Το “Λείψανο του Προφήτη” προσκύνησε πλήθος πιστών στην Κομοτηνή

6 Απριλίου 202408:23

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Την στιγμή που οι τουρκοδίαιτοι εκπρόσωποι του πολιτικού ισλάμ στην Θράκη με την υποστήριξη τμήματος του τοπικού πολιτικού δυναμικού επιδιώκουν την μετατροπή της Θράκης σε Χαλιφάτο, οι πιστοί Μουσουλμάνοι της Κομοτηνής στέλνουν το δικό τους ισχυρό μήνυμα.

Στις 5 Απριλίου 2024 ημέρα Παρασκευή λόγω της Νύχτας Καντίρ πραγματοποιήθηκε από την ΔΕΜΠ Κομοτηνής η τελετή θέασης κειμηλίων του Προφήτη στο Ιερό Τέμενος Γιενί Τζαμί.

Περίπου 3.500 πιστοί προσκύνησαν το “Λείψανο του Προφήτη”  που θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά θρησκευτικά ισλαμικά κειμήλια που φυλάσσονται στην Κομοτηνή, και είναι γνωστό ωςΣακαλ-ι Σερίφ” (Sakal-ı Şerif) είναι τυλιγμένο σε 40 υφάσματα και παρουσιάζεται κάθε χρόνο στην 27η ημέρα του Ραμαζανίου, ημέρα που αποκαλύφθηκε σύμφωνα με τις αναφορές το ιερό κοράνι στον προφήτη Μωάμεθ.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΜΠ Κομοτηνής κ. Σελήμ Ισά μερίμνησε για την άψογη διοργάνωση της  εκδήλωσης (συμμετείχαν και οι γυναίκες της Μειονότητας στο Γενιτζέ Τζαμί) και την τήρηση της τάξης.

Για όσους δεν γνωρίζουν, στην Κομοτηνή φυλάσσονται σημαντικά θρησκευτικά κειμήλια της ισλαμικής θρησκείας όπως

  • 1. ιερό κομπολόι με τις 999 χάντρες που προορίζεται για την προσευχή 100 ατόμων  και  δεν υπάρχει άλλο στη Θράκη και στα Βαλκάνια.
  • 2.η ακολουθία των Σούφι. Πρόκειται για ένα γενεαλογικό δέντρο,που αφορά σεΐχηδες οι οποίοι θεωρούνται πνευματικοί δάσκαλοι.
  • 3. τα γένια του προφήτη Μωάμεθ που  έρχονταν από τη Σαουδική Αραβία, τα έστελναν από τη Μέκκα ή από τη Βαγδάτη τα ιερά κειμήλια για να έχουν και τα Βαλκάνια και απομακρυσμένες κυρίως χώρες. Η Κομοτηνή έχει δύο, το ένα από αυτά λέγεται «Σακάλ Σερήφ», δηλαδή τα «ιερά γένια», το οποίο παρουσιάζεται κάθε χρόνο στην 27η ημέρα του Ραμαζανίου, ημέρα που αποκαλύφθηκε σύμφωνα με τις αναφορές το ιερό κοράνι στον προφήτη Μωάμεθ. Είναι τυλιγμένο σε 40 υφάσματα και έρχονται και το τιμούν οι μουσουλμάνοι.
  •  χειρόγραφα κοράνια του 16ου αιώνα και βιβλία ισλαμικού μυστικισμού

 

Αρθρογράφος