Όταν οι έξυπνοι του Δήμου Κομοτηνής υποτιμούν τις προσπάθειές μας…

26 Μαΐου 202213:42

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Δήμου Κομοτηνής της 24/5/2022 “

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Τσανάκλειο Σχολή η εκδήλωση βράβευσης των σχολείων του Δήμου Κομοτηνής, για τη συμμετοχή τους στον Σχολικό Μαραθώνιο Ανακύκλωσης  αλλά και  την Εικαστική Δράση.

Στον προαύλιο χώρο της Τσανάκλειου Σχολής, τοποθετήθηκαν εκπαιδευτικά επιδαπέδια παιχνίδια και διαδραστικά εργαστήρια για τους μικρούς μαθητές με θέμα την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος. Στις υπαίθριες δραστηριότητες συμμετείχε ενεργά το Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού «Exagono» του Δήμου Κομοτηνής.

Κατά την εκδήλωση βράβευσης, τα πρώτα σχολεία σε ανακύκλωση υλικών και πόντων επιβράβευσης, καθώς και τα σχολεία με τις κατασκευές που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους στην πλατφόρμα, παρέλαβαν από ένα χρηστικό δώρο και ένα βραβείο για τη σχολική τους μονάδα. Επιπλέον, όλα τα σχολεία και οι μαθητές που συμμετείχαν στις δράσεις έλαβαν έπαινο συμμετοχής από τον Δήμο για την προσπάθειά τους.

Υπενθυμίζουμε, πως στη σχολική δράση «Πάμε Ανακύκλωση» οι μαθητές από 41 σχολικές μονάδες, με τη βοήθεια γονέων και εκπαιδευτικών ανακύκλωσαν σε πέντε ρεύματα υλικών: χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο, τηγανέλαιο και μπαταρίες.

 Πιο συγκεκριμένα, συγκεντρώθηκαν συνολικά από 5.584 μαθητές:

 • Χαρτί: 16.600 κιλά
 • Πλαστικό: 1.528 κιλά
 • Αλουμίνιο: 395 κιλά
 • Μπαταρίες: 568 κιλά
 • Τηγανέλαιο: 1.111 κιλά

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως η στήριξη των σχολείων από τα μέλη της δημοτικής πλατφόρμας ανακύκλωσης του Δήμου ήταν εξαιρετικά υψηλή, καθώς έγινε συνολική δωρεά 127.174 πόντων επιβράβευσης.

Παράλληλα με τη σχολική δράση «Πάμε Ανακύκλωση», υλοποιήθηκε για σύντομο χρονικό διάστημα και η εικαστική δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Στόχος της δράσης αυτής ήταν  να ενημερωθούν οι μαθητές για τις αξίες και τη σπουδαιότητα της επαναχρησιμοποίησης και κατ’ επέκταση της εξοικονόμησης πρώτων υλών, μαθαίνοντας στην πράξη πως όλα τα υλικά είναι χρήσιμα, αρκεί να έχεις φαντασία και δημιουργικότητα!

Στη δράση έλαβαν μέρος μαθητές 14 σχολικών μονάδων του Δήμου, οι οποίοι ανέπτυξαν 100 εικαστικά έργα με τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών.

Οι παραπάνω σχολικές δράσεις υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Followgreen σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης.  

Ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Συντονισμού και Καθημερινότητας Κίμων Λεχούδης  κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση βράβευσης, συνεχάρη τους μαθητές για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που πέτυχαν, καθώς απέδειξαν πως η ανακύκλωση δεν αποτελεί απλώς μια εφήμερη τάση της εποχής, αλλά μία κουλτούρα για έναν καλύτερο τρόπο ζωής. Ο κ. Λεχούδης μετέφερε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι για τρίτη συνεχή χρονιά το 1ο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής κατέκτησε την πρώτη θέση πανελλαδικά, όπως επίσης για την επιτυχία των σχολείων του Δήμου Κομοτηνής να συγκεντρώσουν τη δεύτερη μεγαλύτερη ποσότητα ανακυκλώσιμων υλικών, σε επίπεδο χώρας.

