Το Δ’ Σώμα Στρατού παραμένει ο άγρυπνος φρουρός και αρωγός των Ελλήνων Πομάκων

30 Μαΐου 202106:00

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Έχει τονισθεί επανειλημμένως ότι βρισκόμαστε διαρκώς αντιμέτωποι με μία εν εξελίξει υβριδική απειλή στην Θράκη με στόχο το Δ’ΣΣ αλλά και όλους εκείνους τους Έλληνες της Θράκης που βλέπουν τις Ένοπλες Δυνάμεις στην περιοχή ως ασπίδα ασφάλειας, σταθερότητας και αρμονικής συνύπαρξης απέναντι σε κάθε απειλή, ορατή ή αόρατη!

Η σημερινή σύνθεση της Ηγεσίας του Δ’ΣΣ είναι γνωστό ότι ενοχλεί το κατεστημένο του Ρ.Τ. Ερντογάν καθώς αποτελεί έναν από τους βασικούς μηχανισμούς ανάσχεσης της τουρκικής επιθετικότητας στην Μάχη του Έβρου, με τα στελέχη των ΕΔ να βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα μαζί με τους απλούς κατοίκους της περιοχής.

Το Δ’ Σώμα Στρατού με έδρα την Ξάνθη συγκεντρώνει το 35% του προσωπικού του ΕΣ καθώς και το 60% των οπλικών συστημάτων που διαθέτει ο ΕΣ. Μερικά από τα καλύτερα οπλικά συστήματα του κόσμου βρίσκονται στη Θράκη.Το επιτελείο του Δ’ Σώματος Στρατού στο οποίο υπάγονται συνολικώς 11 ταξιαρχίες, διεξάγει έντονη εκπαιδευτική δραστηριότητα με έμφαση στο σκέλος της ταχείας αντίδρασης απέναντι σε αιφνιδιαστικές εχθρικές ενέργειες. Καθημερινά δίδονται αρκετοί συναγερμοί και ασκήσεις ετοιμότητας ωθόντας το προσωπικό να ασκείται σε ρεαλιστικές συνθήκες, ενώ τα προϊστάμενα κλιμάκια διοίκησης ασκούνται στο συντονισμό καθώς και στη διοίκηση και τον έλεγχο των φίλιων δυνάμεων.Οι σχηματισμοί του Δ’ Σώματος Στρατού ασκούνται σε κάθε είδους μορφή αγώνα. Συνεχείς επιθεωρήσεις ώστε να διαπιστωθεί το υψηλό επίπεδο διαθεσιμοτήτων, περιοδείες προς τόνωση του ηθικού, βολές με όλα τα οπλικά συστήματα με άριστα ποσοστά ευστοχίας, συναγερμοί , η άμεση αντίδραση, ΤΑΜΣ μικρών και μεγάλων κλιμακίων αποτελούν την καθημερινότητα για τα στελέχη του Δ’ΣΣ.Αδιαμφισβήτητα, η άμυνα του πατρίου εδάφους και η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας συγκαταλέγονται στους κυρίαρχους στόχους του Σχηματισμού.

Στη Θράκη,όμως, εδώ και χρόνια επίσης λαμβάνει χώρα ένα τιτάνιο έργο, μια προσπάθεια που ξεκινά από το ίδιο το προσωπικό του Δ’ΣΣ που αγωνίζεται με φιλότιμο και πατριωτισμό κι αυτό είναι ευδιάκριτο σε διάφορα περιστατικά όπως αεροδιακομιδές ασθενών, επισκέψεις γιατρών από στρατιωτικά κλιμάκια, διανομές προϊόντων, συντήρηση σχολείων, έργα ύδρευσης και οδοποιίας, περάτωση έργων υποδομής που πραγματοποιούνται με προσωπικό, μέσα και πιστώσεις, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η συνδρομή του Δ’ΣΣ στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς των ΕΔ είναι διαρκής και καλύπτει σειρά βασικών αναγκών των κατοίκων της Θράκης ακόμη και στις απομακρυσμένες περιοχές, εκεί που δεν φθάνει ο μηχανισμός των πολιτικών υπηρεσιών του Κράτους.

Το Δ’ Σώμα Στρατού διαχρονικά βρίσκεται στο πλευρό των ορεσίβιων κατοίκων της Θράκης, υλοποιώντας δράσεις και εκτελώντας εργασίες που αφορούν στην υγεία, συμβάλλοντας άμεσα στην επίλυση των προβλημάτων της ορεινής περιοχής .

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα κλιμάκια στρατιωτικών ιατρών διενεργούν δωρεάν εξετάσεις του πληθυσμού (τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων), και ιδιαιτέρως σε ζητήματα Πολιτικής Προστασίας στην παρούσα φάση της πανδημίας

Ιδιαίτερα πρέπει να σταθούμε στον τομέα της σχολικής ζωής που παραμένει στις πρώτες θέσεις των προτεραιοτήτων του Δ΄ Σώματος Στρατού, το οποίο, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο μέσο εστιάζει στην προσφορά σύγχρονων υποδομών στη μαθητική κι εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής μας, με την πάγια πεποίθηση ότι  το ισχυρότερο εφόδιο για τα παιδιά μας είναι η μόρφωσή τους,

Μία βόλτα στα Πομακοχώρια της Ξάνθης, της Ροδόπης και του Έβρου από την Μύκη, Γλαύκη, Εχίνο, Θέρμες, Κοτάνη και Μέγα Πιστό, μέχρι τον Κάλχα, Οργάνη, Άνω Βυρσίνη, Φιλλύρα,αλλά και Μικρό και Μεγάλο Δέρειο, Σιδηρώ κοκ είναι αρκετή για να αντιληφθεί κανείς την κοινωφελή και ανθρωπιστική δράση των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην αρχή της χρονιάς υλοποιήθηκε δράση σε 17 μειονοτικά σχολεία, στα οποία προσφέρθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, προβολικά μηχανήματα, βιβλιοθήκες, ηλεκτρικές συσκευές, επιτραπέζια παιχνίδια και μπάλες ποδοσφαίρου. Επιπλέον, προ της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, προσωπικό του Στρατού Ξηράς τοποθέτησε και έλεγξε τη λειτουργικότητα αριθμού κλιματιστικών μονάδων και διαδραστικών πινάκων.

Επίσης, το Δ’ΣΣ συνέβαλε σταδιακά από το έτος 2011, στην επισκευή και συντήρηση 8 Ιερών Ναών με χρηματοδότηση από την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου, αλλά και από εράνους ή μεμονωμένες βοήθειες από τα μέλη τους και άλλους. Πρόκειται για Παρεκκλήσια που είχαν κατασκευαστεί στο παρελθόν (1932-1970), είναι διάσπαρτα στην Παραμεθόρια περιοχή που βρίσκονται τα Πομακοχώρια του Ν. Ξάνθης, και είχαν παραμείνει εκτεθειμένα στη συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς φροντίδα και τακτικό ποίμνιο, στην ανελέητη φθορά του χρόνου κι εξυπηρετούν τις ανάγκες λειτουργών του Ελληνικού Κράτους αλλά και πολιτών που διαμένουν στην περιοχή.

Οι επιθέσεις που δέχονται οι Έλληνες Πομάκοι αλλά και οι Θεσμοί της Χώρας από την τουρκική προπαγάνδα ακόμη και από τον ίδιο τον Ρ. Τ. Ερντογάν έχουν μόνον έναν στόχο: την κάμψη του φρονήματος του πληθυσμού και του ηθικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να συνεχίσει ανεπηρέαστη και μακριά από τις κραυγές ευκαιριακού πατριωτισμού να στηρίζει το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων και να ενισχύει τους πολλαπλασσιαστές ισχύος στην Ελληνική Θράκη!

 

Αρθρογράφος