Πρόωρες εκλογές στην Τουρκία: Ένα ακόμη βήμα για ισόβια εξουσία ή κίνηση πολιτικής επιβίωσης;

23 Απριλίου 201811:40

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η απόφαση τη Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας για τη διεξαγωγή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στις 24 Ιουνίου δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στην απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σημειώθηκε: «Στη σημερινή 89η συνεδρίαση της ολομέλειας της ΜΕΤ αποφασίστηκε η διεξαγωγή των γενικών εκλογών την Κυριακή στις 24 Ιουνίου».Στη χτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΜΕΤ συζητήθηκε η εν λόγω πρόταση. Στη ψηφοφορία που διεξήχθη μετά από τις ομιλίες που εκφωνήθηκαν εκ μέρους των κοινοβουλευτικών ομάδων των πολιτικών κομμάτων, της κυβέρνησης και των ατόμων, η διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών εγκρίθηκε με 386 ψήφους «υπέρ».

Σε δηλώσεις του στην εκπομπή Editör Masası (αίθουσα σύνταξης) του Πρακτορείου Αναντολού, ο Μπόζνταγ είπε ότι η 24η Ιουνίου είναι μια κατάλληλη ημερομηνία για να προσέλθουν οι ψηφοφόροι στις κάλπες.«Είναι μια ημερομηνία μέσα στον Ιούνιο στην οποία μπορούν όλοι να προσέλθουν. Τα σχολεία θα έχουν μόλις κλείσει. Είναι το Ραμαζάνι. Είναι το Μπαϊράμι, είναι οι εισαγωγικές εξετάσεις για τα πανεπιστήμια. Είναι μια ημερομηνία κατά την οποία οι πολίτες μας δεν θα λείπουν και θα μπορέσουν να πάνε να ψηφίσουν».«Αποφασίσαμε να μετακινήσουμε την ημερομηνία νωρίτερα από το προγραμματισμένο για να μην πληγεί η Τουρκία και να μην κρατιέται απασχολημένη με εκλογικές αντιπαραθέσεις», πρόσθεσε ο Μπόζνταγ.

Ο Τούρκος πρόεδρος κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ερωτηθείς για το γιατί αποφάσισαν για τις πρόωρες εκλογές σημείωσε ότι η Δύση και οι στρατηγικοί εταίροι απειλούν την Τουρκία.Συνέχισε ότι οι ΗΠΑ δίνουν όπλα και πυρομαχικά στις τρομοκρατικές οργανώσεις και η σχετική χώρα έστειλε όπλα με 5 χιλιάδες φορτηγά στα βόρεια της Συρίας.Ο ΠτΔ προσέλκυσε την προσοχή στο ότι οι ΗΠΑ δεν πουλάνε όπλα στην Τουρκία αλλά στέλνουν δωρεάν όπλα και πυρομαχικά στις τρομοκρατικές οργανώσεις οι ΗΠΑ και ο συνασπισμός.Ο κ. Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία δέχεται σοβαρές απειλές από τη Συρία.

Ενώ για τις κριτικές περί διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είπε ότι δεν θα υπάρχουν προβλήματα στη διαδικασία των πρόωρων εκλογών.Ο πρόεδρος Ερντογάν συνέχισε ότι τα πολιτικά κόμματα στην περίοδο κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα μπορέσουν να συνεχίσουν άνετα την προεκλογική τους καμπάνια και υπογράμμισε ότι δεν δίνει σημασία στις δηλώσεις που έρχονται από τις ΗΠΑ και τόνισε ότι αμφιβολίες που υπήρχαν στις εκλογές στις ΗΠΑ δεν εμφανίστηκαν στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι στην προεκλογική περίοδο θα εκφωνήσει ομιλία σε μια χώρα στο εξωτερικό προς τους Τούρκους πολίτες αλλά δεν θα αναφέρει τώρα το όνομα της σχετικής χώρας.Τέλος ο κ. Ερντογάν σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας είπε ότι εντός 3 ετών εντός και εκτός της χώρας εξουδετερώθηκαν 16 χιλιάδες 650 τρομοκράτες.

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν δήλωσε πως αυτοί που επένδυσαν στην Τουρκία μέχρι σήμερα βγήκαν πάντοτε κερδισμένοι.

Ο Πρόεδρος εκφώνησε ομιλία στην Γενική Συνέλευση της Επιτροπής Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων DEİK στην Ιστάνμπουλ.

Αφού σημείωσε πως με τα κίνητρα που παραχωρήθηκαν στηρίζουν τους επενδυτές ο Ερντογάν είπε: «στηρίζουμε τους επενδυτές με πολύ σημαντικά κίνητρα όπως η απαλλαγή από τους τελωνειακούς δασμούς, φορολογική απαλλαγή από τα έξοδα κατασκευής, στήριξη προσωπικού, δωρεάν μεταβίβαση των δημοσίων εκτάσεων».Ανέφερε πως σαν Πρόεδρος προσπάθησε πάντοτε να ανοίξει τον δρόμο μπροστά από τους επιχειρηματίες χωρίς να διάκριση ταυτότητας.

Τόνισε πως οι εξαγωγές ανήλθαν από 36 δισεκατομμύρια δολάρια σε 160 δισεκατομμύρια δολάρια και πρόσθεσε: «ο στόχος μας είναι πολύ πιο μεγάλος. Στοχεύουμε να αναδείξουμε την Τουρκία στο επίπεδο εξωτερικού εμπορίου ύψους 1 τρισεκατομμύριων δολαρίων και του εθνικού εισοδήματος 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων».

Ένα ακόμη βήμα για ισόβια εξουσία ή κίνηση πολιτικής επιβίωσης; Αποπειρώμενοι να ερμηνεύσουμε τις τρέχουσες εξελίξεις στην γειτονική χώρα, πέρα από τις εύκολες διαπιστώσεις και τις αλληλοεπικαλυπτόμενες αντιγραφές εκτιμήσεις ειδικών και μη , πρέπει να αντιληφθούμε τις προθέσεις του ηγέτη της Τουρκίας και την απόφασή του για βαθμιαία παγίωση μιας προσωποπαγόυς και απολυταρχικής εξουσίας ενδεδυμένης με το μανδύα ενός άκρατου νεοοθωμανικού εθνικιστικού λαϊκισμού (όπως φαίνεται και από τις σκηνοθετημένες κομματικές φιέστες) και υποστηριζόμενης από ένα παράλληλο σύστημα ισλαμικών ταγμάτων.

Η τακτική που ακολουθεί για την υλοποίηση της στρατηγικής του επιλογής (πολιτική συμμαχία με MHP,διώξεις πολιτικών αντιπάλων,δαιμονοποίηση γκιουλενικού συστήματος) σε συνδυασμό με τις πολεμικές φαντασιώσεις του μεγαλομανούς Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Συριακό μέτωπο, κουρδικό, βλέψεις στη Μεσόγειο και κοιτάσματα πετρελαίου στο Αιγαίο) και τις νέες διεθνείς συμμαχίες αλλά και αντιπαλότητες που αναπτύσσει τον καθιστούν “παίκτη” στη διεθνή σκακιέρα που διαπραγματεύεται διαρκώς την επιβίωσή του και τον κατατάσσουν στην πρώτη πεντάδα των ευρωπαίων πολιτικών που θα μας απασχολήσουν το 2018.

Αρθρογράφος