Ποιό είναι το πρωτόκολλο εκδημίας ενός Μουφτή στην Ελλάδα;

21 Δεκεμβρίου 201900:35

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σε παλαιότερο άρθρο σχολιασμού , είχαμε επισημάνει ότι “Λόγοι υψίστης εθνικής σημασίας αλλά και το πρωτόκολλο εθιμοτυπίας επιβάλλουν την διαρκή στήριξη και προβολή όλων εκείνων των θεσμών που εγγυώνται την συνύπαρξη των σύνοικων στοιχείων στην περιοχή και αναδεικνύουν κατ’επέκταση την Ελλάδα ως Χώρα ευρωπαϊκής προοπτικής και νησίδα σταθερότητας που εγγυάται την Ειρήνη και την Ασφάλεια σε μία ρευστή ιστορικά περίοδο.Λόγοι επικοινωνιακοί επιβάλλουν, πάλι, να γίνεται αντιληπτό από όλους ότι οι αιρετοί εκπρόσωποι της Ελληνικής Πολιτείας και οι θεσμικοί φορείς δείχνουν τον ΣΩΣΤΟ ΔΡΟΜΟ μακριά από σκοπιμότητες και ιδιοτελή μικροκομματικά συμφέροντα.”

Από τότε μέχρι σήμερα μεσολάβησε η αποδυνάμωση των Μουφτειών της Θράκης από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την εσπευσμένη απομάκρυνση των νομίμων Μουφτήδων και τον διορισμό από το τότε σύστημα των σημερινών τοποτηρητών στις Μουφτείες Ξάνθης, Κομοτηνής και Διδυμοτείχου.

Ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της Ελληνικής Πολιτείας που για λόγους συνέχειας του Κράτους έγιναν αποδεκτές και από την σημερινή Κυβέρνησης, η οφειλόμενη αναγνώριση στο έργο και την διαρκή προσφορά των απελθόντων Μουφτήδων πρέπει να θεωρείται δεδομένη και επιβλητέα.

Η εκδημία του Σοφολογιωτάτου τ. Μουφτή Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή ανέδειξε για ακόμη μία φορά τον χαμηλό δείκτη αντίληψης της κεντρικής πολιτικής σκηνής για τα όσα συμβαίνουν στην Ελληνική Θράκη.

Διαβάζοντας τα ρεπορτάζ ιστοσελίδων , τουρκόφωνων και ελληνόφωνων, και παρακολουθώντας τα αναρτηθέντα βίντεο, αναρωτιέται κανείς πώς ειναι δυνατόν οι άρχοντες του τόπου να περιμένουν με τις ώρες κάτω από τον ήλιο για να ευχηθούν στον Τούρκο Πρόξενο της Κομοτηνής, ενώ δεν βρήκαν χρόνο να μεταβούν μέχρι τα Αρριανά στην κηδεία του αποβιώσαντος Μέτσο Τζεμαλή.

Επίσης έντονο προβληματισμό προκαλεί η επιθετική στάση των εγκαθέτων του τουρκικού προξενείου που ασχημόνησαν κατά τη διάρκεια της τελετής αλλά απομακρύνθηκαν χάρη στην ψύχραιμη στάση του κ. Σελήμ Ισά, Προέδρου ΔΕΜΠ.

Η κεντρική πολιτική σκηνή για μία ακόμη φορά αποδείχθηκε κατωτέρα των περιστάσεων αφού περιορίσθηκε στην ανάγνωση μίας τυποποιημένης αποστολής από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης την ίδια στιγμή που η Υπουργός Παιδείας κ. Ν. Κεραμέως….έπαιζε ποδοσφαιράκι στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αγνοώντας προφανώς την σημασία που θα είχε η παρουσία της στα Αρριανά Ροδόπης!

Η εκφρασθείσα δυσφορία από το σύνολο των παρισταμένων μετά το πέρας της ανάγνωσης της επιστολής μιλάει από μόνη της, ενώ η υπόμνηση περί “δημοσίας δαπάνης” φανερώνει παντελή άγνοια της ισλαμικής παράδοσης εκ μέρους των εκπροσώπων της  εκτελεστικής εξουσίας.

Πόσο άραγε κοστίζει το φτιαγμένο από απλό ξύλο φέρετρο που χρησιμοποιείται στις μουσουλμανικές κηδείες και ποιό είναι το κόστος εκχώρησης χώρου στο μουσουλμανικό νεκροταφείο των Αρριανών , αφού η γη στον Δήμο Αρριανών εκχωρείται δωρεάν;

Τέλος, η θεσμική θέση του εκλιπόντος εξισώνεται με την αντίστοιχη των θρησκευτικών λειτουργών της Ορθόδοξης Εκκλησίας, γεγονός που επιβάλει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο που ακολουθείται σε ανάλογες περιπτώσεις.

