Οντέρ Μουμίν: Σε 24ωρη εγρήγορση οι υπηρεσίες του Δήμου Ιάσμου για τον κορονοϊό

15 Μαρτίου 202022:37

Ο Δήμος Ιάσμου στα πλαίσια των ενεργειών πρόληψης για τον κορωνοϊό έχει προχωρήσει σε συντονισμένες κινήσεις για την προστασία των δημοτών και την αποφυγή ή καθυστέρηση εμφάνισης κρουσμάτων.

Ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν ενήργησε άμεσα  και καθησυχαστικά προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης των συμπολιτών του όταν κυκλοφόρησαν φήμες για νοσούντα στον Δήμο με σχετική ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “Η είδηση επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού στον δήμο Ιάσμου είναι αναληθής. Για προληπτικούς λόγους ένας δημότης μας βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό…” τονίζοντας πως “Όλοι μαζί, χωρίς πανικό, με ψυχραιμία λαμβάνουμε τα προληπτικά μέτρα κατά του κορωνοϊού…”

Στις 27 Φεβρουαρίου 2020 ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν συγκάλεσε σε έκτακτη σύσκεψη, τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας Ιάσμου, τους υπάλληλους του Δήμου, τους διευθυντές όλων των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σχολείων που λειτουργούν στα σύνορα του Δήμου και τον Διευθυντή του Αστυνομικού Τμήματος Ιάσμου.

Κατά την σύσκεψη συναποφασίστηκαν τα εξής:

 • Ξεκινά άμεση απολύμανση όλων των εκπαιδευτικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 • Τίθενται στη διάθεση του Κρατικού Μηχανισμού οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα “Βοήθεια Στο Σπίτι” όσο διαρκεί η ΠΝΠ της Κυβερνήσεως.
 • Ο Δήμος άμεσα θα προμηθευτεί 1000 αντισηπτικά και 200 μάσκες ειδικές για προληπτικούς λόγους. (Τα αντισηπτικά θα διανεμηθούν στα σχολεία).
 • Θα διανεμηθεί με μέριμνα του Δήμου ενημερωτικό υλικό του Υπουργείου Υγειάς και της Γενικής Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.
 • Παραμένουν ανοιχτά όλα τα σχολεία, διεξάγονται κανονικά όλες οι λαϊκές αγορές μέχρι νεωτέρας.
 • Δεν υπάρχει λόγος πανικού, μεριμνούμε για την ορθή ενημέρωση και για την απαραίτητη πρόληψη.

KORONAVİRÜS – ACİL TOPLANTI…ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ…

Gepostet von Onter Moumin am Mittwoch, 26. Februar 2020

 1. Στη συνέχεια και σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς, εναρμονιζόμενος με την κυβερνητική ανακοίνωση, ακολουθώντας τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και της ΚΕΔΕ, λόγω κορωνοϊού, επιπροσθέτως :
  1. Ανεβλήθη η προγραμματισμένη για την 9 Μαρτίου 2020, εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
  2. Ανεβλήθησαν προληπτικά όλες οι εκδηλώσεις του Δήμου Ιάσμου έως 22 Μαρτίου 2020.
  3. Ανεστάλη η λειτουργία του ΚΑΠΗ Ιάσμου.
  4. Ανεστάλη η παραχώρηση δημοτικών κτιρίων στους Πολιτιστικούς Συλλόγους.

Στη συνέχεια και παρακολουθώντας τις γενκότερες εξελίξεις ο Δήμαρχος κ. Οντέρ Μουμίν προχώρησε στη λήψη έκτακτων προληπτικών μέτρων για την μη εξάπλωση του κορονοϊού από την δημοτική αρχή Ιάσμου σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές :

 • Ειδικότερα, με εντολή της δημοτικής αρχής η συνεργαζόμενη με το δήμο εταιρεία ανέλαβε και την απολύμανση όλων των χώρων λατρείας (εκκλησίες, τζαμιά) στην εδαφική περιφέρεια του Δήμου Ιάσμου.
 • Εκτάκτως, χρηματοδοτθηκε η κατασκευή χώρου απομόνωσης και χώρου υποδοχής ασθενών στο Κέντρο Υγείας Ιάσμου.
 • Με εντολή δε του δημάρχου, του κ. Μουμίν Οντέρ περιορίζονται κατά 50%, στις 07.00 – 11.00, οι ώρες εισόδου κοινού στις υπηρεσίες του Δήμου Ιάσμου έως την 31 Μαρτίου 2020 σύμφωνα με απόφαση του Δημάρχου Ιάσμου Μουμίνν Οντέρ.
 • Ως έκτακτο προληπτικό μέτρο εξάπλωσης του κορονοϊού δεν πραγματοποιήθηκε η Λαϊκή Αγορά του Ιάσμου με απόφαση του Δήμου Ιάσμου.
 • Εδόθη οδηγία στους εργαζόμενους του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι και Κέντρα Κοινότητας, να δέχονται και να εκτελούν παραγγελίες, τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, από ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες δημοτών μας…
 • Από την Δευτέρα 16/3 τίθενται σε εφαρμογή οι e – υπηρεσίες. Συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα αρκεί να την αποστείλετε στο politis@iasmos.gr. Επίσης διατίθεται υπηρεσία κατ’ οίκον παράδοσης σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες.
 • Έως 31 Μαρτίου 2020 όλες οι δημοτικές υπηρεσίες θα δέχονται το κοινό κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας και ραντεβού…
 • Αναβάλλεται μέχρι 31 Μαρτίου 2020 η συνεδρίαση των υγειονομικών επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) για την εξέταση αιτήσεων παράτασης αναπηρικών παροχών σύνταξης. Στις περιπτώσεις λήξης, μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, δικαιώματος σε παροχές λόγω αναπηρίας παρατείνεται για τρεις (3) μήνες η καταβολή της αναπηρικής παροχής.
 • Δίδεται παράταση ισχύος εγκριτικών αποφάσεων για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το επίδομα στέγασης. Εφόσον δεν έχει υποβληθεί νέα αίτηση για τη χορήγηση των παραπάνω επιδομάτων, παρατείνεται για έναν (1) μήνα η ισχύς των εγκριτικών αποφάσεων του προγραμμάτων αυτών, η οποία έληξε τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.
 • Έχουμε αναστολή προθεσμιών διαδικασίας χορήγησης επιδόματος γέννησης. Η προθεσμία τριών (3) μηνών για την υποβολή αίτησης χορήγησης του επιδόματος γέννησης αναστέλλεται από την 1η Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου του τρέχοντος έτους, όταν η αίτηση υποβάλλεται μέσω εξουσιοδοτημένου χρήστη Κέντρου Κοινότητας. Κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα αναστέλλεται και η δίμηνη προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών σε Κέντρο Κοινότητας.
 • Τα αιτήματα που θα εξυπηρετούνται θα αφορούν αποκλειστικά στην:υποβολή νέων αιτήσεων για τη χορήγηση προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων,επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν για το συντονισμό περαιτέρω προληπτικών ενεργειών ως μέτρο αναστολής της διάδοσης του ιού αλλά και καθυστέρησης της εξέλιξής του δήλωσε:

«Παρόλο που στον Δήμο Ιάσμου δεν έχουν εμφανιστεί κρούσματα του νέου κορωνοϊού εμείς έχουμε κινητοποιηθεί και έχουμε ενεργοποιήσει μηχανισμούς ώστε να υπάρχει η απαραίτητη ετοιμότητα και συντονισμός στις υπηρεσίες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση επερχόμενων καταστάσεων.

Παραμένουμε σε διαρκή εγρήγορση, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών, το νοσοκομείο Κομοτηνής, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Ροδόπης και τους φορείς για να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις ανάγκες των δημοτών και των επισκεπτών.

Με σοβαρότητα, χωρίς πανικό, ο καθένας μας είναι υποχρεωμένος να λάβει τα ενδεδειγμένα μέτρα προφύλαξης. Ως δήμος Ιάσμου με τα 16 μέτρα που ανακοινώσαμε εγκαίρως είμαστε από τους πιο ετοιμοπόλεμους δήμους πανελλαδικά έναντι κορωνοϊού με έντονο κοινωνικό πρόσημο και αίσθημα ευθύνης για το κοινό συμφέρον. Ενωμένοι και με υπομονή θα ξεπεράσουμε την πανδημία..»

   

Αρθρογράφος