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙ ΑΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΉ!

Το πρωτοχρονιάτικο “lockdown” σε χωριό των Αρριανών ανέδειξε για μία ακόμη φορά το πρόβλημα μιας ανύπαρκτης τοπικής και περιφερειακής Διοίκησης ενώ θέτει σε δοκιμασία το προβληματικό τοπικό υγειονομικό σύστημα που καλείται ν’αντιμετωπίσει τις διάσπαρτες αναζωπυρώσεις του ιού με την ταυτόχρονη εμφάνιση νέων τοπικών εστιών.

Η έκρηξη της επιδημιολογικής κατάστασης στον Δήμο Αρριανών δεν είναι κάτι καινούργιο: να υπενθυμίσουμε ότι ο γγ του ΚΚΕ κ. Δημ. Κουτσούμπας είχε αναβάλει την επίσκεψή του στην περιοχή κατά τη διάρκεια το πρώτου κύματος λόγω των αυξημένων κρουσμάτων τα οποία τότε σχετίζονταν με τους παλλινοστούντες από Τουρκία.

Στην αρχή του δεύτερου κύματος 5 υπάλληλοι που εργάζονται στον Δήμο Αρριανών βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό με αποτέλεσμα 9 ακόμη να έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό όπως ορίζει το σχετικό πρωτόκολλο ενώ διενεργήθησαν 16 τεστ σε άτομα που θεωρούνται στενές επαφές των κρουσμάτων και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά.

Επιπλέον, η διενέργεια ελέγχων με rapid test σε Πάσσο, Άρατο, Λύκειο, Στροφή από όπου προέκυψε υψηλός δείκτης θετικότητας μέχρι και 25% σε συνδυασμό με την απώλεια ενός αγαπητού γιατρού  αλλά και του πατέρα του από τον Μύστακα Ροδόπης δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για την επιδημιολογική εικόνα της περιοχής. (Την ίδια στιγμή έχουμε ανάλογες αναφορές για τον Δήμο Κομοτηνής και συγκεκριμένα από Κάλχαντα, Καλαμόκαστρο και οικισμούς Ρομά)

Το πώς φθάσαμε ως εδώ είναι γνωστό και χιλιοδιατυπωμένο από αυτήν εδώ την σελίδα, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι η μη τήρηση μέτρων, η απουσία προληπτικής δράσης και τα φοβικά σύνδρομα της Περιφερειακής ή Κεντρικής Διοίκησης που κλείνει τις Εκκλησίες, βάζει πρόστιμα στο γεροντάκι που δεν φοράει καλά την μάσκα του η επιβάλλει πρόστιμα σε αναπήρους ενώ επιτρέπει τα γλέντια και τα τραπέζια αρραβώνων όπως αυτό στην Στροφή με τη συμμετοχή 50 ατόμων μας οδήγησαν στην κατάσταση που είμαστε τώρα.

Πληροφορίες από τον Δήμο Αρριανών παρουσιάζουν οικογένειες να έχουν επηρεασθεί από την τουρκική προπαγάνδα και να στέλνουν μέλη τους (ειδικά ηλικιωμένους) στην “μητέρα Τουρκία” για να μην κολλήσουν ιό στην Ελλάδα ή να πάνε Τουρκία για να θεραπευθούν….

Κι όλα αυτά για το τουρκικό κράτος που κρύβει κρούσματα, έχει ανύπαρκτη πληροφόρηση διεθνώς και μετράει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 400 ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ 10.000 ΝΟΣΟΥΝΤΕΣ. Για να μην αναφερθούμε στην ευθεία αμφισβήτηση των εντολών του Κράτους από τους παραθρησκευτικούς μηχανισμούς του πολιτικού Ισλάμ της περιοχής.

Απαράδεκτη είναι και η τήρηση μιας ακατανόητης “εθνικής γραμμής ίσως αποστάσεων” ξεχνώντας τί έγινε στον Εχίνο με την ανέτοιμη πολιτεία να αντιδράσει εγκαίρως και τις παλινδρομήσεις της Πολιτικής Προστασίας που διαχειρίσθηκε μία κρίση χωρίς να γνωρίζει την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής.

Δέκα μήνες μετά επαναλαμβάνεται το ίδιο και στον Δήμο Αρριανών με ένα σύστημα να παρεμβαίνει πυροσβεστικά χωρίς όμως να αναρρωτηθούμε το πως φθάσαμε ως εδώ. Η ευθύνη του Δημάρχου Αρριανών Ριντβάν Αχμέτ είναι τεράστια ενώ φήμες ακούγονται και για τον ρόλο που διαδραματίζει σκληροπυρηνικός ιμάμής από την Φιλύρα που έχει ασπασθεί το δόγμα των Βαχαμπιτών (σκληρό ισλάμ τζιχαντιστών)…

Είχε επισημανθεί και παλαιότερα ότι η θρησκευτική μειονότητα της Θράκης ήταν μια κερκόπορτα, γιατί ζουν σε κοντινή επαφή και κυρίως διότι αγνοούν τους βασικούς κανόνες ατομικής προστασίας ενώ το ίδιο είδαμε να συμβαίνει στις δομές προσφύγων ή στους καταυλισμούς Ρομά -όπως στη Λάρισα- και σίγουρα είναι ευθύνη των δημόσιων λειτουργών υγείας να περάσουν σωστά το μήνυμα και των ελεγκτικών μηχανισμών να επιβάλλουν την τάξη.

