Σε μερική επιφυλακή και η Ελλάδα για τα συντρίμμια κινεζικού πυραύλου

9 Μαΐου 202100:31

Σε μερική επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές αρχές για τα συντρίμμια του μεγαλύτερου πυραύλου της Κίνας, ο οποίος εκτοξεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, και αναμένεται να περάσουν την ατμόσφαιρα της Γης τα ξημερώματα της Κυριακής. Tο διάστημα επιφυλακής είναι από τις 21:12 απόψε, μέχρι αύριο, Κυριακή, στις 12:46 το μεσημέρι.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, πως τα περισσότερα από τα συντρίμμια του πυραύλου Long March 5B θα καούν -ως επί το πλείστον- κατά την επιστροφή τους στην ατμόσφαιρα και είναι πολύ απίθανο να προκαλέσουν οποιαδήποτε ζημιά.

Tα θραύσματα υπολογίζεται να συντριβούν κάπου μεταξύ 41.5°Β και 41.5°Ν παραλλήλου, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στη ζώνη επικινδυνότητας και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν απαγορευτεί οι στρατιωτικές πτήσεις.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της πιθανής ζώνης εισόδου.

Η ζώνη εκτείνεται από τον 40ό παράλληλο βορείως του Ισημερινού (στο ύψος της Θεσσαλονίκης) ώς τον 40ό παράλληλο νοτίως του Ισημερινού (στο ύψος της Νέας Ζηλανδίας).

Έτσι, κλήθηκαν όλοι οι φορείς της Πολιτικής Προστασίας να τεθούν σε “επιφυλακή” καθ’ όλο το καθοριζόμενο διάστημα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα και αποτελεσματικά οποιδήποτε περιστατικό έκτακτης ανάγκης προκληθεί στην εδαφική επικράτεια της χώρας.

Δείτε το σχετικό έγγραφο από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη:

Αρθρογράφος