Πανέτοιμοι οι Εθνοφύλακες της Ροδόπης ενόψει όλων των απειλών

25 Φεβρουαρίου 201821:06

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Την πλήρη ετοιμότητα τους να αντιμετωπίσουν αν χρειαστεί οποιαδήποτε απειλή, έδειξαν οι Εθνοφύλακες της 29ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας που συμμετείχαν σε άσκηση η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25/2/2018 στην Ροδόπη υπό την καθοδήγηση και τις διαταγές των Αξιωματικών της 29ης Μ/Χ ΤΑΞ «ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ» με αναβαθμισμένες προδιαγραφές καθώς η εκπαίδευση επικεντρώθηκε σε αντικείμενα αντιμετώπισης ασυμμέτρων απειλών.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή Εθνοφυλάκων από τα ΤΕ Ν. Ροδόπης και Ν. Ξάνθης στο πλαίσιο της επιχειρησιακής τους εκπαίδευσης.

Επίμετρο της εκπαίδευσης αποτέλεσε η άσκηση αντιμετώπισης νέων απειλών ασφαλείας, την οποία παρακολούθησε ο Διοικητής Δ΄ΣΣ Αντιστράτηγος κ. Γεώργιος Καμπάς.

Να σημειωθεί οτι οι Εθνοφύλακες των συγκεκριμένων ταγμάτων εθνοφυλακής έχουν αναπτύξει άριστες πολεμικές ικανότητες και δυνατότητες…Χρησιμοποιούν δε πολιτικά οχήματα τύπου 4Χ4 που τα έχουν μετατρέψει σε στρατιωτικά οχήματα μεταφοράς προσωπικού!

Η Ελλάδα, ενώ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει συμβατική στρατιωτική απειλή όπως τονίζει το ΓΕΕΘΑ από γειτονική χώρα, σύμμαχο και δυνητικά εταίρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ταυτόχρονα καλείται να διαχειριστεί νέες αναδυόμενες μορφές απειλών και προκλήσεων ασφαλείας. Ορισμένες από αυτές δεν είναι αμιγώς στρατιωτικής
φύσεως, αλλά υβριδικής ή ασύμμετρες.

Αξίζει να επισημάνουμε πως σύμφωνα με το Κέντρο Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων, ο Υβριδικός Πόλεμος (Hybrid Warfare) είναι μια στρατιωτική στρατηγική που συνδυάζει στοιχεία συμβατικών πολεμικών επιχειρήσεων, μη συμβατικού πολέμου, καθώς και κυβερνοπολέμου. Συνδυάζοντας στρατιωτικές δράσεις με ανατρεπτικές προσπάθειες, ο επιτιθέμενος προσπαθεί να αποφύγει την ευθεία απόδοση ευθυνών, κυρώσεων ή και αντεπιθέσεων. Ο όρος «Υβριδικός Πόλεμος» χρησιμοποιείται ακόμα για να περιγράψει τις ευέλικτες και πολύπλοκες δυναμικές της μάχης που απαιτούν μια εξαιρετικά προσαρμόσιμη και ευέλικτη απάντηση.

Aσύμμετρη καλείται η, στο εσωτερικό εκδηλωμένη, απειλή εναντίον της ασφάλειας ενός κράτους ή μιας κοινωνίας από την εκδήλωση της οποίας ο επιτιθέμενος προσδοκά ζημιές και απώλειες πολλαπλάσιες από αυτές που θα επιτύγχανε με συμβατικές μεθόδους.

Επίσης μία απειλή που δεν αντιμετωπίζεται με συμβατικές στρατιωτικές δυνάμεις και μπορεί να πραγματοποιηθεί από μικρές ομάδες ατόμων οι οποίες επίσης δεν θα χρησιμοποιήσουν συμβατικά μέσα. Δεν απαιτείται οι ομάδες αυτές να έχουν πολιτικά ή εθνικά κίνητρα. Μπορεί να έχουν οικονομικά ή προσωπικά κίνητρα. Δεν γνωρίζουμε πως, πότε και με ποια μέσα θα επιτεθούν. Για την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, έχει αναπτυχθεί ένας ολόκληρος κλάδος ασφαλείας το λεγόμενο homeland security.

Αρθρογράφος