ΠΙΣ: Έλλειψη μέσων προστασίας στα ιατρεία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

2 Απριλίου 202015:24

Την κραυγή αγωνίας των γιατρών για την έλλειψη προστατευτικών μέσων μεταφέρει σε επιστολή προς τον υφυπουργό Υγείας ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.  Την ανησυχία χιλιάδων ιατρών «για την παντελή έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας, έναντι του κοροναϊού, όπως είναι οι μάσκες, τα γάντια, τα προστατευτικά γυαλιά, τα αντισηπτικά και ο ιματισμός μίας χρήσης» περιγράφει ο ΠΙΣ.

Ο σύλλογος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων, που καθίσταται «επικίνδυνη και απαγορευτική» όπως σημειώνεται για την ασφάλεια ασθενών, ιατρών και εργαζομένων στα ιατρεία.

Ο ΠΙΣ διαμαρτύρεται ότι ενώ έχει προβεί σε σχετικές ενημερώσεις και από την πλευρά της η ηγεσία του υπουργείου έχει δεσμευτεί «για αποστολή των υλικών αυτών, μέσω των Ιατρικών Συλλόγων, στους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς (από το Υπουργείο Υγείας), αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί!»

Ως εκ τούτου, «είναι πολλά ιατρεία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας να είναι αναγκαστικά εκτός λειτουργίας!», γεγονός που ο ΠΙΣ αποδίδει στην «ολιγωρία» του υπουργείου.

Επί του θέματος, ο ΠΙΣ ζητά ενημέρωση «για το τι προτίθεται να πράξει το υπουργείο Υγείας προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη παροχή των ιατρικών υπηρεσιών, τη συνέχιση της εξυπηρέτησης των πολιτών και την διασφάλιση της δημόσιας υγείας από τον υπαρκτό πλέον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κοροναϊού στην κοινότητα».

ΟΛΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΔΩ

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα, 2/4/2020

Α.Π.:  5323

Προς

Υφυπουργό Υγείας, κ. Β. Κοντοζαμάνη

Κοινoποίηση:

1. Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια

2. Γραφείο Πρωθυπουργού

Κύριε Υφυπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας μεταφέρουμε την αγωνία χιλιάδων συναδέλφων ιατρών για την παντελή έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας, έναντι του κορωνοϊού, όπως είναι οι μάσκες, τα γάντια, τα προστατευτικά γυαλιά, τα αντισηπτικά και ο ιματισμός μίας χρήσης.

Το παραπάνω γεγονός καθιστά επικίνδυνη έως απαγορευτική τη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων, υπό συνθήκες ασφάλειας, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους γιατρούς καθώς και για τους εργαζόμενους στα ιατρεία και εργαστήρια.

Παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας και παρά το γεγονός της δημόσιας δέσμευσής σας για αποστολή των υλικών αυτών, μέσω των Ιατρικών Συλλόγων, στους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς από το Υπουργείο Υγείας, αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί! Αποτέλεσμα της ολιγωρίας αυτής είναι πολλά ιατρεία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας να είναι αναγκαστικά εκτός λειτουργίας!

Κατόπιν αυτών θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για το τι προτίθεται να πράξει το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη παροχή των ιατρικών υπηρεσιών, τη συνέχιση της εξυπηρέτησης των πολιτών και την διασφάλιση της δημόσιας υγείας από τον υπαρκτό πλέον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Με εκτίμηση,

ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΠΙΣ-ΠΡΟΣ-ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ-ΥΓΕΙΑΣ-Β.-ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗ-1

Αρθρογράφος