Το ΚΚΕ για την ίδρυση τμημάτων ένταξης σε Α’και Β’θμια Εκπαίδευση

29 Μαρτίου 201919:36

 ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

 

Θέμα: Για τις προϋποθέσεις ίδρυσης Τμημάτων Ένταξης σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

 

Το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε εγκύκλιο προς τις Διευθύνσεις που προσδιορίζει τις προϋποθέσεις για την ίδρυση Τμημάτων Ένταξης σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Χωρίς να σταθούμε στις παιδαγωγικές προϋποθέσεις που θέτει και οι οποίες δεν είναι λίγες, υπάρχει ξεχωριστή αναφορά για τους δήμους, με επισήμανση ότι ως προαπαιτούμενο για να ιδρυθεί Τμήμα Ένταξης “…πρέπει να εκδοθεί βεβαίωση δαπάνης για τα λειτουργικά έξοδα των προτεινόμενων Τμημάτων Ένταξης από την αρμόδια Ενιαία Σχολική Επιτροπή Α/βάθμιας ή Β/βάθμιας Εκπ/σης. Στη βεβαίωση θα αναφέρεται το απαιτούμενο ποσό από 01/09/2019 έως και 31/12/2019 και το απαιτούμενο ετήσιο ποσό για κάθε επόμενο έτος, καθώς και ότι υπάρχει δέσμευση των απαραίτητων πιστώσεων”!

Θέτει δηλαδή ως προϋπόθεση για την ίδρυση και λειτουργία αναγκαίων δομών για τα παιδιά που χρήζουν ειδικής εκπαιδευτικής υποστήριξης τη χρηματοδότησή τους από τους δήμους. Θυμίζουμε ότι τόσο αυτή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις φρόντισαν να μειώσουν τα χρήματα προς τις Σχολικές Επιτροπές κατά 60%, σε βαθμό που αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στα στοιχειώδη λειτουργικά έξοδα. Η χρηματοδότηση δεν επαρκεί για να καλύψουν αναγκαίες παρεμβάσεις για τη σωστή λειτουργία των σχολείων, πόσο μάλλον  έκτακτες ανάγκες ή τις ανάγκες ειδικών δομών όπως είναι η αγορά ειδικών βιβλίων, εποπτικού και άλλου υλικού.

Αν συνυπολογίσουμε τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια στην Ειδική Αγωγή, καταλαβαίνουμε ότι αυτό απαιτεί γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και όχι διαχείριση της μίζερης πολιτικής τους. Από τα στοιχεία που υπάρχουν, είναι χιλιάδες οι μαθητές, σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια,  που χρειάζονται τέτοιου είδους παρεμβάσεις που αφορούν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και είναι ουσιαστικά ακάλυπτοι, ελλείψει δομών.

Από τη “μεταμνημονιακή” περίοδο και το πέρασμα στην «κανονικότητα», που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι διανύουμε, δυστυχώς δεν περισσεύει κάτι  για τα λειτουργικά έξοδα κάποιων Τμημάτων Ένταξης.

Εάν συνυπολογίσουμε την κατάσταση όπως θα διαμορφωθεί, μετά την ψήφιση του νόμου για τα ΚΕΣΥ, που σύμφωνα με αυτόν μετακυλίεται η πρώτη ευθύνη για την ειδική παρέμβαση στα γενικά σχολεία, με το υπάρχον προσωπικό,   καταλαβαίνουμε ότι ο χώρος της ειδικής αγωγής βάλλεται με συνεχόμενα νομοθετικά χτυπήματα από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας. 

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για:

  • Τη γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε ειδικές δομές, για όλους τους μαθητές, με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας.
  • Τη γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τις Σχολικές Επιτροπές, για να μπορούν να ανταποκριθούν στις αρμοδιότητές τους.

 

Οι βουλευτές

Γιάννης Δελής

Λιάνα Κανέλλη

Νίκος Καραθανασόπουλος

Γιώργος Λαμπρούλης

Διαμάντω Μανωλάκου

Νίκος Μωραΐτης

Μανώλης Συντυχάκης

Σταύρος Τάσσος

Αρθρογράφος