Ποιό θα είναι το μέλλον του Ξενία Κομοτηνής; – Όλο το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ

2 Ιουλίου 201409:38

Πρώην σανατόρια,  αρχοντικά αλλά και Ξενία εγνωσμένης αρχιτεκτονικής αξίας στο Πήλιο, τη Ρόδο, την Κομοτηνή, την Εδεσσα, τη Θασο, την Κοζάνη και άλλες περιοχές στην Ελλάδα μετατρέπονται σε boutique hotels και αναβαθμίζουν το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας.

Ετσι σκέφτηκαν οι ιθύνοντες στο ΤΑΙΠΕΔ, που βγάζουν προς αξιοποίηση συνολικά 14 από τα πιο αξιόλογα, αρχιτεκτονικά, κτίρια, ιδιοκτησίας του ελληνικού Δημοσίου προκειμένου αυτά να αξιοποιηθούν από τους ιδιώτες είτε με τη μορφή της αγοράς, είτε με 50ετή μίσθωση, είτε ακόμη και με το θεσμό της επιφάνειας για τα επόμενα 99 χρόνια.

Ποια πωλούνται

Στα τρία προς πώληση ακίνητα περιλαμβάνονται το αρχοντικό Eυαγγελινάκη στις Μηλιές του Πηλίου, το αρχοντικό Μουσλή και το αρχοντικό Ξηραδάκη στη Μακρυνίτσα του Πηλίου και τα τρία αντιπροσωπευτικά δείγματα της Πηλιορείτικης Αρχιτεκτονικής, τα οποία λειτούργησαν επί σειρά ετών ως ξενώνες. Πρόκειται για αρχοντικά που κτίστηκαν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα,  όταν η οικονομία στην περιοχή ήταν ακμαία και κάποια από αυτά καταστράφηκαν στο β’ παγκόσμιο πόλεμο.

Ειδικότερα, το αρχοντικό Ευαγγελινάκη  χαρακτηρίστηκε το 1997 ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο ιδιοκτησίας του ΕΟΤ, γιατί αποτελεί αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό δείγμα αρχοντικού του πρώτου μισού του 19ου αιώνα.

Τη δεκαετία του ’60 ο ΕΟΤ αναστήλωσε τα αρχοντικά του Ξηραδάκη και του Μουσλή και τα μετέτρεψε σε ξενώνες συμβάλλοντας έτσι σ την τουριστική ανάπτυξη της Μακρυνίτσας. Στο πρόσφατο παρελθόν είχαν γίνει και άλλες προσπάθειες αξιοποίησής τους μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών από την πρώην Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων, νύν ΕΤΑΔ.

Ποια μισθώνονται

Με τη μορφή της μίσθωσης διάρκειας 50 ετών βγαίνουν προς αξιοποίηση έξι ακίνητα και ειδικότερα τα Ξενία Εδεσσας, Θάσου, Κοζάνης, το Σανατόριο Αγίας Ελεούσας στη Ρόδο, το Σανατόριο Μάνα στην Αρκαδία και τέλος η Villa de Vecchi στη Ρόδο.

Το πρώην Σανατόριο Μάνα βρίσκεται σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον στο ελατόδασος του Μαινάλου πολύ κοντά στον δρόμο που συνδέει την Βυτίνα με την Δημητσάνα και απέχει από την Αθήνα περίπου 200 χλμ.. Την περίοδο 1928-1930 το σανατόριο, με ιδρύτρια την αδερφή του μακεδονομάχου Παύλου Μελά, θα αποτελέσει χώρο θεραπείας τόσο για στρατευμένους της εποχής όσο και για πολίτες που πάσχουν από τη φυματίωση. Το Σανατόριο είναι κτισμένο με ντόπια γκρίζα ασβεστολιθική πέτρα, ενώ το κτίριο περιλαμβάνει χώρους  2.500 τ.μ.. Άλλα χαρακτηριστικά του κτιρίου είναι οι νεοκλασικές επιρροές, στοιχεία που εμφανίζονται σε κτίρια της αντίστοιχης περιόδου τόσο σε παραδοσιακούς οικισμούς όσο και στην Τρίπολη.

Το πρώην Σανατόριο της Αγίας Ελεούσας λειτουργούσε ως χώρος νοσηλείας και θεραπείας για ασθενείς με φυματίωση από όλα τα Δωδεκάνησα για τη χρονική περίοδο 1947-1970.

