Το εμβόλιο ό,τι μας απέμεινε στην μάχη με την Covid19;

5 Δεκεμβρίου 202109:25
Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης
 
Την στιγμή που ο Δήμαρχος Κομοτηναίων ενημέρωνε την ΠτΔ για την επιδημιολογική εικόνα της πόλης του, φαίνεται ότι πέρα από την παράθεση στατιστικών στοιχείων στην περιοχή μας με την ελλιπή επιδημιολογική επιτήρηση και την προβληματική συμπεριφορά του κρατικού μηχανισμού και των λοιπών φορέων φαίνεται ότι έχουμε πολλά και σοβαρά ζητήματα.
 
Να επισημανθεί ότι σε ποσοστά άνω του 80% οι ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ covid της 4ης ΥΠΕ είναι ανεμβολίαστοι. Χαρακτηριστικός και ο επισυναπτόμενος πίνακας.
 
 
 
Στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, η ΜΕΘ ήταν πλήρης νωρίς το πρωί, με τις 15 κλίνες της κατειλημμένες, ενώ άλλοι 41 ασθενείς βρίσκονταν στις απλές κλίνες covid.Η ίδια εικόνα επικρατούσε και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της περιοχής ενώσοβαρές αναφορές έρχονται από εργαζόμενους και διευθυντές Ιατρικών Υπηρεσιών στα Νοσοκομεία της ΑΜ-Θ καθώς όπως μεταφέρουν οι ίδιοι παρουσιάζονται προβλήματα στις παροχές οξυγόνου στις κλίνες και στις ΜΕΘ.Όπως μετέφερε χαρακτηριστικά ο πνευμονολόγος του Νοσοκομείου Κομοτηνής Κοσμάς Παπαχρήστου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την παροχή οξυγόνου λόγω αύξησης των νοσηλειών στις ΜΕΘ με τον ίδιο να καλεί άμεσα για λύση από την Πολιτεία.
 
Στα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ήδη παρατηρούνται δυσλειτουργίες στις διακομιδές non-covid ασθενών αλλά και στην διεξαγωγή χειρουργείων λόγω της μεγάλης πίεσης νοσηλειών και περιστατικων..
 
Μεγάλη ανησυχία επικρατεί και στα σχολεία της περιοχής όπου εκεί κυριολεκτικά όλοι αυτοσχεδιάζουν:εκπαιδευτικοί, γονείς,γιατροί, Αρχές. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία μόνο το Νοέμβριο είχαμε 45.000 κρούσματα σε μαθητές. Μάλιστα την τελευταία εβδομάδα πάνω από 10.000 κρούσματα εμφανίστηκαν σε παιδιά.Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 10.719, αποτελώντας το 24% (0% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων (Iso Week 47).Α
 
Αυτό που παρατηρούν οι γιατροί στα ΤΕΠ είναι η μεγάλη αύξηση σε προσελεύσεις μικρών παιδιών με συμπτώματα Covid-19 και γι’ αυτό προτείνουν το κλείσιμο των σχολείων τουλάχιστον για μία εβδομάδα και την αλλαγή του πρωτοκόλλου αναφορικά με το πότε κλείνει ένα τμήμα. Χαρακτηρίζουν απαράδεκτο το «50+1» που ισχύει σήμερα και ζητούν άμεση αυστηροποίηση των μέτρων «πριν μας προλάβει τυχόν εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον».
 
Σε όλα τα παραπάνω μεγάλος ο Αγώνας που δίνουν οι γιατροί στον δημόσιο και ειδικό τομέα παρά το γεγονός ότι  αγνοήθηκε η φωνή τους στην αρχή της πανδημίας.
 
 
Τα παραπάνω οδηγούν αναπόφευκτα στις παρακάτω σκέψεις κι εκτιμήσεις οι οποίες δυστυχώς είναι ίδιες για την περιοχή μας από την αρχή της πανδημίας και καταλήγουν με μία μόνον προτροπή: ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΜΑΣΤΕ!
 

