Τα παιδιά του Κοσμίου δημιουργούν το μέλλον για να βρουν

20 Ιουνίου 202219:19

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Τα παιδιά είναι το μέλλον. Είναι οι άνθρωποι που θα μας διαδεχθούν και που ήδη έχουν αρχίσει να χτίζουν τον κόσμο που θα ζήσουν. Εμείς, από την πλευρά μας, οφείλουμε να είμαστε δίπλα τους, να τα στηρίζουμε και να τους δίνουμε ελευθερία.

Ωστόσο, ο κόσμος στον οποίο μεγαλώνουν δεν είναι εύκολος. Χρειάζονται ακόμη πολλοί αγώνες για την κοινωνική ισότητα, τη βιωσιμότητα, την εκπαίδευση και πολλούς άλλους τομείς. Τα παιδιά του σήμερα, όμως, φαίνεται πως είναι έτοιμα να κάνουν όλους αυτούς τους αγώνες – κι εμείς είμαστε έτοιμοι να τα ενδυναμώσουμε ανά πάσα στιγμή.

Άλλωστε, εκείνοι είναι οι άνθρωποι που μπορούν να μας διδάξουν τα περισσότερα, μέσα από τις δικές τους ιστορίες, την αισιοδοξία, τη συνεργασία και την ελεύθερή τους σκέψη. Βοηθώντας τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες ζωής από μικρή ηλικία, συμβάλλουμε σημαντικά στη διαμόρφωση της «σχολικής ετοιμότητας» αλλά θέτουμε τα θεμέλια για τη μελλοντική τους ανεξαρτησία και επιτυχία. Επιτρέποντας στα παιδιά να κάνουν λάθη και ενθαρρύνοντάς τα να ξεπερνούν τα εμπόδια αλλά και να μαθαίνουν από αυτά, μπαίνουν οι βάσεις για τις δεξιότητες του 21ου αιώνα που είναι εξαιρετικά σημαντικές για την δια-βίου μάθηση.

Αυτά (περίπου) λέγαμε στον πρωϊνό καφέ , στο Αρτοκόσμιο της Βάσως και του Λάμπρου ή έξω από την αυλή του σχολείου κάθε μέρα από την αρχή μιας δύσκολης σχολικής , κι όχι μόνον,χρονιάς.

Ο ιστορικός του μέλλοντος, ο αντικειμενικός κι όχι οι διορισμένοι ειδικοί σύμβουλοι των διαφόρων Δημάρχων, θα προσθέσει -ίσως- ότι οι Γονείς, οι Διδάσκοντες και τα Παιδιά του Κοσμίου έγιναν τα νέα μας πρότυπα για το μέλλον.

Νέο ξεκίνημα για το ιστορικό σχολείο του Κοσμίου με την στήριξη της  ΠτΔ και της ΓΓ Πρωθυπουργού

Μπορεί οι επίσημοι της πόλης, η Δημοτική Αρχή, οι αιρετοί να μας αγνόησαν αλλά ΕΜΕΙΣ (Γονείς, Διδάσκοντες, Μαθητές) πραγματοποιήσαμε για το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς μια σειρά εκδηλώσεων με κορωνίδα την μαθητική εικαστική έκθεση, με χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, που έλαβε χώρα στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Κοσμίου με τη συμμετοχή όλων των τάξεων της σχολικής μονάδας.

Για να μην απορεί κανείς,δεν πρόκειται για κάποια “δηθενιά” ….  Το Δημοτικό Σχολείο Κοσμίου κάθε χρονιά ξεχωρίζει σε δράσεις συμπεριληπτικής, βιωματικής και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και σε αγαστή συνεργασία Εκπαιδευτικών , Γονεών και μαθητών διακρίνεται και σε δράσεις οικολογικής αφύπνισης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης..

Μυαλό” της εικαστικής έκθεσης ο κ.Παναγιώτης Αμπεριάδης εικαστικός στο ΔΣ Κοσμίου και σε άλλα τέσσερα της Ροδόπης και “Ψυχή” όλα τα παιδιά του σχολείου που -σημειωτέον- υπεραγάπησαν το διαδραστικό μάθημα των εικαστικών, με τον κ.Παναγιώτη να είναι μονίμως παρών με την “λερωμένη φόρμα” ενώ οι γονείς φροντίζαμε κάθε εβδομάδα να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα υλικά κατασκευών για τα παιδιά μας..

Όπως επεσήμανε ο κ.Παναγιώτης Αμπεριάδης μιλώντας για την έκθεση “τα παιδιά μέσω της δημιουργίας προσπαθούν να ονειρευτούν ένα όμορφο μέλλον με ωραία χρώματα και γεμάτο με τέχνη. Έτσι τα παιδιά εκφράζονται μέσω των δημιουργιών τους. Προσπαθήσαμε οι δημιουργίες να γίνουν με τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών για να περάσουμε το μήνυμα ότι τίποτα δεν πάει χαμένο και όλα μπορούν να γίνουν ένα έργο τέχνης”.

Σε σχετικό ερώτημα ο κ. Παναγιώτης Αμπεριάδης επεσήμανε ότι από την στιγμή που το σχολείο ανακαινίσθηκε και ο δραστήριος Σύλλογος Γονέων προχώρησε στον εξωραϊσμό και την λειτουργικότητα των εγκαταστάσεων αυξήθηκε κατακόρυφα ο δείκτης δημιουργικότητας των παιδιών κι εμπλουτίσθηκε η εκφραστικότητά τους!

Μπορεί για τους υπευθύνους της ΔΚΕΠΠΑΚ ή του Κέντρoυ Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono Δήμου Κομοτηνής και της Κοιν.Σ.Επ. «Θράκης Κίνητρο», το Κόσμιο να είναι πολύ μακριά και να μην μπόρεσαν ούτε καν να εντάξουν στις εκδηλώσεις οικολογικής ευαισθησίας και το Σχολείο του Κοσμίου, μπορεί η άγνοια ή διεκπεραιωτική αρπακολλατζίδικη αντίληψή τους να περιορίζεται στις φωτογραφίσεις και τις βραβεύσεις ενός και μόνο σχολείου, αλλά εμείς τους δίνουμε την δυνατότητα να δουν τις δημιουργίες των Παιδιών του Κοσμίου.

Καλό Καλοκαίρι!!

   

Αρθρογράφος