Το συγκρότημα κατασκευάστηκε κατά την περίοδο της ιταλικής κατοχής και συγκεκριμένα κατά τη διετία 1935/1936. Τα κτίρια εξυπηρετούσαν λειτουργικές ανάγκες του οικισμού αξιωματικών της Ελεούσας με καταστήματα, χώρους αναψυχής και κατοικίες.  Συνίσταται σε ένα σύμπλεγμα τριών διατηρητέων – προστατευόμενων διώροφων κτιρίων κατασκευασμένων κατά την εποχή της ιταλικής κατοχής, τα οποία συγκαταλέγονται στα σημαντικά αρχιτεκτονικά και πολιτιστικά αποθέματα του νησιού. Πρόκειται για κτίρια συνολικής δομημένης επιφάνειας 700 τ.μ. επί οικοπέδου επιφάνειας 21,5 στρεμμάτων.  Το Σανατόριο βρίσκεται στο χωριό Ελεούσα, μια από τις πιο πράσινες περιοχές του νησιού, 37 χλμ από την πόλη της Ρόδου.

Η βίλα Ντε Βέκκι, γνωστή και ως Βίλα Μουσσολίνι στη Ρόδη κατασκευάστηκε από τις ιταλικές αρχές κατοχής και πήρε το όνομά της από τον διοικητή των Δωδεκανήσων επί Ιταλοκρατίας Τσέζαρε Μάριο Ντε Βέκκι. Πρόκειται για ένα ιστορικό διώροφο κτίσμα, συνολικής επιφανείας 757 τ.μ., μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας και βρίσκεται σε μια περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, με μοναδική θέα, η οποία αποτελεί διάσημο τουριστικό προορισμό καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.Ο Ντε Βέκκι ανακατασκεύασε τη βίλλα, βασιζόμενος στα αρχικά της σχέδια και τη μετέτρεψε σε επίσημη κατοικία του εκάστοτε Ιταλού Διοικητή. Η βίλλα λειτούργησε και ως θερινό ανάκτορο για τον Ιταλό βασιλιά Βιτόριο Εμμανουέλε τον Γ΄ και τον Μπενίτο Μουσσολίνι, ενώ χρησιμοποιήθηκε και ως  θέρετρο για την ελληνική βασιλική οικογένεια. Μάλιστα πέρυσι, απόγονοι του Ντε Βέκκι επισκέφθηκαν τη Ρόδο με σκοπό να περιηγηθούν στον τόπο που έζησε ο πρόγονός τους στην Ελλάδα.

Τα ΞΕΝΙΑ

Με το θεσμό της επιφάνειας για 99 χρόνια θα αξιοποιηθούν 5 ακίνητα και συγκεκριμένα τα Ξενία Τσαγκαράδας, Ανδρου, Βυτίνας, Κομοτηνής και Πλαταμώνα. Για τα ΞΕΝΙΑ, η ιστορία είναι λίγο έως πολύ γνωστή, αφού πρόκειται για τα ξενοδοχεία που είχαν σχεδιασθεί από επιφανείς Ελληνες αρχιτέκτονες και είχαν ενταχθεί στο ξενοδοχειακό πρόγραμμα εθνικής κλίμακας που τέθηκε σε εφαρμογή από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού με σκοπό την βελτίωση των τουριστικών υποδομών της χώρας τις δεκαετίες του 1960 και 1970.

Κάποια από αυτά λειτουργούν ακόμη και σήμερα για άλλα όμως, όπως π.χ. τα Ξενία Πλαταμώνα, Θάσου, Τσαγκαράδας, Βυτίνας, Ανδρου κ.τ.λ., παρά το γεγονός ότι έχουν χαρακτηριστεί μνημεία  παραμένουν εγκαταλελειμμένα τα τελευταία χρόνια.

Οι ενδιαφερόμενοι

Οι προσφορές στο ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να κατατεθούν στο ΤΑΙΠΕΔ έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η αγορά θεωρεί βέβαιο ότι θα υπάρξουν προσφορές από ‘’μεγάλα’’ ονόματα του εγχώριου- και όχι μόνο- τουριστικού επιχειρείν. Διερευνητικό ενδιαφέρον για ορισμένα από τα παραπάνω ακίνητα έχουν εκδηλώσει κατά καιρούς ξένοι επενδυτές Βρετανοί, Αιγύπτιοι ή ακόμη και Τούρκοι όπως η Dogus, γνωστά επιχειρηματικά ονόματα από την Ελλάδα και την Κύπρο όπως ο όμιλος Ιωάννου, της Dolphin του Μίλτου Καμπουρίδη, της Λάμψα της Μεγάλης Βρετανίας,  η Dimand από τον κλάδο του real estate κ.α..

Πηγή: newmoney.gr/Της Στεφανίας Σούκη

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr