esiemth synedrio 1

Συνέδριο ΕΣΗΜΕΘ-SYMBIOSIS για την ξενοφοβία και το ρατσισμο: «Να μην συνηθίσουμε τη Βία»

15 Σεπτεμβρίου 201209:03

esiemth synedrio 1Εξαιρετικά ουσιαστική και γόνιμη ήταν η συζήτηση και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε το διήμερο συνέδριο της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας Θράκης,

 και της οργάνωσης symbiosis με τη συμπαράσταση του Media Diversity Institute και του Accept Pluralism, με  θέμα ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ-ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΛΟΓΟΣ.

Στο συνέδριο – συζήτηση στρογγυλής Τραπέζης, που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον συμμετείχαν δημοσιογράφοι, Καθηγητές Πανεπιστημίου, Εκπρόσωποι Φορέων και Νομικοί με ειδικό ενδιαφέρον για το ζήτημα της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, η οποία απλώνεται στην ελληνική κοινωνία και απειλεί τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Μεταξύ άλλων στο συνέδριο συμμετείχαν από την περιοχή ο Αστυνομικός Διευθυντής Αλεξανδρούπολης, πρώην Ξάνθης, Ταξίαρχος Ιωακείμ Τσουκνάδης, ο Δημοσιογράφος της ΕΡΑ Σαμή Καραμπουγιούκογλου και ο Διευθυντής του XanthiPress.gr Γιάννης Σιδηρόπουλος.

Γενικότερα οι συμμετοχές ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και σημαντικές όπως οι παρουσίες των Πάσχου Μανδραβέλη (Δημοσιογράφου Καθημερινής), Φίλιου Στάγκου (Διευθυντή TV 1OO), Τάκη Καμπύλη (Διευθυντή ΑΘΗΝΑ 984), Κώστα Τσιτσελίκη (Προέδρου ΕΕΔΑ-Καθηγητή στο Παν. Μακεδονίας), Παναγιώτη Αβραμόπουλου (Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης), ο Γιάννης Μπούτσελης (Επιστημονικός Συνεργάτης του Συνηγόρου του Πολίτη), Ανδρέα Τάκη, (Καθηγητή Νομικής ΑΠΘ) Πέτρου Λινάρδου-Ρυλμόν,(Επιστημονικού Συνεργάτη ΙΝΕ/ΓΣΕΕ), Απόστολου Φωτιάδη (Δημοσιογράφου από την Αθήνα). Τις εργασίες συντόνισαν η Συγγραφέας και συνεργάτης διεθνών οργανισμών Δέσποινα Συρρή από τη “Συμβίωση” και ο Διευθυντής της Ένωσης Συντακτών Γιάννης Κοτσιφός.

Μετέφεραν εμπειρίες και συμπεράσματα

Μεταξύ άλλων στο συνέδριο παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα της πρωτοβουλίας ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ η οποία ολοκληρώθηκε πέρυσι και με τη συμβολή αρκετών δημοσιογράφων και στοιχείων από τη Θράκη, αναλύθηκε η παρουσία και η ένταξη των μεταναστών στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου εντύπωση προκάλεσαν τα βιώματα που παρουσίασε η Χάλα Ακάρι, μέλος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Αθηνών αλλά επίσης και οι επισημάνσεις του δημοσιογράφου Σαμή Καραμπουγιούκογλου για τα βιώματα της Θράκης και της αντίληψης στη Θράκη για το μεταναστευτικό.

Εντύπωση προκάλεσε ο Ταξίαρχος Ιωακείμ Τσουκνάδης, ο οποίος προσέγγισε το ζήτημα της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο από μια πολύ διαφορετική σκοπιά. Μακριά από τις στερεοτυπικές εικόνες που υπάρχουν για την Αστυνομία ο Αστ. Διευθυντής της Αλεξανδρούπολης αναφέρθηκε στις σύγχρονες και ανθρωπιστικές μεθόδους που άρχισαν να εφαρμόζονται στην υποδοχή των μεταναστών και στη συνεργασία με οργανώσεις όπως οι Γιατροί χωρίς Σύνορα και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον και τις ερωτήσεις των συμμετεχόντων.

 Πως ενδημεί η πολιτική βία στην Ελλάδα

Επίσης στις συνεδρίες των δύο ημερών αναλύθηκε το φαινομενα της ξενοφοβικής και ρατσιστικής βίας, του δημόσιου λόγου αλλά και των νομικών ζητημάτων που διέπουν τη μετανάστευση και την ιθαγένεια, καθώς επίσης και οι επιπτώσεις της αδήλωτης εργασίας. Παρουσιάστηκαν οι τηλεοπτικές εργασίες που εκπόνησε η Συμβίωση ενώ αρκετή έκταση έλαβε και το θέμα της διάδοσης της ξενοφοβίας και του ρατσισμού μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στη συνεδρία που έκλεισε το Συνέδριο με τους Πάσχο Μανδραβέλη, Φίλιο Στάγκο, Γιάννη Σιδηρόπουλο και άλλους , με ιδιαίτερη αναφορά στη Θράκη και τα πρόσφατα γεγονότα. Παράλληλα, πολλοί συμμετέχοντες εξήραν την πρωτοβουλία πολιτικών και συνδικαλιστών της Ξάνθης να ορθώσουν τείχος αντίδρασης στην βία πολιτικών και απολίτικων μορφομάτων που απειλεί την ειρηνική συμβίωση, ως ένα γεγονός μοναδικό στη χώρα και ελπιδοφόρο.

Ο Κώστας Τσιτσελίκης, Πρόεδρος της ΕΕΔΑ, επεσήμανε, μεταξύ άλλων ότι πέρα από τον οριζόντιο διαχωρισμό μνημονιακών και αντιμνημονιακών δυνάμεων, η ανοχή στην ξενοφοβία και το ρατσισμό τέμνει οριζόντια το πολιτικό σύστημα, κάνοντας λόγο όχι απλώς για ρατσισμό αλλά για ξεκάθαρη ναζιστική-πολιτική βία που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα.

“Να μην συνηθίσουμε τη βία”

Το συνέδριο κατέληξε με τη διαπίστωση ότι γραφικά, μέχρι χθες, μορφώματα αποτελούν φορείς επικίνδυνης πολιτικής βίας βασιζόμενα στο γεγονός ότι το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ πολιτικά, ότι δεν υπάρχει σαφής μεταναστευτική πολτική και εφαρμογή των νόμων, ότι η κυρίαρχη εικόνα των ΜΜΕ προσφάτως απενεχοποιεί τη βία και την ανέχεται και ότι άμεση ανάγκη είναι η συστράτευση και η προσπάθεια μιας σειρά προσώπων και φορέων γύρω από μια καμπάνια και μια δικτύωση ενάντια στην ανοχή και την επικράτηση αυτών των λογικών με το σύνθημα «Να μην συνηθίσουμε τη βία»

 

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr