” Το σήμαντρο διεγείρει τους αγωνιστάς προς τον των αοράτων εχθρών πόλεμον” (video)

9 Απριλίου 202013:16

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε ότι αναστέλλεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, με εξαίρεση α) τις κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις και β) την ατομική προσευχή, και στις δύο περιπτώσεις τηρουμένων αυστηρών μέτρων προστασίας (όπως αυτά θα εξειδικεύονται σε ΚΥΑ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας).

 Εγκύκλιο σημείωμα απέστειλαν σήμερα οι Μητροπολίτες προς τους Ιερείς των Μητροπόλεών τους, σύμφωνα με τις συστάσεις της Ιεράς Συνόδου,
Αυστηρές συστάσεις για την τέλεση των ιερών ακολουθιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά και την Ανάσταση προς τους Ιερείς επισημαίνονται ότι Περιφορά του Επιταφίου θα τελεσθεί εντός του ναού, όπως επίσης και η Ανάσταση. Οι καμπάνες θα ηχήσουν πένθιμα τη Μεγάλη Παρασκευή και χαρμόσυνα κατά την Ανάσταση.Υπογραμμίζεται δε ότι «τέτοιες κρίσιμες στιγμές που διακυβεύεται η υγεία των ανθρώπων, δεν ωφελούν τάσης αυτονόμησης, αλλά απαιτείται πιστή υπακοή στις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων».

Μετά την “Μάχη του Έβρου” οι Έλληνες καλούνται να αντιμετωπίσουν την αόρατη απειλή του Covid19 στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο: με τον αστείρευτο ψυχισμό , την αυτοθυσία, την αυταπάρνησην, την ευρηματικότητα και το φιλότιμο που ειδικά στην Θράκη δεν είναι έννοιες απροσδιόριστες αλλά έχουν κι ονοματεπώνυμο.

Η κ. Νίκη Κεραμέως δεν γνωρίζει τις ιδιομορφίες της Ελληνικής Θράκης, [δεν την ενημερώνει ο Γ.Γ. κ. Γ. Καλαντζής;] ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς έχει λίγο μπερδευτεί με τους όρους πολιτικής διαχείρισης των Αθηνών, ο Περιφερειάρχης και οι λοιποί φορείς δεν συντονίζονται με το “επιτελικό κράτος των Αθηνών” αλλά η πραγματικότητα δημιουργεί άνευ λόγου προστριβές, κυρίως λόγω των φοβικών συνδρόμων της πολιτικής ελίτ της περιοχής.

Σε αυτό το σημείωμα θα επισημάνουμε την ασέβεια που διαπράττεται σε βάρος τους θρησκευτικού συν-αισθήματος του Γένους, που έχει συνδέσει το Πάσχα όχι με το “ψητό αρνί” αλλά με το εύρος των συναισθημάτων που προξενούν τα εαρινά σήμαντρα και οι καμπάνες των εκκλησιών.

Δεν μπορούμε όμως να παραλείψουμε και την ακατανόητη για εμάς που διαβιούμε στην Ελληνική Θράκη ανοχή που επιδεικνύεται στον τρόπο που λειτουργούν τα τεμένη με τα μεγάφωνα στο μιναρέ να λειτουργούν με λιγότερα ή περισσότερα ντεσιμπέλ. Και όταν έγιναν καταγγελίες ότι γινόταν από τα μεγάφωνα των τζαμιών πρόσκληση για ”Εζάν” (ιεροπραξία) οι ελληνικές αρχές όπως πληροφορούμαστε αναγκάστηκαν αντί να προχωρήσουν σε διώξεις, να ζητήσουν την παρέμβαση του ψευδομουφτή Μετέ διά του βουλευτή Ζειμπέκ.

Άραγε οι καμπάνες των Ορθόδοξων Ναών ταυτίζονται με ιεροπραξία ενώ το μεγαφωνικό Εζάν είναι ΚΑΛΕΣΜΑ σε ιεροπραξία;

Να σημειωθεί ότι μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφεται το κείμενο στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη και στον Έβρο ακούγεται το κάλεσμα του Μουεζίνη 5 φορές την ημέρα, στον δε Έβρο 2-3 φορές γίνεται το κάλεσμα από τον Μουεζίνη ενώ στα άλλα δύο συμμετέχουν παιδιά 10-12 ετών.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι Τούρκοι απαγόρευσαν τη χρήση τους κατά τη δουλεία, με εξαίρεση το Άγιον Όρος, τα Ιωάννινα και μερικά νησιά, για να μην ταράσσεται ο ύπνος των νεκρών Μουσουλμάνων, γιατί «ο κώδων είναι το μυστικόν όργανον του διαβόλου». Αντίθετα, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Γερμανός γράφει: «το σήμαντρο αινίττεται τας των αγγέλων σάλπιγγας διεγείρει δε και τους αγωνιστάς προς τον των αοράτων εχθρών πόλεμον».

7/4/2020

7 Απριλίου στην Κομοτηνή ….. Οι ορθόδοξοι ναοί κλειστοί και χωρίς μεγάφωνα, ενώ τα τζαμιά δουλεύουν κανονικότατα ….

Gepostet von ΕΛΛΑΣ am Mittwoch, 8. April 2020

RABBIM BIR AN ONCE CAMILERIMIZE KAVUŞTURSUN KANDILINIZ MUBAREK OLSUN

Gepostet von Huseyin Rafiye am Dienstag, 7. April 2020

Αρθρογράφος