Επίσκεψη των μαθητών της Γ’ τάξης του ΔΣ Κοσμίου στο Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής

20 Νοεμβρίου 202108:17

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Την Τρίτη 16/11, οι μαθητές της Γ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Κοσμίου επισκέφθηκαν με την εκπαιδευτικό της τάξης κ. Δέσποινα Δαδουρή , στα πλαίσια του μαθήματος των δεξιοτήτων, το Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής, που λειτουργεί υπό την αιγίδα της ΔΚΕΠΠΑΚ.

Τα εκθέματα του μουσείου, ζωντάνεψαν για τα παιδιά από την εξαίρετη και φιλόξενη μουσειολόγο κ. Κέλυ Γκόγκου. Οι δραστηριότητες του εκπαιδευτικού προγράμματος « Ο Κυρ Αποστόλης», συνταιριάζονται με κάποια ιστορία γεμάτη λεπτομέρειες που διεγείρουν τόσο την αναγνώριση όσο και τη μνήμη.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τα εκθέματα, να ψάξουν να βρουν πληροφορίες, να ερευνήσουν ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία για αυτά και να κατανοήσουν τη σημασία και την αξία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Στόχος είναι οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν τα οφέλη που απορρέουν από τη γνωριμία με τον τρόπο ζωής άλλων εποχών και η επίσκεψή τους στο μουσείο να εξελιχθεί ως μια ευχάριστη και σημαντική εμπειρία για τους μαθητές.

Στο τέλος η κ Κέλυ Γκόγκου απένειμε σε όλους τους μαθητές/τριες το Πτυχίο Λαογράφου που επαξίως απέκτησαν.

Να επισημάνουμε ότι με το έργο που επιτελείται στην τάξη , οι μικροί λαογράφοι κατέπληξαν την μουσειολόγο μας καθώς γνώριζαν τα πάντα για τα παλιά αλλά όχι ξεχασμένα επαγγέλματα της πόλης και της περιοχής μας

Όσο για τον κυρ-Αποστόλη….αυτός αρρώστησε και θέλει την βοήθεια μας….
Στο Λαογραφικό μουσείο που λειτουργεί υπό την αιγίδα της ΔΚΕΠΠΑΚ καταστρώνουμε ένα ταξίδι στην ελληνική παράδοση για τους μικρούς επισκέπτες. Η Μουσειολόγος Κέλυ Γκόγκου ετοίμασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο ΚΥΡ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» για τους μικρούς μας φίλους.

Μέσα από την περιήγηση στο Μουσείο και με ένα παιχνίδι ταύτισης στοιχείων, δίνεται η ευκαιρία στους μικρούς μας φίλους να ανακαλύψουν τα «παράξενα» αντικείμενα του Μουσείου, να εξελιχθούν μέσα από τα εκθέματα του οι ικανότητες τους για παρατήρηση, υπόθεση, σύγκριση, διάκριση, αξιολόγηση, και έτσι να δουν και να μάθουν το ιστορικό παρελθόν του τόπου μας.
Σκοπός της ΔΚΕΠΠΑΚ είναι να γίνει το Λαογραφικό Μουσείο ένας ζωντανός παιδευτικός θεσμός για την Κομοτηνή.

Αρθρογράφος