“Ομογενειακός συναγερμός” από την Επιτροπή Ελληνισμού Διασποράς – Παρέμβαση Ευρ. Στυλιανίδη

23 Ιουλίου 202009:19

Σε  συναγερμό καλεί τις ομογενειακές οργανώσεις η Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς  της Βουλής έπειτα από  τη μονομερή απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί καλώντας τες να θέσουν το ζήτημα σε κάθε πρόσφορο forum. 

Η επιτροπή συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Σάββα Αναστασιάδη ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να βάλει στη διπλωματική της ατζέντα τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής αλλά και από την UNESCO να κινήσει τη διαδικασία παραπομπής της Τουρκίας για ιεροσυλία και προκλήσεις εκτεταμένων βλαβών στο μνημείο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Προέδρου :

«Η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς  εκφράζει την έντονη αντίδρασή της, καταδικάζει ομόφωνα, την μονομερή ενέργεια του Τούρκου Προέδρου να μετατρέψει τον εμβληματικό ναό της Ορθοδοξίας σε  μουσουλμανικό τέμενος ως μια πράξη προκλητική, βέβηλη, ύβρη για τη Διεθνή κοινότητα και τον πολιτισμένο κόσμο και ΚΑΛΕΙ: 

Α)Κόμματα και πολίτες, ανεξαρτήτως ιδεολογικών διαφορών, να ενώσουμε τις φωνές και τις δυνάμεις μας και να συνασπιστούμε απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας.

Β) Την Ελληνική κυβέρνηση να συνεχίζει να πιέζει τη Διεθνή  Κοινότητα, την  Ε.Ε., τον ΟΗΕ, την UNESCO και όλους τους  Διεθνείς Οργανισμούς να προβούν σε καταδίκη της ως άνω ενέργειας και να επιβάλουν ξεκάθαρες και αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Γ) Την UNESCO να κινήσει τη διαδικασία παραπομπής της Τουρκίας για ιεροσυλία και προκλήσεις εκτεταμένων βλαβών στο μνημείο.

Δ) Τα μέλη της Πα. Δ.Ε.Ε. να φέρουν το ζήτημα στα κοινοβούλια των Χωρών που εκλέγεται ο κάθε ένας, για συζήτηση- ενημέρωση και λήψη σχετικής καταδικαστικής απόφασης.

Ε) Τα μέλη του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης να φέρουν το ζήτημα στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων που εκλέγεται ο κάθε ένας για συζήτηση- ενημέρωση και  λήψη καταδικαστικής απόφασης. 

ΣΤ) Τις ομογενειακές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο (Ομοσπονδίες, Συλλόγους, Σωματεία , Επιστημονικές  και Επαγγελματικές Ενώσεις, κ.λ.π.) και την Εκκλησία, να κινητοποιηθούν, να ενημερώσουν τις τοπικές κοινωνίες και να εκδώσουν καταδικαστικές αποφάσεις.

Ζ) Τέλος ζητούμε από την Ελληνική κυβέρνηση να εντάξει στη διπλωματική της  ατζέντα το αίτημα της Διεθνούς Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής ( Ποντίων- Μικρασιατών- Θρακιωτών- Κωνσταντινουπολιτών ) από τους Τούρκους.

Το Υπουργείο εξωτερικών να θέτει συνεχώς, το ισχυρό αυτό διπλωματικό όπλο της Διεθνούς Αναγνώρισης της Γενοκτονίας  σε διμερές (Ελληνοτουρκικό)  επίπεδο και να αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες  που είναι απαραίτητες για τη διεθνή αναγνώρισή της».

Δυναμική παρέμβαση υπέρ των παλινοστούντων Ποντίων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο από τον Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας πρότεινε να απευθυνθούμε οργανωμένα σε Διεθνείς Οργανισμούς, σε Κυβερνήσεις αλλά και στους Λαούς. Συγκεκριμένα μίλησε για την αναγκαιότητα να παρουσιαστεί διεθνώς το θέμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην UNESCO, στις Κοινοβουλευτικές Συνελεύσεις άλλων Οργανισμών, όπως Συμβούλιο της Ευρώπης, ΝΑΤΟ, ΟΣΕΠ κλπ. καθώς και σε όλα τα εθνικά ή τοπικά Κοινοβούλια του κόσμου (Κογκρέσο των ΗΠΑ, Ρωσική Δούμα, Γαλλικό, Γερμανικό και άλλα Κοινοβούλια).

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης επίσης ζήτησε τη συλλογή υπογραφών από διεθνείς προσωπικότητες, Νομπελίστες, διακεκριμένες διεθνείς προσωπικότητες.

Ο Θρακιώτης πολιτικός επεσήμανε ότι οι τοποθετήσεις κάποιων πρέπει να είναι προσεκτικές σε δύο σημεία: Πρώτον να μη διμεροποιούν ένα διεθνούς σημασίας ζήτημα και δεύτερον να μη ταυτίζουν τον Μωαμεθανισμό στο σύνολο του με την πολιτική Ερντογαν προτείνοντας να κλείσουν τζαμιά κλπ., διότι η Ελλάδα εκτός από τους Έλληνες Μουσουλμάνους της Θράκης που διαφοροποιούνται σημαντικά από την απαράδεκτη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, έχει ισχυρές σχέσεις με πολλά ισλαμικά κράτη όπως η Αίγυπτος, η Συρία, η Ιορδανίδη, η Παλαιστινη, τα Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία κλπ.

Τέλος ο Ε.Στυλιανίδης υπενθύμισε, ότι αν θέλουμε να τιμούμε στην πράξη τους αδελφούς μας Ποντίους, πρέπει η Επιτροπή μας να αναλάβει πρωτοβουλίες προς τους αρμόδιους Υπουργούς τώρα. Συγκεκριμένα:

Να απαιτήσει την αποκατάσταση του προνοιακού επιδόματος για τους ανασφάλιστους ηλικιωμένους Παλινοστούντες Πόντιους που κόπηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Να καταργηθεί η παράλογη προϋπόθεση της υποχρεωτικής διαμονής των 40 έτων στην Ελλάδα, ώστε να μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν, όσοι Ομογενείς ήλθαν μετά το 1990, αφού πριν δεν μπορούσαν να φύγουν ούτε από τη Σοβιετική Ένωση, ούτε από την Αλβανία.

Να ρυθμιστούν τα στεγαστικά δάνεια των Παλινοστούντων, επειδή δεν μπορούν λόγω της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας πλέον να τα εξυπηρετήσουν με τους όρους του παρελθόντος.

«Πώς μπορούμε να επιτύχουμε, κύριε Πρόεδρε, την αναγνώριση της Γενοκτονίας διεθνώς, όταν εμείς οι ίδιοι εδώ δεν σεβόμαστε, δεν στηρίζουμε και δεν αναγνωρίζουμε τους αγώνες και τις ανάγκες των συμπατριωτών μας Ποντίων;» τόνισε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και ζήτησε από το προεδρείο να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία προς τους αρμόδιους Υπουργούς, προκειμένου να νομοθετήσουν και να αποφασίσουν σχετικά.

Αρθρογράφος