Νέο ξεκίνημα για το ιστορικό σχολείο του Κοσμίου με την στήριξη της  ΠτΔ και της ΓΓ Πρωθυπουργού

18 Ιανουαρίου 202217:45

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Στην Θράκη κάτι  αλλάζει! Αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά!

Όλα ξεκίνησαν, μάλλον, το 2020 όταν μετά από τέσσερα μνημόνια, δέκα χρόνια απόλυτης κρίσης, εννιακόσιες χιλιάδες ανέργους, «εξαγωγή» ανθρώπινου δυναμικού, κοινωνική αποσάρθρωση, δημογραφική κατάρρευση και εθνικές ταπεινώσεις, οι Θρακιώτες έδειξαν πως ξέρουν να προστατεύουν και να φροντίζουν  τον τόπο τους.

Τότε , κατέστη σαφές ότι οι Άνθρωποι των Συνόρων, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι υπερασπίζονται το σπίτι τους. Μην ξεχνάμε ότι  το «Όλοι φροντίζουμε για το σπίτι μας» είναι το μότο που, σε διάφορες παραλλαγές, γαλουχεί γενεές επί γενεών Ελλήνων,  στην Θράκη.

Τον Δεκέμβριο του 2021, όταν η Πρόεδρος της Διακομματικής  κ. Ντόρα Μπακογιάννη παρέδωσε το πόρισμα «Στρατηγικός αναπτυξιακός σχεδιασμός Αν. Μακεδονίας – Θράκης» στην  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η κ. Αικ. Σακελλαροπούλου σημείωσε ότι η Θράκη αποτελεί σταυροδρόμι πολιτισμών και ειρηνικής συμβίωσης Χριστιανών και Μουσουλμάνων, υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη να αναπτυχθεί η περιοχή και τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης και της ενίσχυσης του γυναικείου πληθυσμού.

Για κάποιους, ίσως, ήταν μία ακόμη ανακοίνωση , ένα δελτίο τύπου της Πολιτικής και Πολιτειακής Ηγεσίας της Χώρας. Για τους  κατοίκους, τους γονείς , τους μαθητές και τους διδάσκοντες του ιστορικού Δημοτικού Σχολείου του Κοσμίου στον Δήμο Κομοτηνής ήταν  μία υπόσχεση.

Μία εβδομάδα νωρίτερα, ενεργοποιήθηκαν τα αντανακλαστικά της Πολιτείας από ένα μήνυμα γονέα στην ηλεκτρονική αλληλογραφία της Προεδρίας της Δημοκρατίας που αφορούσε το 6θέσιο ΔΣ Κοσμίου στον Δήμο Κομοτηνής  όπου 107 μαθητές και οι 23 και πλέον μάχιμοι εκπαιδευτικοί του σχολείου σε  ακάταλληλες κτιριακές συνθήκες  καλούνται σ’ ένα διαπολιτισμικό περιβάλλον να μάθουν πώς να είναι άνθρωποι και ταυτόχρονα σύγχρονοι Έλληνες πολίτες.

Στο εν λόγω μήνυμα γινόταν έκκληση έτσι ώστε η πολιτεία να αναζητήσει άμεσα κάθε πρόσφορο μέσο που θα μπορούσε να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή.H Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Αικ. Σακελλαροπούλου ενδιαφέρθηκε προσωπικά για την αποκατάσταση του σχολικού συγκροτήματος. Στη συνέχεια μεταβιβάστηκε στο Πρωθυπουργικό γραφείο η παραπάνω παράκληση και έτσι με την φροντίδα του γ.γ. του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, εξασφαλίστηκαν οι απαιτούμενοι πόροι μέσω της ενθάρρυνσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και ακολούθησε η άμεση υλοποίηση της δράσης.

Για την πορεία των εργασιών ενημερωνόταν επισταμένα το Μαξίμου και η Προεδρία της Δημοκρατίας και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα.

Σε λιγότερο από ένα μήνα το Κόσμιο απέκτησε ένα σχολείο-στολίδι αντάξιο της μακραίωνης ιστορίας του: Στο Κόσμιο λειτουργούσε σχολείο και επί οθωμανικής αυτοκρατορίας.. Το 1884 με δαπάνες της εκκλησίας και της Δημογεροντίας του χωριού ανεγέρθηκε, δίπλα στην εκκλησία ένα κρυφό σχολείο που λειτουργούσε για κάποια χρόνια. Όταν ήταν κλειστό το σχολείο, ένα νέο διδακτήριο λειτούργησε μέχρι το 1930, οπότε κτίστηκε καινούργιο στην σημερινή του θέση.Από το 1930 λειτουργούσε σε νέο διδακτήριο, ως τριτάξιο και είχε περί τους 240 μαθητές καθώς επίσης εμπλουτίσθηκε με πολλά σπάνια βιβλία και εποπτικά όργανα.Από τις διαθέσιμες πηγές προκύπτει ότι η UNESCO μετά τον εμφύλιο έστειλε 1000 δολλάρια μετά τον εμφύλιο για να ενισχυθεί υλικοτεχνικά.

Την Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022,  την ημέρα της γιορτής του πολιούχου του χωριού, πραγματοποιήθηκαν και τα «άτυπα» εγκαίνια της νέας μορφής που πήρε το δημοτικό σχολείο.

Αντί επιλόγου παραθέτουμε την ευχαριστήρια επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Κοσμίου:

Κόσμιο, 19.1.2022

Αριθ. Πρωτ. 230

ΠΡΟΣ

Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού

Μέγαρο Μαξίμου

Ηρώδου Αττικού 19

10674 Αθήνα

 

Θέμα: Ευχαριστήρια επιστολή για την ολοκλήρωση των εργασιών στο Δημοτικό Σχολείο Κοσμίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Κοσμίου, με την παρούσα επιστολή θέλει να σας εκφράσει θερμές ευχαριστίες για την άμεση ολοκλήρωση των εργασιών στο Δημοτικό μας. Οι εργασίες ξεκίνησαν στις 18 Δεκεμβρίου 2022 και ολοκληρώθηκαν στις 17 Ιανουαρίου 2022 και αφορούσαν συντήρηση – αποκατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Σχολείου (βάψιμο, επιχρίσματα, μόνωση, κ.ά.). Το συνεργείο στο οποίο ανατέθηκαν οι εργασίες δούλεψε αδιάκοπα κι εντατικά . Χάρη στη δική σας ανταπόκριση στο αίτημά μας οι μαθητές μας θα έχουν από σήμερα ένα ασφαλές και καθαρό περιβάλλον μάθησης. Διευκολύνατε το έργο μας για τη στήριξη των μαθητών και οικογενειών σε αυτούς του δύσκολους καιρούς της πανδημίας. Σας ευχαριστούμε για την τιμή που μας κάνατε και δεν αισθανόμαστε μόνοι στην ακριτική Ροδόπη. 

Με τιμή,

 

Η Πρόεδρος                                                                           Η Γραμματέας

Ανδριάνα Δελέγκου                                                              Μαλαματένια Λεμοντζέλη

6θέσιο Δ.Σ. Κοσμίου: Ένα Σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία

Αρθρογράφος