Προωθούν για βουλευτή του ΠΑΣΟΚ τον εγκάθετο παρακρατικών δομών του Προξενείου;

16 Νοεμβρίου 202200:45

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Τον Απρίλιο του 2022 είχαμε τονίσει ότι ο κ Μολλά Ισά Ριτβάν, συνεντευξιασθείς στην GUNDEM, αυτοπροβάλλεται ως (αυτο)χρισθείς υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. για το Ν. Ροδόπης και μάλιστα ως μία αυτονόητη εξέλιξη της πολιτικής του ανέλιξης στον πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και βεβαίως της υποστήριξης που παρέσχε προεκλογικώς στον κ. Ν. Ανδρουλάκη εναρμονιζόμενος με την γραμμή Γ. Πετρίδη – Γ. Γκαράνη.

Μολλά Ισά Ριτβάν: Ο υμνητής του Ρ.Τ.Ερντογάν που θέλει χρίσμα από τον Νίκo Ανδρουλάκη

Τον Νοέμβριο του 2022 είδαμε ότι ότι ο τουρκόφωνος μειονοτικός τύπος τον παρουσιάζει ως σίγουρο υποψήφιο βουλευτή ενώ σε σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ.Μολλά Ισά Ριτβάν δέχεται συγχαρητήρια κι ευχές, χωρίς καμία δική του παρέμβαση ή προτροπή (έστω προσχηματική) για σεβασμό στις εσωκομματικές διαδικασίες κι αποφάσεις του κόμματός του.

Οι Νο 2, 12, 16 εγκάθετοι του Προξενείου θα είναι υποψήφιοι με την έγκριση των Τσίπρα-Ανδρουλάκη;

Ο κ. Μολλά Ισά Ριτβάν είναι ο Νο16 διώκτης της ελεύθερης έκφρασης στην Θράκη, έχει συνυπογράψει με άλλους 16 την φίμωση της δημοσιογραφικής φωνής του Komotinipress κι εμού του ιδίου και για αυτό το λόγο εγκαλείται από τον υπογράφοντα με την κατατεθείσα από 12-10-2022 έγκληση για τα ποινικά αδικήματα της εξύβρισης, της δυσφήμησης, της συκοφαντικής δυσφήμησης, της απειλής και της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια (άρθρα 361, 362, 363, 333 παρ. 1 του Π.Κ. και 184 παρ. 1 Π.Κ.)

Όρθιοι για να μην τα σκιάζει η φοβέρα όλα στην Θράκη…

Ο κ. Μολλά Ισά Ριτβάν χτίζει μεθοδικά την παρουσία στα τοπικά πολιτικά δρώμενα υποστηριζόμενος από έναν κλειστό θεοκρατικό συντηρητικό πυρήνα της προξενικής μειονότητας που επιδιώκει με την επιρροή που ασκεί στους τοπικούς κομματικούς μηχανισμούς να διαστρεβλώσει πλήρως την εικόνα στην Θράκη και να κρατάει σε έναν τουρκοπροξενικό αξιακό κλειό την Μειονότητα που θέλει να αυτοπροσδιορισθεί ποικιλοτρόπως αλλά εκβιάζεται από τον τοπικό προξενικό μηχανισμό.

Ν.Ανδρουλάκης και Θράκη: Υποκρισία, άγνοια,καιροσκοπισμός ή “Δάσκαλε που δίδασκες”…

Στην παρούσα φάση, αργόμισθοι πρώην τοπικοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες στο λυκόφως της πολιτικής τους διαδρομής, προσπαθούν να διατηρηθούν στο πολιτικό παιχνίδι κινούμενοι εμμονικά και με ιδιοτελή κίνητρα και με διάθεση συνδιαλλαγής και υπόγειες -προφανώς- συμφωνίες με τις παρακρατικές δομές του Προξενείου, περνώντας στην Αθήνα το μήνυμα ότι “εμείς τα ελέγχουμε όλα”.

Ο κ. Μολλά Ισά Ριτβάν δεν έχει κρύψει ποιός είναι και τί πιστεύει. Κι εμείς στο Komotinipress αναδείξαμε πολλές φορές ότι ο κ. Μολλά Ισά Ριτβάν είναι ένας πιστός του Προξενείου και των παρακρατικών δομών του.

Ποιός είναι ο ρόλος της ΠΕΚΕΜ/ Bakeş στην Θράκη;

Το ερώτημα είναι αν το ξέρουν αυτοί που τον προωθούν και το κυριότερο αν διάβασαν την συνέντευξή του στην GUNDEM την οποία κοσμούν και οι φωτογραφίες τους. Εμείς παραθέτουμε την πλήρη μετάφραση, που αν κι έχει ενδεχομένως κάποια λάθη, είναι ενδεικτική των απόψεων του κ. Μολλά Ισά Ριτβάν και για το Ελληνικό Πολιτικό Σύστημα, και για το Διεθνές Δίκαιο αλλά κυρίως για το ……δημοκρατικό μεγαλείο της Τουρκίας.

Ο Ριτβάν Μολλά Ισά μίλησε στην ΓΚΙΟΥΝΤΕΜ

Ο Ριτβάν Μολλά Ισά έδωσε το πρωτό σινιάλο (σήμα) για τηνυποψηφιότητα του ως βουλευτής: «Έχει νόημα και είναι πολύ ωραίο, το ότι λένε οι άνθρωποί μας «τώρα είναι η σειρά σου».

Πέμπτη, 21 Απριλίου 2022

 

Ο Ριτβάν Μολλά Ισά μίλησε στην ΓΚΙΟΥΝΤΕΜ. Ο Ριτβάν Μολλά Ισά, Δημοτικός  Σύμβουλος στο Δήμο Κομοτηνή, του οποίου το όνομα παίζει για την υποψηφιότητα βουλευτή Ν. Ροδόπης από το ΠΑΣΟΚ, απάντησε στις ερωτήσεις της ΓΚΙΟΥΝΤΕΜ.

Ο Ριτβάν Μολλά Ισά, ο οποίος και επιβεβαίωσε τα λεγόμενα, ανέφερε ότι αισθάνεται ιδιαίτερα ευχαριστημένος με το γεγονός αυτό και τόνισε ότι είναι ο μοναδικός υποστηρικτής  του Ανδρουλάκη, του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, από το 2017, από την πρώτη μέρα δηλαδή που ήταν υποψήφιος πρόεδρος.  

Ενώ δήλωσε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα πρόωρων  εκλογών, αναφέρθηκε και στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης. Υπενθύμισε πως, παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή είναι διακομματική, το πόρισμα έγινε αποδεκτό μόνο από την κυβέρνηση, και τόνισε επίσης, ότι το πόρισμα δε λαμβάνεικαθόλου υπόψιν τη μειονότητα και ότι έχει ετοιμαστεί και λειτουργεί με το σκεπτικό «εμείς αποφασίζουμε , εμείς εφαρμόζουμε».

Δήλωσε ότι η οικονομική κρίση και το πρόβλημα της μετανάστευσης στη Δυτική Θράκη είναι σε τρομακτικά επίπεδα  και είπε συγκεκριμένα « Η κυβέρνηση πρέπει να ενισχύσει επειγόντως τους κατοίκους της περιοχής . Αν αυτό δε γίνεται, να αναβάλει τις πληρωμές για κάθε είδους φόρους και ασφαλιστικά  για πέντε χρόνια. Τουλάχιστον να μην υπάρχει η έγνοια για το πώς θα πληρώσω. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, κανείς στη χώρα δε θα μπορεί να πληρώνει τίποτα. Πρέπει να φέρουμε μόνιμες λύσεις στα προβλήματα των αγροτών μας. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να μην εκμεταλλευόμαστε τις αδυναμίες του λαού μας για χάρη των ψήφων».

Επίσης, είπε ότι πιστεύει ότι τα χρόνια προβλήματα της μειονότητας μπορούν να επιλυθούν, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση και η καλή θέληση.

Οι απαντήσεις που έδωσε ο Ριτβάν Μολλά Ισά στις ερωτήσεις της εφημερίδας μας.

ΓΚΙΟΥΝΤΕΜ: Το όνομα σας παίζει για την υποψηφιότητα βουλευτή Ν. Ροδόπης από το ΠΑΣΟΚ. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;

 

ΡΙΤΒΑΝ ΜΟΛΛΑ ΙΣΑ: Ναι αληθεύει. Με τον νυν Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Ανδρουλάκη, είχαμε γνωριστεί και είχαμε συζητήσει σε μία επίσκεψη που είχε κάνει το 2014 στο Δήμο Κομοτηνής, πρινακόμη την πρώτη εκλογή του στις βουλευτικές εκλογές του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου.  Ο ίδιος έχει σπουδάσει Πολιτικός Μηχανικός στην Ξάνθη, γι’αυτό και ως δύο συνάδελφοι είχαμε βρει αρκετά κοινά θέματα για να συζητήσουμε.

