Τι σηματοδοτεί το comeback του Αλή Τσαβούς; Διπλωματία του Χαλβά με καφέ Κομοτηνής;

4 Απριλίου 202207:51

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σε πρόσφατο κείμενό μας είχαμε αναφερθεί σε διημερίδα που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη (16-17/2/2022) με θέμα «Παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά των Μουσουλμάνων» και διοργανώθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Δημοκρατίας της Τουρκίας, το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας και την Ανεξάρτητη Μόνιμη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, ενώ συμμετείχαν και δεκατρείς (13) σύνεδροι από την Θράκη.

Είχαμε , συμπερασματικά, τονίσει ότι “οι Ελληνικές Αρχές καλούνται να αντιμετωπίσουν μία αναδυόμενη υβριδική απειλή αποκρούοντας σθεναρά κάθε προσπάθεια μετατροπής του θρησκευτικού χαρακτήρα της μειονότητας σε εθνικό με τρόπο ώστε να εξυπηρετούνται οι εθνικιστικές επιδιώξεις της Τουρκίας.”

Χωρίς να πιστεύουμε στην τυχαιότητα, μετά την “Διπλωματία του Χαλβά” στην Κωνσταντινούπολη, διαπιστώσαμε μία έντονη κινητικότητα στο μειονοτικό παραϊερατείο και μία “βιασύνη” του τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής ν’ανανεώσει τα πιόνια του στην τοπική και ίσως στην κεντρική πολιτική σκηνή με όχημα το εθνικιστικό κόμμα ΚΙΕΦ και πάντα στα πλαίσια του εν εξελίξει ε/τ υβριδικού πολέμου.

Σε μία τεμνόμενη καθοριστικής σημασίας εξέλιξη, που ενισχύεται και από “Αβδηριτισμό που απειλεί την Θράκη”φαίνεται ότι πλέον ο στόχος είναι ένας: να περάσουν στον έλεγχο των μηχανισμών της Άγκυρας οι ΔΕΜΠ (follow the money) και να υποστηριχθούν υποψήφιοι σε αμιγώς μειονοτικά ή μεικτά πολιτικά σχήματα στις προσεχείς τοπικές εκλογές. Follow the Money κι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να χρηματοδοτηθεί ο ε/τ υβριδικός πόλεμος αλλά και να δημιουργηθεί και ένας πρόσθετος πυρήνας επηρρεασμού της μειονότητας.

Γιατί ενοχλήθηκε το τουρκικό Προξενείο από τα λουκούμια της ΔΕΜΠ;,

Στις 29/3/2022 στην Τουρκική Ένωση Ξάνθης διεξήχθησαν οι εκλογές του BTTADK και Πρόεδρος επανεξελέγη ομόφωνα ο Ιμπραήμ Σερήφ ενώ δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην κατανομή των υπολοίπων αξιωμάτων.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στο συγχαρητήριο τηλεγράφημα του ΤούρκουΥΠΕΞ αντέδρασε άμεσα το ΥΠΕΞ Ελλάδας το οποίο την ίδια στιγμή προσπαθεί ν’αναβαθμίσει και τον επικοινωνιακό ρόλο του νεοδιορισθέντος Τοποτηρητή Μουφτή Ξάνθης.

Η “επέλαση” του πολιτικού ισλάμ της περιοχής είναι εμφανής όπως άλλωστε και η επαναδραστηριοποίηση του σκληρού πυρήνα του ΚΙΕΦ με τον κ. Μουσταφά Αλή Τσαβούς, πρωην καφεπώλη του μειονοτικού κυλικείου της “ΤΝΚ” γεγονός που καταδεικνύει την περιθωριοποίηση της κ. Τζιγδέμ Ασάφογλου.

Στην οριζόντια στρατηγική του εθνικιστικού παραϊερατείου φαίνεται ότι εντάσσεται και ο πολιτικός έλεγχος δήμων με μεικτό πληθυσμό, οπότε κι ενισχύεται η ιδέα του power sharing κι αυτό, ενδεχομένως, βολεύει και τα πολιτικά κόμματα και τους τοπικούς παράγοντες που νομίζουν ότι έτσι θα συγκαλύψουν τις υπόγειες συμφωνίες του με την Αγκυρα!

Η επιστροφή κάποιων παλιών αυτοδιοικητικών στην πολιτική σκηνή για την διεκδίκηση της περιφέρειας ΑΜΘ, οι αναθερμανθείσες πολιτικές βλέψεις τοπικών παραγόντων και οι υπόγειες συζητήσεις υποψηφίων βουλευτών, δημάρχων, συμβούλων στηρίζεται στην υπερμεγενθυμένη δύναμη του Προξενείου και του ΚΙΕΦ/DEB.

Το εθνικιστικό ΚΙΕΦ/DEB με την πλήρη στήριξη του παραερντογανικού καθεστώτος επιστρέφει και έχει κηρύξει τον πόλεμο σε αιρετούς και άλλους επωνύμους της μειονότητας που δεν συμμορφώνονται με την γραμμή.

Εάν εντάξουμε τις επιδιώξεις του γείτονος στην Θράκη στο γενικότερο γεωπολιτικό πλαίσιο, μπορούμε να δούμε το “άγχος” των Τούρκων να κινηθούν γρήγορα όσο διαρκεί και η ανοχή των “άλλων”. Αυτό φαίνεται κι από εκείνους που βιάζονται να προδικάσουν την “συνεκμετάλλευση του Αιγαίου” θέλοντας επικοινωνιακά να παρουσιάσουν την παραερντογανική Τουρκία ως “αξιόπιστο συνομιλητή”.

Η δημιουργία ενός ισχυρού πόλου επιρροής στην Θράκη αποσκοπεί στην ανάδειξη ενός πιο ισχυρού μοχλού πίεσης στο εσωτερικό της Ελλάδας και γι’αυτο αναζητά και “προθύμους” να συμπράξουν....

Διπλωματία του Χαλβά και Καφές Κομοτηνής;

Αρθρογράφος