Που είναι ο ΠΑΜΘ Χρ. Μέτιος;

8 Δεκεμβρίου 202012:33

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Η ερώτηση -δυστυχώς- δεν είναι ρητορική! Διαβάζοντας το δελτίο τύπου της Ένωσης Περιφερερειών παρατηρήσαμε ότι στην συνημμένη φωτογραφία αντί του κ. Χρ. Μέτιου βλέπουμε ένα …κρεμασμένο σακάκι πάνω σε μία πολυθρόνα γραφείου!

Αυτομάτως, μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα τα ερωτήματα για το ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΜΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ και τίθεται ζήτημα για την φυσική ύπαρξη του Περιφερειάρχη μας! Από όσο μπορώ να θυμηθώ , δήλωση ή παρέμβαση του κ. Χρ. Μέτιου για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας, έχουμε να δούμε από τότε που ΠΡΟΣΕΒΑΛΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΠΑΜΘ..

Να υπενθυμίσουμε ότι ακριβώς με την εκπνοή του Νοεμβρίου το 60% των ασθενών με λοίμωξη λόγω του κορωνοϊού στο ΕΣΥ νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας. Από τους 3.585 ασθενεις που νοσηλεύονταν σε απλές κλινικές στο σύστημα υγείας, οι 2.214 βρίσκονταν στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης. Άλλοι 303 νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ των νοσοκομείων ενώ 314 ήταν διασωληνωμένοι, αυξημένοι μάλιστα κατά 10 σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο.Στις υγειονομικές μονάδες της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονταν σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία χθες 2.187 ασθενείς σε απλές κλινικές Covid-19 και άλλοι 294 σε ΜΕΘ. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 302, αποτελώντας το 54% του συνόλου των διασωληνωμένων με λοίμωξη λόγω κορονοϊού σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Από τους 1.815 ανθρώπους που κατέληξαν λόγω επιπλοκών του κορονοϊού, οι 1.068 ήταν κάτοικοι της Μακεδονίας και της Θράκης.Την αρνητική, θλιβερή πρωτιά των θανάτων όλη την περίοδο της επιδημίας κατέχει η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης με ποσοστό 31,5% των θανάτων και ακολουθούν η 3ή Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας με 24,5% και η Αττική με 21,3% Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ΒΗΜΑΤΟΣ του προηγουμένου σαββατοκύριακου η Ροδόπη με 68 θανάτους καταλαμβάνει την 5η θέση στην χώρα σε αριθμό θανάτων από την αρχή της πανδημίας.

Η υγειονομική κρίση πυροδότησε και μία άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση. Όσο διαρκεί η δεύτερη φάση του “απαγορευτικού κυκλοφορίας”- lockdown οι εκπρόσωποι της αγοράς μιλούν πλέον για το σίγουρο κλείσιμο του 20-40% των επιχειρήσεων της ΠΑΜΘ από την στιγμή που κάθε μήνα βλέπουν απώλειες μέχρι και 30% του μηνιαίου τζίρου τους ενώ η αγοραστική κίνηση έχει πέσει μέχρι και 80%, ενώ για το σύνολο της χρονιάς οι απώλειες θα φθάσουν το 20-30% των ετησίων εσόδων. Οι αρχικές εκτιμήσεις αφορούσαν στο δυστοπικό οικονομικό περιβάλλον που δραστηριοποιούνταν περίπου 30.000 επιχειρήσεις όλων σχεδόν των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Περιφέρεια ΑΜΘ εκ των οποίων πάνω από το 80% είναι αυτοαπασχολούμενοι ή απασχολούν μέχρι πέντε εργαζόμενους.

Από την περιφέρεια ΑΜΘ ανακοινώθηκε ότι εξασφαλίσθηκαν πόροι μέσω ΕΣΠΑ μέχρι 90 εκατομμύρια ευρώ, που θα διατεθούν στις επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ως μη επιστρεπτέα επιχορήγηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, μέσω ειδικού προγράμματος στήριξης που θα εφαρμοσθεί άμεσα. Μέχρι στιγμής όμως κανείς δεν γνωρίζει τί συμβαίνει και γιατί αργεί η καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων που σίγουρα θα έδιναν μία ανάσα στο σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών. Ανεπίσημα μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχουν άτομα να ελέγξουν τις σχετικές αιτήσεις και μάλλον παραπέμπεται για το επόμενο έτος η καταβολή της προαναφερθείσης ενίσχυσης.

Επιπροσθέτως, εκτός από κάποια δελτία τύπου η ΠΑΜΘ δεν προκύπτει ότι έχει κανένα απολύτως σχέδιο για την αντιμετώπιση και την διαχείριση της πανδημίας και των συνεπειών της σητν περιοχή της ΑΜΘ. Κανένα συντονιστικό όργανο δεν υφίσταται και οι περιορισμοί στην ενημέρωση και την πληροφόρηση δημιουργούν τον απαραίτητο χώρο για την διασπορά ψευδών ειδήσεων ή την διάδοση υπερβολών.

Γνωρίζει κάποιος που βρίσκεται ο κ. Χρήστος Μέτιος;

Αρθρογράφος