 

Σ’ένα γεύμα που είχαμε βρεθεί εγώ, ο πρώην δήμαρχος Κομοτηνής Πετρίδης και ο νυν δήμαρχος Γκαράνης με τον πρόεδρο Ανδρουλάκη, ο οποίος δήλωσε ότι θα κάνει μεγάλες αλλαγές και καινοτομίες στο κόμμα του ΠΑΣΟΚ, και αναφέρθηκε σε τρία κριτήρια:  Πολιτική ηθική, πολιτική υποδομή και ικανότητα και κοινωνικό κύρος.

 

Το 2017,  τον είχα στηρίξει όταν είχε μείνει στο δεύτερο εκλογικό γύρο μαζί με την κυρία Φώφη Γεννηματά, στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Και ξανά το 2021, στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου, πάλι ήμουν ο μοναδικός ενεργός αιρετός πολιτικός  που τον στήριξα από την πρώτη μέρα.

Βέβαια είναι πολύ φυσιολογικό, ως ένα άτομο που συμμετείχε στις αυτοδιοικητικές εκλογές από το 2006 και μετά διατέλεσε αντιδήμαρχος και αντιπρόεδρος του δήμου Κομοτηνής από το 2010,  να αναφέρεται το όνομά μου για υποψήφιος βουλευτής. Ειδικά μετά την εκλογή του κ. Αδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, στα χωριά και στα καφενεία που πηγαίνω, έχει νόημα και είναι πολύ ωραίο, το ότι λένε οι άνθρωποί μας «συγχαρητήρια, τώρα είναι η σειρά σου, είμαστε μαζί σου».

 

ΓΚΙΟΥΝΤΕΜ: Πως αξιολογείτε την παρούσα πολιτική  κατάσταση ; Τι λέτε, υπάρχει πιθανότητα πρόωρων εκλογών;

ΡΙΤΒΑΝ ΜΟΛΛΑ ΙΣΑ: Πριν δύο μέρες ήμουν στην Αθήνα. Δεν είδα καμιά προετοιμασία για εκλογές ή καμιά προεκλογική ατμόσφαιρα.  Ειδάλλως δεν είναι και πολύ πιθανόν να έχουμε πρόωρες εκλογές  μετά από τόσες πολλές λανθασμένες αποφάσεις που πήρε η σημερινή κυβέρνηση. Αλλά πάλι, ποτέ τίποτα δεν είναι σίγουρο. Με μια αιφνίδια απόφαση, μπορεί και να γίνουνπρόωρες εκλογές.

 

Όταν κοιτάμε τα 41 χρόνια από την πρώτη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, από το 1981 μέχρι και σήμερα, εκτός από τα τελευταία 11 χρόνια, η σοσιαλιστική αντίληψη ήταν αυτή που κυριαρχούσε στην Ελλάδα για περίπου 30 χρόνια.Τότε που το ΠΑΣΟΚ ήταν στην εξουσία. Αν θυμάστε, οι άνθρωποι που έρχονταν από τη Γερμανία, την Τουρκία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μας κοιτούσαν με ζήλια. «Μακάρι να ζούσαμε κι εμείς εδώ», έλεγαν. Ενώ τώρα, ούτε για διακοπές δεν θέλουν να έρχονται στην Ελλάδα.

ΓΚΙΟΥΝΤΕΜ: Το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης έγινε αποδεκτό  στη Βουλή πριν από κάποιες μέρες.  Πως αξιολογείτε αυτό το πόρισμα

ΡΙΤΒΑΝ ΜΟΛΛΑ ΙΣΑ: Η γνώμη μου είναι να μην το ονομάσουμε πόρισμα. Αυτό μόνο επιβαλλόμενο πόρισμα μπορεί να ονομαστεί. Αν δούμε το περιεχόμενο, είναι πιο σωστό να το ονομάσουμε «Το επιβαλλόμενο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης». Αν και είναι διακομματική επιτροπή, είναι παράξενο που το πόρισμα έγινε αποδεκτό μόνο  με τις ψήφους της κυβέρνησης. Από τη σύσταση αυτής της επιτροπής μέχρι και σήμερα, έχουμε δει ότι δεν βασίζεται σε γερά θεμέλια και ότι η λειτουργία της δεν είναι για τη μειονότητα. Μοιάζει περισσότερο σαν μια ένδειξη δραστηριότητας προς την Ευρώπη. Η μειονότητα θεωρείται,  ανάπηρη και προβληματική. Επικρατεί το σκεπτικό «εμείς πηγαίνουμε, εμείς αποφασίζουμε , εμείς εφαρμόζουμε, εμείς κάνουμε. Μια νοοτροπία που δεν υπολογίζει τη μειονότητα. Είναι μια εντελώς σάπια και οπισθοδρομική αντίληψη ».