Να μην ξεχνάμε και τον ρόλο των Σερήφ-Μετέ που ανάλογα με τις εντολές που παίρνουν από την Τουρκία , “ανοιγοκλείνουν” τους διακόπτες τοπικής ανυπακοής: αφού πρώτα ξεσήκωσαν τα μέλη των θρησκευτικών μειονοτήτων για δήθεν στοχοποίησή τους από την Αθήνα, στη συνέχεια βγάζουν ανακοίνωση στην τουρκική γλώσσα, με την οποία καλουν τους πιστούς “να κάνουν υπομονή και να υπακούν στις συμβουλές των Αρχών” υποκαθιστώντας το Ελληνικό Κράτος το οποίο μέχρι τώρα απλώς ανέχεται τέτοιες καταστάσεις, χωρίς να αντιλαμβάνεται τα παιχνίδια αποσταθεροποίησης που αναπτύσσονται στον σύγχρονο υβριδικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο θα έπρεπε να είχαν ενεργοποιηθεί οι μηχανισμοί των ΝΟΜΙΜΩΜ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΩΝ ΜΟΥΦΤΗΔΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ οι οποίοι έχουν την δυνατότητα και την δυναμική να κινηθούν σε τοπικό επίπεδο.Ερωτηματικά δημιουργεί και η αυτόνομη δράση της ΔΕΜΠ Κομοτηνής που με αποσπασματικές κινήσεις αυτοπροβολής και αυτοδιαφήμισης φαίνεται να λειτουργεί χωρίς καμία συνεννόηση με τον Τοποτηρητή Μουφτή Κομοτηνής μοιράζοντας κατά βούληση μάσκες και τάμπλετ (!) χωρίς κανέναν συντονισμό και καθοδήγηση από την επίσημη Διοίκηση/

Προβληματισμό προκαλεί και η σιγή (πλην ελαχίστων) μειονοτικών γιατρών και υγειονομικών οι οποίοι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως δίαυλος επικοινωνίας υγειονομικών αρχών, Διοίκησης και μειονότητας κάτι που όμως δεν σχεδιάσθηκε όπως έπρεπε.

Η ευθύνη του ΠΑΜΘ Χρήστου Μέτιου και των συνεργατών του είναι δεδομένη όπως και του συντονιστή πολιτικής προστασίας ΑΜΘ καθώς θα έπρεπε να είχαν προτείνει στην Ελληνική Κυβέρνηση να λάβει, ως ώφειλε, σοβαρά υπόψη της την υπάρχουσα κατάσταση που επικρατεί στα Πομακοχώρια της Ξάνθης και της Ροδόπης, ενώ δεν είχε αξιολογήσει και τη δραστηριότητα του τουρκικού προξενείου και των μηχανισμών του, με συνέπεια να αφεθούν μόνοι τους οι νόμιμοι μουφτήδες να αντιμετωπίσουν «τον υπεροργανισμό του τουρκικού παρακράτους στην περιοχή. 

Τα παραπάνω αναδεικνύουν την μέχρι στιγμής καταφανή ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού αλλά και της Διοίκησης της Περιφέρειας της ΠΑΜΘ που σε συνδυασμό με τις υπολειτουργούσες δομές της ΕΥΠ και της ΥΠΥ άφησαν το πεδίο ελεύθερο στους παντοδαπούς μηχανισμούς τοπικών φατριών ή θεοκρατικών πυρήνων του τουρκικού προξενείου να επανακάμψουν και σε αυτή τη δεύτερη φάση του υγειονομικού πολέμου. Να σημειώσουμε ότι μετά την ανακοίνωση των πρώτων μέτρων τον Μάρτιο 2020 το τοπικό μειονοτικό παραϊερατείο κατηγούσε τους γιατρούς της περιοχής και το υγειονομικό προσωπικό ως “εχθρούς του Θεού”,υποστηρίζοντας ότι η ελληνική Πολιτεία “στοχοποιεί” την μειονότητα για να παιρνει κονδύλια από την ΕΕ.

Αντι επιλόγου να τονίσουμε ότι είχε εγκαίρως επισημανθεί η απουσία ενός μεικτού σχήματος τύπου task force που θα εστίαζε στις μειονοτικές περιοχές αξιοποιώντας πληροφορίες πεδίου προκειμένου να αποτραπεί η διάδοση του κορονοιού.Είχε επίσης τονισθεί και αναλυθεί αναλυτικά ο ρόλος του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής που έπαιξε ένα βρώμικο παιχνίδι σε βάρος της Θράκης αξιοποιώντας την επιδημία του κορωνοϊού σε συνδυασμό με την την αβελτηρία που επέδειξαν οι ελληνικές Αρχές στο θέμα της αντιμετώπισης και, κυρίως, στο θέμα της ενημέρωσης και λήψης μέτρων στις μειονοτικές περιοχές.

POST FESTUM είδαμε την διεξαγωγή μιας ….υπαίθριας “mini” συνάντησης διαλογισμού στην Στροφή Αρριανών των αρμοδίων της ΠΑΜΘ, της ΕΛ.ΑΣ. του Δημάρχου Αμέτ Ριτβάν και τοπικών συμβούλων, απουσία των καθ’ύλη αρμοδίων υγειονομικών παραγόντων της περιοχής και στελεχών ΕΟΔΥ, Διεύθυνσης Υγείας ΠΕ Ροδόπης, ΣΓΝ Κομοτηνής, Ιατρικό Σύλλογο Ροδόπης ενώ εξακολουθεί να πλανάται το ερώτημα γι ατο ποιός ενημερώνει τον κ. Νίκο Χαρδαλιά  για την Ροδόπη

Αρθρογράφος