Στην δημοσιογραφική κάλυψη των τοπικών μέσων ενημέρωσης είχαμε και την μοναδική πρωτοτυπία να γίνεται ιδιαίτερη μνεία με φωτογραφία(!!!!)  στα….. στεφάνια της κ. Υπουργού και του ΓΓ Παιδείας ή του ΥΠΕΞ….  Η συγκεκριμένη πρακτική (στεφάνια) δεν είθισται να εφαρμόζεται στα ισλαμικά έθιμα κι αυτό από μόνο του αποτελεί ένα ατόπημα και άγνοια εκ μέρους των συνεργατών των δύο υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων.

Να επισημάνουμε ότι η μεγάλη απώλεια με τον θάνατο του Μέτσο Τζεμαλή συμπίπτει με μία έντονη παρασκηνιακή διεργασία για την αποδυνάμωση και απαξίωση των “νόμιμων” Μουφτήδων από συγκεκριμένους εξωχώριους ανθελληνικούς μηχανισμούς με ερείσματα στην τοπική πολιτική σκηνή.

Αντί επικηδείου, που δεν εκφώνησε κανείς από την επίσημη πολιτεία,  οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ο Μέτσο Τζεμαλή  έφυγε και κηδεύθηκε σιωπηλά όπως έζησε, διότι ήταν “ήρεμη δύναμη”.

Η απουσία όμως της Ελληνικής Πολιτείας στο “ύστατο χαίρε” πρέπει να μας προβληματίσει…

Άλλωστε από τις 16 Αυγούστου 2018 η πολιτεία δεν ενδιαφέρθηκε στο ελάχιστο με την οικονομική κατάσταση του μουφτή! Ο ίδιος παρόλο που δεν είχε εισόδημα από πουθενά καλούνταν να εμφανιστεί στα δικαστήρια για αντιμετωπίσει τον Ψευτομουφτή είτε στην Κομοτηνή είτε Θεσσαλονίκη! Ο ίδιος αναγκάστηκε να ζητήσει τρεις φορές αναβολή μέσα σε ένα χρόνο για δίκη με τον Σερίφ στην Θεσσαλονίκη επειδή δεν είχε να πληρώσει τα δικηγορικά έξοδα! Ακόμη σήμερα χρωστάει στα ταξιδιωτικά γραφεία από τα ταξίδια που έκανε.

Ζούσε με δανεικά ενώ έπεσε και θύμα απάτης ακόμη κι από γνωστούς του. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, δεν είχε χρήματα η οικογένειά του ούτε για φάρμακα και άλλα χρειώδη, τα οποία τα πλήρωνε με δόσεις!!!!

Η Ελληνική Πολιτεία στον πόλεμο κατά των ψευτομουφτήδων που προωθούν το πολιτικό ισλάμ στην περιοχή της Θράκης δεν συνέδραμε παρά μόνο στο ελάχιστο τον αγώνα της νόμιμης Μουφτείας, πέρα από ευκαιριακές διακηρύξεις και φωτογραφίες της στιγμής!

Από την τσέπη του ο Μετσο Τζεμαλή πλήρωνε τα ατομικά του έξοδα στις μετακινήσεις του για την ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ της Χώρας μας στο εξωτερικό, ενώ δεν είχε χρήματα για να πληρώσει και τους δικηγόρους που τον εκπροσωπούσαν στις δικαστικές το διαμάχες με τα Προξενικά όργανα που δρουν στην περιοχή!!!

Σε όλους μας θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη, η ασκητική θλιμμένη εικόνα του αποβιώσαντος Σοφ.Μέτσο Τζεμαλή, ο οποίος ποτε δεν εκμεταλλεύθηκε την θέση του για προσπορισμό ιδίου οφέλους.

Με σεβασμό στη μνήμη του, οφείλουμε να θυμήσουμε σε όσους ΑΠΟΥΣΙΑΣΑΝ από την κηδεία του, ότι ποτέ δεν ΤΟΥΣ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ αλλά τον εκμεταλλεύθηκαν , παρά το γεγονός ότι ο ίδιος πρωτοστάτησε και ενήργησε με κάθε τρόπο για να ΔΙΑΤΗΡΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

Προς αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να υπάρξει θετική ανταπόκριση στην πρόταση του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ και ο Δήμος Κομοτηνής να υλοποιήσει την σχετική πρόταση ώστε να αποδοθεί το όνομα του αποβιώσαντος σε έναν δρόμο της Κομοτηνής!

Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να κάνουμε ως ύστατη υποχρέωσή μας στον Άνθρωπο που τίμησε όσο λίγοι το Λειτούργημά του και του Θρησκευικό Δόγμα που υπηρετούσε μέχρι την τελευταία του πνοή!

Ο ίδιος έφυγε πικραμένος κι απογοητευμένος από τη ζωή, περιμένοντας την υλοποίηση της εξαγγελίας και του Έλληνα Πρωθυπουργού για την σύσταση Μουσουλμανικού Συμβουλίου στην οποία θα είχε εξέχουσα θέση και ρόλο στη διαμόρφωση μιας νέας πνευματικής και θρησκευτικής ηγεσίας στην περιοχή.

Αιωνία του η Μνήμη!

 

Gepostet von TV Ροδόπη Αν.Μακεδονίας-Θράκης am Freitag, 20. Dezember 2019

Αρθρογράφος