ΓΚΙΟΥΝΤΕΜ: Τι γνώμη έχετε για την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή;

ΡΙΤΒΑΝ ΜΟΛΛΑ ΙΣΑ: Η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή απ’ότι γνωρίζετε ή σκέφτεστε. Πέρα από την οικονομική κρίση, οι άνθρωποί μας βρίσκονται μέσα σε μια κρίση χρέους. Μέρα με τη μέρα αυξάνονται αυτοί που δεν μπορούν να πληρώνουν το ρεύμα και το νερό τους .

Δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο. Η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να δώσει οικονομική βοήθεια στους κατοίκους της περιοχής. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, είναι υποχρεωτικό να φέρετε αναβολή πληρωμών για κάθε είδους φόρου και ασφάλισης για πέντε χρόνια. Τουλάχιστον να μην υπάρχει η έγνοια για το πώς θα πληρώσω. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, σε όλη τη χώρα κανείς δε θα μπορεί να πληρώνει τίποτα.

Πρέπει να φέρουμε μόνιμες λύσεις στα προβλήματα των αγροτών μας. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, δεν πρέπει να εκμεταλλευόμαστε τις αδυναμίες του λαού μας για χάρη των ψήφων. Βέβαια αυτή η κρίση δεν ήρθε σε μια μέρα, ήταν προφανές πριν από 10 χρόνια ότι η κατάσταση θα γινόταν έτσι. Όμως δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο κύμα μετανάστευσης. Η μειονότητα βρισκόταν πάντα σε οικονομική κρίση. Τώρα όμως έχει εκμηδενιστεί εντελώς.

 

 

ΓΚΙΟΥΝΤΕΜ:Όσον αφορά την οικονομική κρίση, πώς την βλέπετε από την άποψη της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης; Πώς μπορεί να υπάρξει λύση σε αυτό το πρόβλημα;

ΡΙΤΒΑΝ ΜΟΛΛΑ ΙΣΑ: Όπως είπα και πριν, πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες  και ρεαλιστικές προτάσεις. Ο λαός μας βρίσκεται ήδη σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Επειδή όμως ήξερε να αρκείται πάντα μ’αυτά που έχει  από τη φύση του, πάντα ήταν υπομονετικός.  Κοιτάξτε, πριν από 10 χρόνια, υπήρξε κρίση στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Όμως με τις σωστές στρατηγικές επιβίωσαν και βγήκαν από την κρίση. Τελευταία είχαμε μιλήσει με τον κ. Ανδρουλάκη  εξαιτίας κάποιας περίστασης πάλι. Στην Πορτογαλία και την Ισπανία αφήστε την κρίση, οι άνθρωποι έκαναν περιουσίες μετατρέποντας την κρίση σε ευκαιρία. Γιατί δεν ακούμε τώρα πια για κρίση σε εκείνες τις περιοχές; Διότι οι κυβερνήσεις έχουν θέσει σε εφαρμογή τα πακέτα οικονομικών μέτρων τους και έχουν δημιουργήσει νέες ευκαιρίες εργασίας. Δυστυχώς, η πολιτική και η διοικητική αντίληψη στην Ελλάδα, είναι πολύ πίσω από αυτή της Ευρώπης. Ας ελπίσουμε ότι θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα μαζί με τον Πρόεδρο Ανδρουλάκη.

ΓΚΙΟΥΝΤΕΜ:Όσον αφορά τα χρόνια προβλήματα της μειονότητας, πιστεύεται ότι μπορούν να επιλυθούν;Τι γνώμη έχετε πάνω σ’αυτό το θέμα  ή ποιες προτάσεις έχετε;

ΡΙΤΒΑΝ ΜΟΛΛΑ ΙΣΑ: Και βέβαια μπορούν να επιλυθούν. Τα πάντα είναι πιθανά αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση και η καλή θέληση. Κοιτάξτε, την Ελληνική μειονότητα της Κων/πολης. Αφήστε τη μετανάστευση, για ποιά μετανάστευση μιλάμε, αντιθέτως οι άνθρωποι γυρίζουν πίσω στην Κων/πολη. Και πολύ καλά κάνουν. Αλλά υπάρχει η πολιτική βούληση, υπάρχει θέληση, υπάρχει διάθεση, υπάρχει η καλή πρόθεση από την κυβέρνηση εκεί που λύνει τα πρόβληματα τους Επομένως, τα προβλήματα μπορούν να λυθούν. Δεν έχουν καν βουλευτές η μειονότητα εκεί . . Γιατί;;; Επειδή  υπάρχει μια ισχυρή κυβέρνηση σε Τουρκία  που τα παρέχει όλα.

Αρθρογράφος