1. Δεν τίθεται καμία αμφιβολία της **επιτακτικής ανάγκης επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε ομάδες του πληθυσμού**,οι οποίες με βάση τα διαθέσιμα και επικαιροποιημένα επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα, πλήττονται περισσότερο από τη συνεχιζόμενη διασπορά της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και των επιθετικών του μεταλλάξεων. **Η ανάγκη συνίσταται στην επέλευση σοβαρών επιπτώσεων στην δημόσια υγεία, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με την εισαγωγή και του συγκεκριμένου μέτρου**.Η προσφορότητα, αναγκαιότητα και αναλογικότητα του εμβολιασμού, ως μέσου για την ανάσχεση της διασποράς της πανδημίας, καθιστά τον **υποχρεωτικό εμβολιασμό για συγκεκριμένες ομάδες προσώπων συμβατό με το Σύνταγμα.**

2. Σε μία συγκριτική ανάλυση τα στοιχεία δείχνουν πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων και ο περιορισμός της εισόδου των ανεμβολίαστων** έχει βοηθήσει στη μείωση κρουσμάτων**.Βάσει των συγκριτικών δεδομένων (βλ.https://vaccinetracker.ecdc.europa.eu/…/vaccine-tracker…) που ελήφθησαν υπόψη, των διαπιστούμενων αποκλίσεων σε σχέση με άλλα κράτη στα ποσοστά εμβολιασμού της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας και λόγω της ανάγκης αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης της εν λόγω ομάδας πληθυσμού, κρίνεται αναγκαία η προωθούμενη ρύθμιση.Στην ΕΕ **πρώτη η Αυστρία** ανακοίνωσε στις 19 Νοεμβρίου ότι καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό όλων των ενηλίκων κατά της covid-19 από την 1η Φεβρουαρίου 2022. Ανεξάρτητα απο τις πολιτικές ή κομματικές επιλογές που λαμβάνουν υπόψη τους και την αντι-δημοφιλία των επιλογών των κατά τόπους κυβερνήσεων, η πορεία της πανδημίας θα οδηγήσει στις αναγκαίες μορφές υποχρεωτικού εμβολιασμού.

3.**Οι εγγενείς αδυναμίες των πολιτικών συστημάτων σε κεντρικό επίπεδο είναι δεδομένες**. Ασυγχώρητες όμως οι ολιγωρίες της αποκεντρωμένης εξουσίας. **Λ.χ. σε επίπεδο ΑΜΘ ή ΠΕ ή Δήμων ή Τοπικών Συμβουλίων* **πότε , ποιός , που συνεδρίασε ή διαβουλεύθηκε ή ενημέρωσε όλους εμάς για την πορεία της πανδημίας; Πού είναι η περίφημη επιτροπή διαχείρισης του Περιφερειάρχη; Ποιά η στήριξη της τοπικής εξουσίας προς όλους εμάς που διαθέτουμε τεράστια ποσά σε μέσα ατομικής προστασίας ή στα κάθε λογής τεστ ταχείας ανίχνευσης; Ποιός ο ρόλος των κρατικών και άλλων αξιωματούχων στην αλυσίδα πρόληψης κι ενημέρωσης; Ποιά η επιδημιολογική επιτήρηση; *

Που είναι ο ΠΑΜΘ Χρ. Μέτιος;

4. Σε αυτό ακριβώς το σημείο νοιώθουμε αδύναμοι και αδύνατοι! Και ένα από τα πλέον προσιτά μέσα που έχουμε για να αμυνθούμε και από την ως άνω περιγραφείσα ΑΝΟΗΣΙΑ αλλά και για την επίτευξη ΑΝΟΣΙΑΣ είναι το εμβόλιο!! **ή αν θέλετε καλύτερα η τεχνητή και φυσική ανοσία με όποιο μέσο αυτή επιτυγχάνεται!**

5.Η επιλογή της κυβερνήσεως για προστασία της δημόσιας υγείας και για τιμωρία των παραβατών των μέτρων προστασίας αυτής εκφράσθηκε κατ’αρχάς με την από 25.02.2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ Α΄ 42/25-02-2020 – Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού), ενώ οι τρεις εγκύκλιοι που εξέδωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Βασίλης Πλιώτας (4/2020, 7/2020, 16/2020) σκιαγραφούν ουσιαστικά **το Δίκαιο Ανάγκης ή “δίκαιο” του Κορονοϊού **επισημαίνοντας εξ’αρχης ότι: ” Εξαιρετικά αυξημένες ποινικές κυρώσεις εναντίον όσων παραβιάζουν τα μέτρα που νομίμως έχουν διαταχθεί για ν’ αποτραπεί η διάδοση της νόσου, προσβάλλοντας, με τη συμπεριφορά τους, θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά (ζωής, σωματικής υγείας κ.λπ.) ή θέτοντας αυτά σε κίνδυνο προβλέπει το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα (Νόμος 4619/2019 – ΦΕΚ 95/Α/11-6-2019)”

