2η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο στην Ευρώπη

16 Ιουνίου 202108:18

Αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, αποτελούμενη από τους βουλευτές Κώστα Καραγκούνη, Γιώτα Πούλου και Μάνο Κόνσολα, μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, συμμετείχαν, μέσω τηλεδιάσκεψης, στις εργασίες της 2ης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο στην Ευρώπη, που συνδιοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Πορτογαλική Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Στην πρώτη θεματική ενότητα της Διάσκεψης, συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της πανδημίας στις πολιτικές μετανάστευσης και ασύλου. Ο κ. Καραγκούνης, στην τοποθέτησή του, τόνισε ότι η πανδημία έχει επηρεάσει συνολικά τις διαδικασίες επανεισδοχής, απέλασης και αποχώρησης ατόμων των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία ο αριθμός των επιστροφών σε παγκόσμια κλίμακα δεν ξεπέρασε τις είκοσι χιλιάδες. Αναφερόμενος στην Τουρκία, υπογράμμισε ότι δεν εφαρμόζει τις σχετικές συμφωνίες με Ελλάδα  και Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημείωσε δε ότι ζητά και λαμβάνει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους Σύριους πρόσφυγες, ενώ την ίδια στιγμή επιχειρεί στη Συρία, προκαλώντας μεταναστευτικές ροές. Τέλος, επεσήμανε ότι θα ήταν πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί μια κεντρική ευρωπαϊκή υπηρεσία διαχείρισης των επιστροφών, η οποία θα είναι πιο αποτελεσματική από την αποσπασματική δράση κάθε κράτους μέλους.

Η κυρία Πούλου, από την πλευρά της, ανέφερε ότι οι υγειονομικές επιπτώσεις της πανδημίας πλήττουν δυσανάλογα τις ευάλωτες ομάδες, γεγονός που οφείλεται στην παράλληλη «πανδημία» της κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας, που εντείνεται και υπονομεύει τη συνοχή των κοινωνιών μας,  εκθέτοντας σε πρωτοφανείς κινδύνους την υγεία των χαμηλόμισθων, των ανέργων, των αναπήρων, των μειονοτήτων. Υποστήριξε δε ότι οι συνέπειες για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο ήταν πιο σφοδρές, καθώς τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα κράτη μέλη δεν θωράκισαν υγειονομικά τις ομάδες αυτές, αυξάνοντας τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Κατέληξε, λέγοντας ότι δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στην υγειονομική περιθωριοποίηση των προσφύγων και αιτούντων άσυλο, καθώς κι ότι θα πρέπει να κατευθύνουμε την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στη δημιουργία «τείχους ανοσίας» απέναντι στον COVID-19 και όχι στα τείχη της «Ευρώπης Φρούριο». 

Στη δεύτερη θεματική ενότητα της Διάσκεψης, όπου συζητήθηκε η εξωτερική διάσταση των πολιτικών μετανάστευσης και ασύλου, από πλευράς ελληνικού κοινοβουλίου τοποθετήθηκε ο κ. Μάνος Κόνσολας, ο οποίος εστίασε αφενός στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και αφετέρου στην επανατοποθέτηση και επαναδιαπραγμάτευση μιας νέας συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας σε νέες βάσεις. Υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. δεν εκβιάζεται και ότι αυτό θα πρέπει να είναι ένα μήνυμα απέναντι σε τρίτες χώρες που μετέρχονται πρακτικές που εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό. Κλείνοντας επεσήμανε ότι  η ενιαία στάση και οι ενιαίοι κανόνες για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος συνδέονται με την ενίσχυση του κύρους και του γεωπολιτικού αποτυπώματος της ίδιας της  Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αρθρογράφος