Επιπλέον, ευχαρίστησε την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης «ΕΕΑΑ», το πρόγραμμα «Κάθε Κουτί Μετράει», την εταιρεία Τηγανέλαια Θράκης, το Κέντρο Νεολαίας και εθελοντισμού «Exagono» του Δήμου Κομοτηνής και την ΚοινΣεΠΘρα.Κι για τη συμβολή τους στον Σχολικό Μαραθώνιο Ανακύκλωσης.

Στην εκδήλωση συνέβαλαν στην επίδοση των βραβείων η  Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κατερίνα Σχοινά, η οποία τόνισε ότι η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση αποτελεί σημαντικό πυλώνα των προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων. «Εδώ και δεκαετίες σε γυμνάσια και λύκεια της περιοχής μας υλοποιούνται δράσεις που καλλιεργούν την οικολογική συνείδηση των μαθητών και συμβάλλουν στη μείωση, όσο είναι δυνατόν, του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος στον ταλαιπωρημένο μας πλανήτη. Δεν είναι μόνον η συμμετοχή σε αυτό το περιβαλλοντικό πρόγραμμα, αλλά είναι πολλές οι δράσεις μας, μικρές και μεγάλες που γίνονται κάθε χρόνο σε αυτή την κατεύθυνση. Θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά και ελπίδες για συνέχιση της συνεργασίας τους με τον Δήμο Κομοτηνής σε ανάλογο πλαίσιο».

Ο Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Μαρίνος Κωνσταντινίδης έδωσε θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές και τους παρότρυνε να συνεχίσουν την προσπάθεια ανακύκλωσης και δημιουργικής έκφρασης μέσα από τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Ο Δήμος Κομοτηνής στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης των πολιτών για το περιβάλλον, συνεχίζει δυναμικά με ακόμα περισσότερες δράσεις και τη νέα χρονιά.”

Ως προς τις δικές μας παρατηρήσεις:

 1. Γιατί βραβείο παίρνει μόνο το πρώτο σχολείο και οχι το 2ο ή το 3ο στη σειρά; Θα είχε ενδιαφέρον να συγκρίνουμε τα μικρότερα σχολεια με τα μεγαλύτερα!
 2. Γιατί δεν δίνεται κάποια επιβράβευση και στα υπόλοιπα σχολεία που συμμετέχουν έστω με δαπάνες του Δήμου; Θα  μπορούσε να υπάρχει μία ξέχωρη εκδήλωση μέσα στα Ελευθέρια για παράδειγμα.
 3. Τόσα χρήματα ξοδεύει ο δήμος για πανηγύρια, τί θα ήταν να κάνει δώρο λχ έναν εκτυπωτή ή κάτι άλλο ως αναγνώριση των κόπων γονέων και μαθητών που καθε Δευτέρα κουβαλούσαν τσάντες με ανακυκλώσιμα υλικά;
 4. Σε άλλα σχολεία στην Ελλάδα μοίρασαν μεταλλικά καλαμάκια και άλλα ανακυκλώσιμα προϊόντα!!!
 5. Πότε θα μάθουμε για κάθε σχολείο την ποσότητα των υλικών που παρέδωσε πέρα από τους πόντους;
 6. Μήπως θα φτιάξουν καινούργιες βεβαιώσεις συμμετοχής για να φανεί ότι μας σέβονται και λίγο;
 7. Για τα πανηγύρια λοιπόν.. Κι ας παρεξηγούνται κάποιοι αλλά ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ, ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΔΟΘΕΙΣΕΣ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΟΥΝ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΧΑΡΤΙ.
 8. Θα μπορούσε να παρευρίσκεται και ο Δήμαρχος ή και οι σύμβουλοί του. Εκτός κι αν συγκεντρώνουν υλικό για τον επόμενο τόμο της ιστορίας της Κομοτηνής….

Αρθρογράφος