Περιμένοντας την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας

3 Φεβρουαρίου 202123:50

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Προκαλεί εύλογη απορία το γεγονός της πλήρους αποσιώπησης του μεγέθους της καταστροφής που σημειώθηκε στις εγκαταστάσεις του Κρατικού Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες εκτεταμένες είναι και οι ζημιές που υπέστη το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, καθώς τα νερά προκάλεσαν βλάβες σε τεχνικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, ενώ κατέστρεψαν ένα συνεργείο αεροσκαφών που βρίσκεται εντός του αεροδρομίου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αερολιμενάρχης Στέλιος Ζαντανίδης την 1/2/2021 περιγράφει το μέγεθος της ζημίας, υπογραμμίζοντας πως το ύψος της βροχής ήταν πρωτόγνωρο.

«Αυτό που ζήσαμε ήταν πρωτοφανές. Το τμήμα της περίφραξης του αεροδρομίου, το οποίο είχαμε επισκευάσει μετά την τελευταία καταιγίδα, ξανάπεσε. Το συνεργείο αεροσκαφών έχει καταστραφεί ολοσχερώς, έχουν πλημμυρίσει όλα τα μηχανοστάσιά μας, έχουμε κατεστραμμένο πάρα πολύ τεχνικό εξοπλισμό, ηλεκτρολογικό και επισκευαστικό, κατεστραμμένα ασανσέρ που έχουν πλημμυρίσει, ενώ σε πολλά σημεία του αεροσταθμού εξακολουθούν να τρέχουν νερά ακόμη και τώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στη συνάντησή του με το κλιμάκιο του ΚΚΕ, που είχε στις 3/2/2021 ο αερολιμενάρχης Στέλιος Ζαντανίδης τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη χορήγησης έκτακτης επιχορήγησης για την αποκατάσταση ζημιών στο αεροδρόμιο, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι όσες ενέργειες κι αν προχωρήσουν στο αεροδρόμιο για να μην επαναληφθούν πλημμύρες, θα είναι ημίμετρα εάν δεν πραγματοποιηθεί συνολική διευθέτηση ρεμάτων στην περιοχή από τις αρμόδιες αρχές.

Επίσης, κοντά στο εκατομμύριο κινείται ο οικονομικός απολογισμός των ζημιών που υπέστη το αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης από το πλημμυρικό φαινόμενο της 12ης Ιανουαρίου.

 

Σύμφωνα με όσα είπε στη Δέλτα Τηλεόραση ο αερολιμενάρχης Στέλιος Ζαντανίδης, το κόστος των ζημιών εκτιμάται περίπου στις 900.000 €. Οι ζημιές αφορούν τόσο το ίδιο το κτίριο του αερολιμένα, τον περιβάλλοντα χώρο, μέρος του εξοπλισμού του καθώς και εξοπλισμό των εταιριών που δραστηριοποιούνται σε αυτό (π.χ. καταστράφηκαν τρία μικρά εκπαιδευτικά αεροσκάφη).

«Έχουν καταστραφεί στοιχεία εξοπλισμού όπως το τρακτέρ, το εκχιονιστικό, το χορτοκοπτικό και όσον αφορά τους ιδιώτες έχουν καταστραφεί τρία μικρά εκπαιδευτικά αεροπλάνα. Υπάρχουν φυσικά και άλλα μικρότερα προβλήματα τα οποία έχουν ήδη καταγραφεί για να επισκευαστούν», είπε και πρόσθεσε: «Άμεση προτεραιότητά μας είναι η περίφραξη η οποία φυλάσσεται συνέχεια, για να μην μπαίνουν ζώα στο χώρο του αεροδρομίου».

Ο κος Ζαντανίδης υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης των ζημιών ώστε το αεροδρόμιο να επανέλθει άμεσα στην κανονικότητά του. Επιπλέον, όπως είπε, όσο οι ζημιές παραμένουν τόσο «μεγαλώνουν» και ο κίνδυνος ενός blackout στο αεροδρόμιο παραμένει υπαρκτός.

Εν τω μεταξύ, επειδή έχει καταστραφεί μεγάλο μέρος της περίφραξής του, το αεροδρόμιο φυλάσσεται πλέον σε 24ωρη βάση από την Αστυνομία.

Υπενθυμίζεται ότι η ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου ήταν από τα σημεία με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση νερού στο πρωτοφανές πλημμυρικό φαινόμενο της 12ης Ιανουαρίου.

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω όσο κι αν αποτελούν δηλώσεις του Αερολιμενάρχη δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επίσημη αρχή που είναι η ΥΠΑ η οποία και οφείλει να ενημερώσει για το τί ακριβώς συνέβη και σε ποιές ενέργειες θα προβούν οι αρμόδιοι για να αποφευχθεί κάτι ανάλογο στο μέλλον.

Αρθρογράφος