6.Σε όλα τα παραπάνω ας μην ξεχνάμε τα πλαστά πιστοποιητικά, τις δοξασίες του καθενός, την χλεύη και την** δυναμική ενός ψευδομαγκικουδιχαστικού αφηγήματος **που δεν διαφέρει από την αδυναμία του κράτους να προστατέψει το δημόσιο αγαθό της υγείας και της ζωής!

COVID-19: Εμβολιοφοβικοί, αντιεμβολιαστές και οργανωμένο έγκλημα

7. Ο όλεθρος ή καλύτερα η **απειλή του ολέθρου** που βιώνουμε είναι αντικειμενικά υπαρκτός!! Και αν πιστέψουμε τους επιστήμονες **το στέλεχος Δέλτα, έχει 7 γενετικές μεταλλάξεις** στην πρωτεΐνη ακίδα, ενώ **η νέα παραλλαγή Omicron έχει 32 γενετικές μεταλλάξεις **στην πρωτεΐνη ακίδα.Και θα ήθελα πολύ να ξέρω πώς μπορούμε εμείς εδώ στην μικρή Ροδόπη να τα βγάλουμε χωρίς συνοχή , ενημέρωση, συνδρομή και στήριξη!** Η συλλογική ευθύνη είναι το μόνο όπλο που έχουμε σε καταστάσεις μαζικής καταστροφής όπως αυτή που ζούμε.**Ειδικά όταν οι πόροι θα τελειώσουν και το σύστημα δεν θα μπορέσει να βοηθήσει όλους εμάς που θα είμαστε αδύναμοι ….

8.**Η ημερήσια δαπάνη για τα προληπτικά μέτρα** για έναν και μόνον μαθητή σχολείου (μάσκες, αντισηπτικό υγρό, αντισηπτικά μαντηλάκια ή και επιπλέον τεστ) καλύπτεται απο την οικογένεια ενώ οι επίσημες δομές **δεν γνωρίζουμε που και πώς διαθέτουν τα χρήματα που τους χορηγούνται από την κεντρική διοίκηση.**

9.Είμαστε μπαμπάδες, μαμάδες, με παππούδες , γιαγιάδες και ευπαθείς συνανθρώπους στον περίγυρό μας.. Εχουμε την ευθύνη για την ύπαρξη την δική μας αλλά για την προστασία όλων των κηδεμονευομένων ή εξαρτωμένων μελών. Κι εδώ απαιτείται εκτός από αγάπη και στοργή **πάνω από όλα γνώση από την Επιστήμη και τους Ειδικούς αλλά και συνδρομή των αρμοδίων οι οποίοι είναι εξαφανισμένοι και κρυμμένοι. **

10. Τα παραπάνω αποτελούν απλώς το πλαίσιο για όσους ακολουθούν τις αναρτήσεις αυτής της ομάδας, που στόχο έχει όχι τον δημόσιο λόγο κι έκθεση αλλά τον προβληματισμό και την ευαισθητοποίηση..Ειδικά σε αυτή την περίοδο που τα νοσοκομεία της υγειονομικής μας περιφέρειας , **βάσει των επισήμων στοιχείων,μέσα στον Νοέμβριο είχαν 16.700 non covid εισαγωγές και 2.990 εισαγωγές Covid περιστατικών ενώ νόσησαν με κορονοϊό 27 έγκυες, και άλλες 7 χρειάστηκε να διασωληνωθούν λόγω βαριάς Covid-19. **Αυτά είναι τεράστια μεγέθη για την περιοχή μας ειδικά αν κάνουμε τις αναγωγές σε ενδοοικογενειακή ή ενδοκοινοτική μετάδοση…Για να μην μιλήσουμε για συνανθρώπους μας που ξέρουμε και έχουμε χάσει τόσο άδικα από το στενό ή ευρύτερο περιβάλλον μας….

**ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ, ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ, ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΜΑΣΤΕ κι αν νοσήσουμε ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ!!!**

Η Ροδόπη πριν την τελική αναμέτρηση με τον Covid19

Αρθρογράφος